Σύμφωνα με δημοσίευμα στο επιστημονικό έντυπο «Ιmmunity» στις 8 Απριλίου, ένα πειραματικό εμβόλιο που περιέχει μικροσκοπικά μόρια μιας πρωτεΐνης του ανοσοποιητικού συστήματος φάνηκε ότι μπορεί να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου 1 σε ποντίκια.
Ο επικεφαλής της νέας μελέτης, Pere Santamaria (από το Julia McFarlane Diabetes Research Center του University of Calgary στον Καναδά), επισημαίνει πως δεν επιτίθενται όλα τα Τ-κύτταρα (λευκά αιμοσφαίρια) στα ινσουλινοπαραγωγά κύτταρα του παγκρέατος. Πιο συγκεκριμένα, τα Τ-κύτταρα διακρίνονται στα επιθετικά, δηλαδή σε εκείνα που προσπαθούν να προκαλέσουν τη νόσο, και στα πιο αδύναμα, που προσπαθούν να καθυστερήσουν την εμφάνιση της νόσου.
Η ομάδα του Δρ. Santamaria επιχείρησε να βρει έναν τρόπο ώστε να καταστείλει τη βλαπτική για τον οργανισμό αυτοάνοση αντίδραση χωρίς όμως να εξουδετερώσει τη χρήσιμη γενική ανοσία του. Ανέπτυξαν λοιπόν ένα νανο-εμβόλιο το οποίο περιείχε μικροσκοπικά μόρια (nanoparticles) επικαλυμμένα με τμήματα πρωτεϊνών που αφορούν αποκλειστικά στον διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εμβόλιο δρα αυξάνοντας τον αριθμό των «καλών» Τ-κυττάρων τα οποία επιτίθενται στα «κακά» Τ-κύτταρα που επιθυμούν να καταστρέψουν τα ινσουλινοπαραγωγά β-κύτταρα του παγκρέατος. Σημειώνεται πως κατά τα πειράματα το νανο-εμβόλιο εμπόδισε την εμφάνιση διαβήτη σε ποντίκια προ-διαβητικού σταδίου, ενώ στα διαβητικά ποντίκια απεκατέστησε τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Οι ερευνητές πιστεύουν πως τα ευρήματά τους μπορούν να οδηγήσουν στην αναστροφή των συμπτωμάτων και άλλων αυτοάνοσων νόσων στον άνθρωπο, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.