ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου καθιερώνεται πολυετές κοινοτικό πρόγραμμα διάρκειας 2005-2008 με δράσεις που επιχειρούν να στηρίξουν και να βελτιώσουν την πρόσβαση της χρήσης και την αξιοποίηση του ψηφιακού περιεχομένου στην Ευρώπη.
Το πρόγραμμα ονομάζεται «eContentplus» και στο πλαίσιο της εφαρμογής του θα διεξαχθούν δράσεις που αφορούν: α) τη διευκόλυνση σε κοινοτικό επίπεδο της πρόσβασης στο ψηφιακό περιεχόμενο, της χρήσης και της αξιοποίησής του, β) τη βελτίωση της ποιότητας και την προώθηση της βέλτιστης πρακτικής του ψηφιακού περιεχομένου μεταξύ των παρόχων και των χρηστών του περιεχομένου και γ) την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων του ψηφιακού περιεχομένου.
Οι δραστηριότητες που θα διεξαχθούν με τις παραπάνω γραμμές δράσης έχουν στόχο ορισμένες κατηγορίες πληροφοριών του δημόσιου τομέα, των χωρικών δεδομένων καθώς και του εκπαιδευτικού, πολιτισμικού και επιστημονικού περιεχομένου.
Στο ίδιο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες στα κράτη-μέλη και στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες βάσει διμερών συμφωνιών που θα συναφθούν με τις χώρες αυτές.
Χωρίς χρηματοοικονομική στήριξη από την Κοινότητα μπορούν ακόμα να συμμετάσχουν και νομικές οντότητες που είναι εγκατεστημένες σε τρίτες χώρες αλλά και διεθνείς οργανισμοί εφόσον η συμμετοχή τους θα συμβάλλει στην καλή εφαρμογή του προγράμματος.
Οι δράσεις
Το πρόγραμμα εκτός άλλων αναμένεται να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για πρόσβαση στη διαχείριση ψηφιακού περιεχομένου και υπηρεσιών σε πολυγλωσσικά και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα. Θα διευρύνει επίσης την επιλογή των χρηστών και θα υποστηρίξει νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με ψηφιακό περιεχόμενο εμπλουτισμένο από άποψη γνώσεων, χαρακτηριστικό που καθίσταται ουσιώδες ώστε να καταστεί το περιεχόμενο περισσότερο δυναμικό και προσαρμοσμένο σε ειδικά πλαίσια όπως είναι η μάθηση, ο πολιτισμός, τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Μεταξύ των στόχων του ίδιου προγράμματος είναι η δημιουργία διαρθρωμένου πλαισίου για ψηφιακό περιεχόμενο στην Ευρώπη-τον ευρωπαϊκό χώρο ψηφιακού περιεχομένου- ώστε να διευκολύνει τη μεταφορά εμπειριών, πρακτικών και εμπλουτισμού των διαφόρων τομέων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην:
«Υποστήριξη της ευρύτερης αναγνώρισης όσον αφορά στη σημασία των πληροφοριών του δημόσιου τομέα, της εμπορικής τους αξίας και των κοινωνικών επιπτώσεων που ενδέχεται να προκύψουν από τη χρήση τους. Με τις σχετικές δραστηριότητες θα βελτιωθεί η διασυνοριακή χρήση και αξιοποίηση των συγκεκριμένων πληροφοριών μεταξύ των οργανισμών του Δημοσίου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ, με σκοπό την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών πληροφοριών με προστιθέμενη αξία.
Ενθάρρυνση της χρήσης των χωρικών δεδομένων από οργανισμούς του δημόσιου τομέα, ιδιωτικές επιχειρήσεις, ΜΜΕ και πολίτες μέσω μηχανισμών συνεργασίας σε ευρωπαϊκή κλίμακα.
Προαγωγή της διάδοσης ανοιχτών ευρωπαϊκών χωρών για ανταλλαγή γνώσεων ψηφιακών αντικειμένων για εκπαιδευτικές και ερευνητικές κοινότητες και για μεμονωμένους πολίτες. Οι δραστηριότητες θα υποστηρίζουν τη δημιουργία διευρωπαϊκών υπηρεσιών μεσιτείας για ψηφιακό και μαθησιακό περιεχόμενο με συναφή επιχειρηματικά μοντέλα.
Διευκόλυνση εμφάνισης διευρωπαϊκών υποδομών πληροφοριών για αξιολόγηση και χρήση ευρωπαϊκών ψηφιακών πολιτιστικών και επιστημονικών πόρων υψηλής ποιότητας μέσω σύνδεσης με εικονικές βιβλιοθήκες, μνήμες κοινοτήτων κ.λπ.
Ο ρόλος της Επιτροπής
Υπεύθυνη για την εφαρμογή του προγράμματος θα είναι η Επιτροπή που θα καταρτίσει και το πρόγραμμα των εργασιών, θα εξασφαλίσει τη στενή συνεργασία με τα κράτη-μέλη, τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα με άλλες κοινοτικές πολιτικές προγράμματα και δράσεις που αφορούν την ανάπτυξη και τη χρήση του ευρωπαϊκού ψηφιακού περιεχομένου και την παραγωγή της γλωσσικής πολυμορφίας στην κοινωνία της πληροφορίας και ιδιαίτερα με τα προγράμματα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης IDA, eTEN, eInclusion, eLearning, MODINIS και Safer Internet.
Η Επιτροπή αναλαμβάνει επίσης μεταξύ άλλων και την αξιολόγηση των σχεδίων που προτείνονται στο πλαίσιο της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για κοινοτική χρηματοδότηση με εκτιμώμενο ποσό κοινοτικής συνεισφοράς ίσο ή μεγαλύτερο από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Το δημοσιονομικό πλαίσιο για την εκτέλεση των δράσεων που προβλέπονται να εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2008 καθορίστηκε στα 149 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 55,6 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για δράσεις που θα διεξαχθούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2006.
ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ
Δευτέρα, 16 Μαϊου 2005 07:00