Βασιζόμενοι σε κάποια νέα στοιχεία που έχουν ήδη στη διάθεσή τους σχετικά με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου οι επιστήμονες επιχειρούν να ρίξουν φως στην ιδιοφυΐα του Άλμπερτ Αϊνστάιν, ενός από τα μεγαλύτερα μυαλά της θεωρητικής επιστήμης.
Ήδη από το 1985 οι ερευνητές είχαν διαπιστώσει ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα στον Αϊνστάιν και στους άλλους ανθρώπους που μελέτησαν ήταν η μεγάλη αφθονία μιας συγκεκριμένης κατηγορίας κυττάρων στον εγκέφαλό του και η ασυνήθιστα υψηλή πυκνότητα τους. Το κατά πόσο αυτή η ιδιαιτερότητα, όμως, σχετίζεται με τη νοημοσύνη παρέμενε άγνωστο, ενώ άλλοι επιστήμονες έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει ότι έχουν εντοπίσει και άλλες διαφορές στον εγκέφαλο του μεγάλου φυσικού.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λωζάνης υποστηρίζουν τώρα ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα παίζουν κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς συμμετέχουν στην ανταλλαγή χημικών μηνυμάτων στους νευρώνες και στη δημιουργία νέων, πιο περίπλοκων συνδέσεων.
Μελέτες που έχουν γίνει σε διάφορα είδη ζώων, μάλιστα, έχουν δείξει ότι η ευφυΐα αυξάνεται παράλληλα με την αναλογία των εν λόγω κυττάρων στον εγκέφαλο των ζώων. Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο το πώς και εάν τα κύτταρα αυτά επηρεάζουν την ευφυΐα στον άνθρωπο, αν και η κατανόηση του γενικότερου ρόλου τους έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, 28-2-2007