Σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη, ένα φάρμακο το οποίο καθυστερεί κάποια από τα κινητικά προβλήματα και μειώνει τον αριθμό των εξάρσεων στην σκλήρυνση κατά πλάκας ίσως καταφέρει να θεραπεύσει άτομα με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού. Ερευνητές βρήκαν ότι το FTY720, γνωστό και ως Gilenya, βοήθησε ποντίκια με ΚΝΜ να ανακτήσουν κάποιες από τις κινητικές τους λειτουργίες εφ’ όσον τους χορηγήθηκε αμέσως μετά τον τραυματισμό τους.
Το FTY720, που είναι κατασκευασμένο από την Novartis, έχει πολλαπλή δράση. Κατάφερε να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο με την σειρά του μειώνει την φλεγμονή που δημιουργείται στο σημείο του χτυπήματος και η οποία, συνήθως, χειροτερεύει την ζημιά που έχει ήδη γίνει. Ανάμεσα σε άλλα βοήθησε στην ανάπλαση του τραυματισμένου ιστού των ποντικιών. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το μόνο που απομένει τώρα, προτού αποφανθούν ότι είναι αποτελεσματικό, είναι να δοκιμαστεί σε μεγαλύτερα ζώα.
Πολλοί ειδικοί όμως, που δεν σχετίζονται με την εν λόγω έρευνα, δεν είναι σίγουροι για τα αποτελέσματα. Εκτός ότι είναι πολύ πρόωρη ακόμα για να εξακριβωθεί αν λειτουργεί στον άνθρωπο, το φάρμακο δόθηκε στα πειραματόζωα κατευθείαν μετά τον τραυματισμό τους, κάτι που είναι σχεδόν ακατόρθωτο να εφαρμοστεί στην πραγματικότητα. Αναρωτιούνται αν θα λειτουργήσει το ίδιο αν η χορήγησή του καθυστερήσει.
Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι κάποια στεροειδή έχουν βοηθήσει να ανακτηθεί εν μέρει κάποια λειτουργικότητα, αν και εφόσον χορηγηθούν μέσα σε 8 ώρες από τον τραυματισμό.
Άλλα φάρμακα, κυρίως πειραματικά, που χορηγήθηκαν αργότερα δεν έχουν κάποια αποτελεσματικότητα. Οι νεότερες θεραπείες περιλαμβάνουν βλαστοκύτταρα για την επανόρθωση των τραυματισμένων νευρικών οδών και την μέθοδο ψύξης αμέσως μετά το χτύπημα. Σε περισσότερους από 30 ασθενείς δοκιμάστηκε η μέθοδος ήπιας ψύξης όταν εισήχθησαν στα επείγοντα και αυτή η θεραπεία φάνηκε να είναι ασφαλής και να βελτιώνει την λειτουργικότητα τους.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν φάρμακα για να προστατευτεί το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και το πλέον σημαντικό θέμα είναι η αποκατάσταση μετά τον τραυματισμό. Πλέον, αμέσως μετά το χτύπημα, παρέχεται στήριξη στη σπονδυλική στήλη και ίσως ένα πρώιμο χειρουργείο. Παρά τις λίγες θεραπείες, οι ειδικοί είναι αισιόδοξοι ότι μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα γνωρίζουμε τί παρεμβάσεις θα μπορούμε να κάνουμε ώστε να δίνουμε περισσότερη λειτουργικότητα στους ανθρώπους με ΚΝΜ.
Απόδοση στα ελληνικά: Θάλεια Κιούση.
Περιοδικό Αυτονομία (πρώην περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ) – http://www.disabled.gr/
Μάρτιος 2012