Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Science, η σχιζοφρένεια ενδεχομένως να προκαλείται από διαφορετικές μεταλλάξεις σε πολλά γονίδια που διακόπτουν τις βιολογικές οδούς που είναι σημαντικές για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου. Η σχιζοφρένεια είναι μια περίπλοκη ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ψευδαισθήσεις, παραληρήματα και διαταραγμένη σκέψη, η οποία παρουσιάζεται στο 1% όλων των ενηλίκων.
Οι ειδικοί προσπαθώντας να εντοπίσουν τις αιτίες και τον ρόλο των γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων, διαπίστωσαν ότι αντί για ένα βασικό γονίδιο ή μια ομάδα γονιδίων, τελικά παρατηρούνται αναρίθμητες διαφορετικές δυσλειτουργίες σε πολλά γονίδια που ενδεχομένως να ευθύνονται για την σχιζοφρένεια.
Οι DNA απαλοιφές και διπλασιασμοί που διακόπτουν τα γονίδια είναι πολύ πιο κοινές στους σχιζοφρενείς και αυτά τα διαταραγμένα γονίδια συχνά σχετίζονται με οδούς βασικές για την εγκεφαλική ανάπτυξη. Οι ερευνητές μελέτησαν το DNA 150 σχιζοφρενών και 268 υγιών ατόμων και διαπίστωσαν πως οι γενετικές απαλοιφές και διπλασιασμοί ήταν παρόντες στο 15% των σχιζοφρενών και μόλις στο 5% των υγιών ατόμων. Από αντίστοιχες έρευνες, διαπιστώθηκε πως η σχιζοφρένεια που εκδηλώνεται σε παιδική ηλικία, εν αντιθέσει με την ενήλικη ζωή, είναι πιο έκδηλη και γενετικά καθοδηγούμενη εκδοχή της νόσου.
Τα ευρήματα ενδεχομένως να συντελέσουν σε δημιουργία νέων σκευασμάτων για την σταθεροποίηση εγκεφαλικών οδών που έχουν διαταραχθεί από γενετικές ανωμαλίες.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, 2/4/2008