Υπερψηφίσθηκε χθες από τη βουλή της χώρας νομοσχέδιο με το οποίο επιτρέπεται η ισχύς της
ΧΑΓΗ. Τη νομιμοποίηση της ευθανασίας αποφάσισε χθες η ολλανδική βουλή, κάνοντας την Ολλανδία την πρώτη χώρα στον κόσμο που επιτρέπει την αμφιλεγόμενη αυτή πρακτική. Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, θα αποκτήσει ισχύ νόμου μετά την τυπική έγκρισή του από τη Γερουσία στις αρχές του χρόνου.
Υπό τρεις όρους
Ο τερματισμός της ζωής ενός ασθενούς από το γιατρό του θα επιτρέπεται υπό τρεις όρους: Πρώτον, ότι η ασθένεια είναι ανίατη, δεύτερον, ότι ο πάσχων έχει σώας τας φρένας και ζητάει ο ίδιος να πεθάνει και, τρίτον, ότι δοκιμάζει αφόρητους πόνους.
Η ανοχή στην ευθανασία ήταν ήδη μεγάλη στην Ολλανδία, όπου έχει διενεργηθεί ευθανασία σε 2.565 ασθενείς από το 1996. Στο 90% των περιπτώσεων, οι ασθενείς που λυτρώθηκαν βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της επάρατης νόσου.
Ωστόσο, ακριβείς στατιστικές δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ούτε στην Ολλανδία, εφόσον έως χθες οι γιατροί που τερμάτιζαν τη ζωή ασθενών εξακολουθούσαν να διατρέχουν τον κίνδυνο 12ετούς κάθειρξης.
«Ενας νόμος που λαμβάνει υπόψη του την επιθυμία ενός ασθενή που πεθαίνει να θέσει νωρίτερα τέρμα στη ζωή του, ταιριάζει σε μία ώριμη κοινωνία», δήλωσε αμέσως μετά την ψηφοφορία ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπενκ Κόρτχαλς.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Εργατικούς του πρωθυπουργού Βιμ Κοκ, τους κεντροδεξιούς Φιλελεύθερους και τους κεντρώους Δημοκράτες, καθώς επίσης και από τους αντιπολιτευόμενους Πράσινους. Οι μόνοι που καταψήφισαν τις προτάσεις, εκφράζοντας τους θρησκευτικούς προσανατολισμούς των ψηφοφόρων τους, ήταν οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, διαμορφώνοντας έτσι το τελικό αποτέλεσμα στο 104 προς 40. Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει άνετη πλειοψηφία και στην ολλανδική γερουσία, και έτσι η επικύρωση του νόμου αναμένεται χωρίς προβλήματα.
Η μοναδική άλλη περιοχή του κόσμου που επιχείρησε να νομιμοποιήσει την ευθανασία ήταν το βόρειο διαμέρισμα της Αυστραλίας, όπου η σχετική απόφαση ανακλήθηκε το 1997, ένα χρόνο αφότου είχε ληφθεί.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ευθανασία έχει προξενήσει έντονες διαμάχες, καθώς υπάρχει πληθώρα θρησκευτικών οργανώσεων που αντιτίθενται σθεναρά στο μέτρο. Μονάχα η πολιτεία του Ορεγκον επιτρέπει κάποια μορφή ευθανασίας, ενώ ο Αμερικανός γιατρός Τζακ Κεβορκιάν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έχει βοηθήσει ασθενείς του να τερματίσουν τη ζωή τους, εκτίει ποινή φυλάκισης 25 χρόνων.
Ο νέος ολλανδικός νόμος ορίζει ως όριο ηλικίας για την ευθανασία τα 16 χρόνια, ενώ ασθενείς μικρότερης ηλικίας χρειάζονται τη συναίνεση των γονέων τους.
Επίσης, η ευθανασία πρέπει να πραγματοποιείται με ιατρικά παραδεκτό τρόπο και χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη ενός ακόμη γιατρού πλην αυτού που αναλαμβάνει το μακάβριο καθήκον.
Διχάζει βουλευτές
«Ο νόμος διχάζει τους βουλευτές και την κοινή γνώμη, παραβιάζει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αποτελεί σαφώς αρνητικό ρεκόρ για την Ολλανδία», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Χοακίν Ναβάρο-Φαλς. Ο Ναβάρο-Φαλς δήλωσε ότι ο νόμος αντιβαίνει προς τις αρχές που υιοθέτησαν οι ιατρικοί σύλλογοι της Ευρώπης το 1987.