«Η ΝΕΡΙΤ θα είναι έτοιμη στις 28 Απριλίου και τα κανάλια της θα εκπέμπουν το πιθανότερο στις 5 Μαΐου» ανέφερε στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του νέου φορέα.
Η μετάθεση στην ημερομηνία εκπομπής κρίθηκε υποχρεωτική διότι έως τις 30/4 θα έχουν ψηφιστεί οι νομοθετικές πράξεις εκείνες που θα μεταβιβάζουν στη ΝΕΡΙΤ (Νέα Ελληνική Ραδιοφωνία Ιντερνετ Τηλεόραση), μέσω του Δημοσίου, όσα περιουσιακά στοιχεία της πρώην ΕΡΤ παραμένουν στην κυριότητα του ειδικού εκκαθαριστή – διαχειριστή έλεγαν πηγές της ΝΕΡΙΤ.
Το γράμμα Ν εξετάζεται ως σήμα κατατεθέν και πάνω σε αυτό θα «πατήσουν» οι ονομασίες των καναλιών και των ραδιοφώνων της ΝΕΡΙΤ (σε συνδυασμό με αρίθμηση).
Το ένα κανάλι θα έχει πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα και το δεύτερο, περιφερειακό, με κέντρο βάρους τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα λειτουργεί ως ρυθμιστικός κόμβος για την υπόλοιπη Ελλάδα. Ωστόσο αποσαφηνίστηκε ότι το δεύτερο κανάλι θα έχει έδρα την Αγία Παρασκευή.
Στο μεταξύ ανασχεδιάζεται και διευρύνεται η πρωινή ενημερωτική ζώνη της τηλεόρασης η οποία με τη μετάβαση στη ΝΕΡΙΤ θα μεταδίδεται από νέο σκηνικό. Από νέο σκηνικό επίσης θα μεταδίδονται τα δελτία ειδήσεων.
Η ΝΕΡΙΤ έχει προχωρήσει σε προμήθεια ξένων σειρών και από τον επόμενο μήνα υποστηρίζεται ότι θα αρχίσει μεταξύ άλλων να μεταδίδονται η βρετανική σειρά «The Hour», η αμερικανική εκδοχή της αστυνομικής σειράς «The Bridge», το δανέζικο «Arvingerne» – λογίζεται ως ο διάδοχος του συναρπαστικού «Borgen» – (ο τέταρτος κύκλος του «Πύργου των Ντάουντον» και οι δύο πρώτοι κύκλοι του «Σέρλοκ Χολμς» θα προβληθούν το πιθανότερο τον Οκτώβριο), ντοκιμαντέρ ελλήνων δημιουργών, ξένες ταινίες στη ζώνη σινεφίλ (κάθε Δευτέρα) μεταξύ των οποίων «Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο» του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, «Εκεί που χτυπά η καρδιά μου» του Πάολο Σορεντίνο, «Ισως αύριο» (Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας 2011) της Σουζάνε Μπίερ, η δανέζικη τριλογία του «Millennium» του ευπώλητου – και αείμνηστου – σουηδού συγγραφέα και δημοσιογράφου Στιγκ Λάρσον («Το κορίτσι με το τατουάζ»).
Στη βραδινή ζώνη του Παρασκευοσαββατοκύριακου θα ενταχθούν εμπορικές ταινίες όπως: «Τα παιδιά είναι εντάξει», «Η Σιδηρά Κυρία», «The Artist», «Ο τρόπος του Μπάρνεϊ». Από τις κρατικές τηλεσυχνότητες θα μεταδοθούν πολύκροτα ντοκιμαντέρ όπως «Ο ορμός» του Λουί Ψυχογιού, «Ροή: αγάπη για το νερό» της Ιρένα Σαλίνα κ.ά.
Ευέλικτο και διαχειρίσιμο σχήμα θα έχει ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας με δυναμικό το πολύ 650 ατόμων. Η επίσημη εκκίνηση προσδιορίζεται μετά την Πρωτομαγιά και σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει δύο κανάλια, τρία ραδιόφωνα πανελλαδικής εμβέλειας και ηλεκτρονική υπόσταση
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ. Σίριαλ εγχώριας παραγωγής θα δούμε το πιθανότερο από τη νέα σεζόν, παρότι δεν έχει αρχίσει ακόμη η εξέταση των προτάσεων που κατατέθηκαν.
