Η παραγωγή νέου δέρματος από κύτταρα ασθενών θα γίνεται και στην Ελλάδα. Ηδη έχει δρομολογηθεί η ίδρυση Ινστιτούτου Βιοϊατρικής και Βιοτεχνολογίας στη χώρα μας, όπου μελλοντικά μεταξύ άλλων θα δημιουργείται και δέρμα.
Αν και ήδη εδώ και αρκετά χρόνια γίνεται μεταμόσχευση δέρματος στη μοναδική στην Ελλάδα πανεπιστημιακή κλινική πλαστικής χειρουργικής, στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, η δημιουργία νέου δέρματος γίνεται στο εξωτερικό. Οπως επισημαίνει ο διευθυντής της κλινικής, αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Λάμπης Λαζαρίδης, κύτταρα από το δέρμα του ασθενούς αποστέλλονται σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού όπου καλλιεργούνται και δημιουργείται το νέο δέρμα το οποίο θα του μεταμοσχευθεί. Τα μοσχεύματα δέρματος δεν απορρίπτονται από τον οργανισμό του ασθενούς, καθώς προέρχονται από δικά του κύτταρα και έτσι ο ασθενής αποκτά νέο δέρμα.
Μεταμόσχευση δέρματος εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν υποστεί εγκαύματα ή απώλεια δέρματος από κατακλίσεις ή χρόνια έλκη. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται ανάπλαση μαστού έπειτα από μαστεκτομή. Με τη μέθοδο της καλλιέργειας αρχέγονων κυττάρων, που βασίζεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, δημιουργούνται ακόμη συνθετικά υποκατάστατα ιστών ή παράγονται επιδερμίδα, χόνδροι, οστά.
Τα παραπάνω σημείωσε ο Λ. Λαζαρίδης εν όψει του 8ου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, που ξεκινά τις εργασίες του σήμερα στη Χαλκιδική.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 04/10/2007