Στις 9 Ιουνίου 2011, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Τράπεζα δημοσίευσαν την πρώτη Παγκόσμια έκθεση για την αναπηρία. Αυτή η έκθεση ορόσημο αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον κόσμο έχουν κάποια κάποια μορφή αναπηρίας. Η έκθεση, η οποία παρέχει την πρώτη συνολική εκτίμηση των ατόμων με αναπηρία εδώ και 40 χρόνια, δείχνει ότι σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των ατόμων με αναπηρία (μεταξύ 110-190 εκατομμύρια) αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή τους ζωή.
Ιστοσελίδα Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – www.who.int
Παγκόσμια Έκθεση για την Αναπηρία – http://goo.gl/H7efA
Αρχείο δεδομένων της Παγκόσμιας Έκθεσης για την Αναπηρία – http://goo.gl/CLNvz
Συνέντευξη στο CNN International – http://goo.gl/u5lX4
Λίγες χώρες διαθέτουν επαρκείς μηχανισμούς που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.
«Η αναπηρία είναι μέρος της ανθρώπινης κατάστασης», λέει η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δρ.Μάργκαρετ Τσαν. «Σχεδόν κάθε ένας από εμάς θα αποκτήσει μια μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία κάποια στιγμή στη ζωή. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σπάσουν τα εμπόδια που διαχωρίζουν τους ανθρώπους με αναπηρία, που σε πολλές περιπτώσεις τους αναγκάζουν να ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας.»
Στα εμπόδια περιλαμβάνονται το στίγμα και η διάκριση, η έλλειψη κατάλληλης ιατρικής φροντίδας και υπηρεσιών αποκατάστασης, οι απροσπέλαστες μεταφορές, κτίρια και τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών. Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με αναπηρία είναι λιγότερο υγιή, έχουν χαμηλότερα εκπαιδευτικά επιτεύγματα, λιγότερες οικονομικές ευκαιρίες και υψηλότερα ποσοστά φτώχειας από ό,τι τα άτομα χωρίς αναπηρία. Ως απόδειξη αυτού, η έκθεση καταδεικνύει ότι:
- Οι άνθρωποι με αναπηρίες έχουν πάνω από διπλάσιες πιθανότητες να μην βρουν την κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους, και σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να τους αρνηθούν να τους παράσχουν ιατρική περίθαλψη.
- Σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, τα άτομα με αναπηρία είναι 50% πιο πιθανό να έχουν καταστροφικές δαπάνες για την υγεία από ό,τι τα άτομα χωρίς αναπηρία.
- Τα παιδιά με αναπηρίες είναι λιγότερο πιθανό να αρχίσουν το σχολείο από μη ανάπηρα παιδιά και έχουν χαμηλότερα ποσοστά της παραμονής στο σχολείο.
- Στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων με αναπηρία (44%) είναι ελαφρώς πάνω από το ήμισυ από ό,τι για τα άτομα χωρίς αναπηρία (75%).
Η Παγκόσμια έκθεση για την αναπηρία συνιστά ότι οι κυβερνήσεις και οι αναπτυξιακοί εταίροι τους να παρέχουν στα άτομα με αναπηρία πρόσβαση σε όλες τις βασικές υπηρεσίες, να επενδύσουν σε ειδικά προγράμματα και υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρίες που έχουν ανάγκη, και να υιοθετήσουν εθνικές στρατηγικές για την αναπηρία και τα σχέδια δράσης. Επιπλέον, οι κυβερνήσεις πρέπει να εργαστούν για την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και την κατανόηση της αναπηρίας, και την περαιτέρω στήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στην περιοχή. Είναι σημαντικό, οι άνθρωποι με αναπηρία να εμπλέκονται στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτών των προσπαθειών.
Πηγή: www.who.int
Απόδοση: Φύκα Γεωργία, Κοινωνική Λειτουργός
Ιούλιος 2011