Σε καθημερινή βάση θα μεταδίδονται η ταξιδιωτική εκπομπή «Επιμένουμε Ελλάδα» με τους Πέτρο Κουμπλή και Ρένια Τσιτσιμπίκου και το τηλεπαιχνίδι «Κάθε τόπος μια ιστορία» με τον Ρένο Χαραλαμπίδη. Και τη σαββατιάτικη βραδινή ψυχαγωγία θα καλύπτει η εκπομπή «Πάντα ν’ ανταμώνουμε» με τους Ρίκα Βαγιάννη, Θανάση Αλευρά, κάνοντας πρεμιέρα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.
Το σύνολο του προγράμματος των καναλιών και των ραδιοσταθμών της ΝΕΡΙΤ θα λάβει οριστική μορφή προς το τέλος του 2015 αναφέρθηκε από επίσημα χείλη της εταιρείας. Ρόλο θα παίξει, όπως υποστηρίχθηκε, και η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για την οποία θα χρειαστεί περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα που θα επιφέρει.
Η ΝΕΡΙΤ στην ψηφιακή εποχή θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει πρόσβαση στο περιεχόμενό της και σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Με το κατάλληλο λογισμικό θα αποκτήσουν πρόσβαση ακόμη και άνθρωποι με προβλήματα όρασης τονίστηκε.
Εκπομπές για ΑμεΑ θα υπάρχουν όχι μόνο στη λογική της παροχής υπηρεσιών αλλά «μέσα από επιλογή προγραμμάτων η ραδιοτηλεόραση σκοπεύει να πριμοδοτήσει την αποδοχή των ατόμων με ειδικές ανάγκες από την κοινωνία και την ενσωμάτωσή τους σε αυτήν».
Στο μεταξύ θα έχουν – υποστηρίζεται – γίνει όλες οι σχετικές σύννομες ρυθμίσεις για την πλήρωση θέσεων και πρόσληψη προσωπικού, όπου χρειαστεί, με συμβάσεις έργου (με εξαίρεση από τον σχετικό, για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, νόμο και ανάλογη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος).
Εν τέλει η ΝΕΡΙΤ θα έχει συνολικό προσωπικό 650 ατόμων (με συμβάσεις αορίστου χρόνου) – συν 118 άτομα για τα Μουσικά Σύνολα από το φθινόπωρο – από τα οποία περίπου 300 θα είναι «από την ΕΡΤ που τώρα απασχολούνται στη ΔΤ».
Για όσους δεν περάσουν στον νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα λέγεται ότι η κυβέρνηση αναζητά φόρμουλα απορρόφησής τους μετά τις 18/6, οπότε και θα λήξει – και τυπικά – η διάρκεια ζωής της ΔΤ.
Λέγεται ότι το νομικό πλαίσιο θα ρυθμίζει επίσης και τις αποζημιώσεις για τους απολυθέντες της ΕΡΤ οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι έχουν να λάβουν χρήματα από τον περασμένο Αύγουστο.
Εκλογές και Μουντιάλ
Οι επερχόμενες εκλογές θα μοιραστούν στα κανάλια της ΝΕΡΙΤ. Το ένα κανάλι θα καλύψει τις ευρωεκλογές και το άλλο θα σηκώσει το βάρος των περιφερειακών εκλογών. Από το πρώτο κανάλι, εξάλλου, θα μεταδοθούν οι αγώνες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, οι δύο ημιτελικοί και ο τελικός, αλλά και έξι αγώνες που διεξάγονται την ίδια ώρα με άλλους τόσους. Το δεύτερο κανάλι θα καλύψει όλες τις υπόλοιπες μουντιαλικές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Για τη συνέχεια του καλοκαιριού το δεύτερο κανάλι θα μεταδίδει ένα πιο βελτιωμένο πρόγραμμα από αυτό που εκπέμπει σήμερα η ΔΤ.
Αγνωστη η τύχη της ΕΤ3
Σε εκκρεμότητα παραμένει η ΕΤ3, που λειτουργεί και εκπέμπει πρόγραμμα (διαδικτυακά) σε 24ωρη βάση. Περίπου 75 άτομα συνεχίζουν να βγάζουν εκπομπές (τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές) στο τελευταίο προπύργιο της καταργημένης ΕΡΤ και φαίνεται πως από κυβερνητικής πλευράς, έως το τέλος Μαΐου, δεν υπάρχει σχέδιο. Η δε ΝΕΡΙΤ δεν θέλει να χρεωθεί την επίλυση του ζητήματος (φωτογραφία αρχείου από συγκέντρωση εργαζομένων έξω από το κτίριο της ΕΤ3 στη Λεωφόρο Στρατού της Θεσσαλονίκης).
Χρήστος Ιερείδης
tanea.gr