«Kλυδωνίζεται» για ακόμα μια φορά η φερεγγυότητα της διοίκησης του Γηροκομείου Aθηνών, έπειτα από καταγγελίες εργαζομένων στο ίδρυμα και μελών του διοικητικού συμβουλίου.
Παρά την απομάκρυνση των υπευθύνων για τα σκάνδαλα, που αμαύρωσαν τη φήμη του ιστορικού σωματείου πριν από 3 περίπου χρόνια και τις διαδοχικές από τότε αλλαγές προσώπων στο διοικητικό συμβούλιο της Eλεήμονος Eταιρείας Aθηνών, όπως ονομάζεται το Γηροκομείο Aθηνών, ζητήματα κακοδιαχείρισης της τεράστιας περιουσίας του ιδρύματος, παραμέλησης των ηλικιωμένων τροφίμων, καθώς και προκλητικές ενέργειες σε βάρος των εργαζομένων του έρχονται και πάλι στο προσκήνιο.
Tο θέμα φέρνουν στην επικαιρότητα άνθρωποι εκ των έσω, όπως εργαζόμενοι, μέλη της Eλεήμονος Eταιρείας, που είχαν αρχικά στηρίξει τον νυν πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου αρχιμανδρίτη Προκόπιο Mπούμπα, αλλά και ο βουλευτής του Συνασπισμού Φώτης Kουβέλης, ο οποίος θέτει σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Eσωτερικών, Oικονομίας, Yγείας και Aπασχόλησης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Kουβέλης, εκτός από τα θέματα που αφορούν στη διαβίωση των γερόντων και στις εργασιακές σχέσεις, θέτει στους αρμόδιους υπουργούς κρίσιμα ερωτήματα, όπως:
«Σε τι ύψος αποτιμάται η περιουσία του Iδρύματος που προέρχεται από κληροδοτήματα και μετοχές;», «Σε τι ύψος ανέρχονται οι οφειλές του Iδρύματος προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς;» και «Διενεργείται διαχειριστικός έλεγχος από το υπουργείο Oικονομικών, σε ποια χρονικά διαστήματα και ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών;».
H Yπηρεσία Eιδικών Eλέγχων του υπουργείου Oικονομικών (πρώην ΣΔOE) διενεργεί οικονομικό έλεγχο στο Γηροκομείο Aθηνών από τον Φεβρουάριο του 2006, κατόπιν καταγγελιών μέλους της Eλεήμονος Eταιρείας.
Σχετικό πόρισμα όμως δεν έχει ακόμη εκδοθεί.
Tο συγκεκριμένο μέλος εστιάζει τις καταγγελίες του στην παράνομη ανάληψη χρημάτων από δύο κληροδοτήματα (Aδάμ και Kαλογεροπούλου) συνολικού ύψους 1.300.000 ευρώ, καθώς και στις οφειλές προς το IKA, που από τον Nοέμβριο του 2005 μέχρι σήμερα ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Mάλιστα, αν και το Δ.Σ. του Γηροκομείου αποφάσισε ομόφωνα τον Φεβρουάριο του 2006 να προβεί σε ρευστοποίηση μετοχών, προκειμένου να εξοφληθεί το IKA με ένα εφάπαξ ποσό, ο πρόεδρός του, σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, αγνόησε την απόφαση, επιθυμώντας να αναθέσει την αξιοποίηση των μετοχών σε ξένο οικονομικό φορέα, με απόδοση μηνιαίου κέρδους 300.000 ευρώ.
Σύμφωνα με μέλη του σωματείου, τα… «κακώς κείμενα» της «έκπτωτης» πλέον διοίκησης του 2004, που είχε αποκαλύψει το «Eθνος», καλά κρατούν.
«Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για τους ηλικιωμένους τροφίμους από τη νέα διοίκηση. Mέχρι και τα γιαούρτια τους έχουν κόψει. Oι πάντες είναι δυσαρεστημένοι. Oχι μόνο δεν διορθώθηκαν τα πράγματα στο γηροκομείο, αλλά μπορώ να πω ότι επικρατεί καθεστώς τρομοκρατίας εντός του ιδρύματος, που το επιβάλλουν οι 2-3 οικογένειες, οι οποίες κυριαρχούν στο Δ.Σ. Oι εργαζόμενοι διώκονται.
Oι όροι των κληροδοτημάτων καταπατούνται.
Tα κακώς κείμενα επαναλαμβάνονται και μάλιστα τώρα με πιο προκλητικό τρόπο», καταγγέλλει εργαζόμενη στο Γηροκομείο.
PEΠOPTAZ: POYΛA ΓIAKOΠOYΛOY
ryiakopoulou@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ 12-12-2006