Το ίδρυμα Buoniconti έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια δολάρια για έρευνα πάνω στις κακώσεις νωτιαίου μυελού (ΚΝΜ) και έτσι το Miami Project –πρόγραμμα με σκοπό την εύρεση θεραπείας της παράλυσης- είναι έτοιμο να γράψει ιστορία. Οι επιστήμονες του ερευνητικού προγράμματος έχουν, επιτυχώς, διορθώσει βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα σε πειραματόζωα. Αυτό το κατόρθωσαν μεταμοσχεύοντας τα δικά τους ενήλικα κύτταρα –τα οποία μονώνουν το περιφερειακό νευρικό σύστημα- στο τραυματισμένο σημείο, όπου και επανορθώνουν τα τραυματισμένα νευρικά κύτταρα.
Εάν εγκριθεί από το FDA (τον κρατικό φορέα της ΗΠΑ για τα φάρμακα), το επόμενο βήμα είναι η πειραματική δοκιμή σε ανθρώπους.
Τον προηγούμενο Μάιο, η εταιρεία Geron έλαβε τη πρώτη έγκριση για να κάνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους με ΚΝΜ χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, και πήρε και τα εμπορικά δικαιώματα. Παρ’ όλα αυτά, τον Νοέμβρη, διέκοψε τις δοκιμές, εγκαταλείποντας 15 χρόνια ερευνών και 150 εκατομμύρια επενδύσεων. Η εταιρεία δήλωσε πως άλλαξαν «οι προτεραιότητές» της και πως επικεντρώθηκε εξ’ ολοκλήρου στα φάρμακά της για τον καρκίνο. Όμως, οι ειδικοί λένε, πως δεν γίνεται να εγκαταλείψεις έτσι μια τέτοια δοκιμή, εκτός και αν προέκυψαν επιπλοκές ή θέματα ασφάλειας στην έρευνα.
Η παραίτηση της Geron αφήνει ανοιχτό το πεδίο στο Miami project. Ο υπεύθυνος επιστήμονας, δρ. Dietrich, πιστεύει ότι η μεταμόσχευση κυττάρων Schwann θα αποτελέσει τελικά τη χρυσή θεραπεία σε πολλές τραυματικές καταστάσεις, από ΚΝΜ και εγκεφαλικές κακώσεις, μέχρι Αλτσχάιμερ και εγκεφαλικά. Ο δρ. Dietrich ανακάλυψε ότι η ψύξη είναι επίσης πολύ ευεργετική στις ΚΝΜ, κυρίως επειδή μειώνει μια παθολογική αντίδραση που ονομάζεται «κυτταρική αυτοκτονία». Και αντίθετα με τα βλαστοκύτταρα, των οποίων η ανάπτυξη είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί, τα αρχικά τεστ δεν δείχνουν ίχνος δημιουργίας όγκων με αυτού του είδους την μεταμόσχευση.
«Αν θεραπεία σημαίνει να γίνεις ακριβώς όπως ήσουν πριν, τότε είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Αλλά η έρευνά μας έχει δείξει ότι τα κύτταρα του Schwann μπορούν να ενισχύσουν την ικανότητα για περπάτημα, τη λειτουργικότητα των άνω άκρων και να ενισχύσουν τη σωματική δύναμη. Στοιχεία που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής», λέει ο δρ. Dietrich.
«Τώρα έχουμε την πεποίθηση ότι η προσέγγισή μας είναι ασφαλής. Η επιστήμη είναι εδώ».
Το ίδιο και η ελπίδα…
Πηγή: washingtonexaminer.com
Απόδοση στα ελληνικά: Θάλεια Κιούση
Περιοδικό Αυτονομία (πρώην περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ) – http://www.disabled.gr/ Μάρτιος 2012.