Ένας πειραματικός υπολογιστής που δέχεται εντολές απ’ ευθείας από τον εγκέφαλο του χρήστη λειτουργεί ήδη ως «νοητική γραφομηχανή» και θα μπορούσε στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ως νοητικό τηλεχειριστήριο ή να μεσολαβεί στον έλεγχο τεχνητών μελών.
Το γερμανικό σύστημα BBCI (Berlin Brain-Computer Interface) βασίζεται σε μια εξελιγμένη μορφή ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος για να αναγνωρίζει πότε ο χρήστης φαντάζεται ότι κινεί το χέρι του.
Φορώντας ένα ειδικό «καπέλο» με ηλεκτρόδια, τα οποία καταγράφουν συνεχώς την εγκεφαλική δραστηριότητα, ο χρήστης μπορεί να κινεί έναν κέρσορα στην οθόνη και να επιλέγει γράμματα.
«Είναι μια πολύ παράξενη αίσθηση» σχολιάζει στο περιοδικό New Scientist ο Γκάμπριελ Κούριο, μέλος της ερευνητικής ομάδας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Humboldt και στο Ινστιτούτο Fraunhofer στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με τον Κούριο, για να χρησιμοποιήσει κανείς τη γραφομηχανή αρκεί να «προβάρει» περίπου 150 κινήσεις στην οθόνη, σε μια εξάσκηση μόλις 20 λεπτών. Η μηχανή μαθαίνει να αναγνωρίζει τα σήματα από τον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου (που ελέγχει τις κινήσεις των μελών) μέσω εξελιγμένων αλγόριθμων μηχανικής μάθησης που αναπτύχθηκαν στο Fraunhofer.
Προκειμένου να καθορίσει τη σειρά των γραμμάτων στο τελικό κείμενο, ο χρήστης πρέπει διαρκώς να επιλέγει μεταξύ δύο εναλλακτικών χαρακτήρων που εμφανίζονται στο οπτικό του πεδίο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρόμοια συστήματα θα επιτρέπουν στο μέλλον σε παράλυτους ασθενείς να χειρίζονται υπολογιστές αλλά και τεχνητά μέλη συνδεδεμένα με τον εγκέφαλό τους.
Επιπλέον, η τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε τηλεχειριστήρια βιντεοπαιχνιδιών, καθώς ο χειρισμός με νοητικές εντολές πλεονεκτεί σε ταχύτητα αντίδρασεις, σε σχέση με τα συμβατικά χειριστήρια.
Ενώ οι δοκιμές συνεχίζονται, οι ερευνητές προσπαθούν παράλληλα να αναπτύξουν και ένα «καπέλο» ηλεκτροδίων που δεν θα έρχεται σε άμεση επαφή με το κρανίο, ώστε η χρήση του να είναι ξεκούραστη.
Η νοητική γραφομηχανή παρουσιάστηκε στην έκθεση τεχνολογίας CeBIT που πραγματοποιείται από 9 έως 15 Μαρτίου στο Βερολίνο.
Newsroom ΔΟΛ 10-3-2008