Τριάντα χιλιάδες επαγγελματίες στρατιώτες προσλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας – ο μεγαλύτερος αριθμός προσλήψεων που έγιναν από το υπουργείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επιπλέον ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης, με το νομοσχέδιο-«σκούπα» που οσονούπω καταθέτει στη Βουλή, «περί ρυθμίσεως θεμάτων αναπήρων πολέμου και προσωπικού του υπουργείου και άλλες διατάξεις», επαναφέρει τον θεσμό της χορήγησης περιπτέρων, αυτή τη φορά όχι μόνον σε αναπήρους πολέμου, αλλά και σε αναπήρους εν καιρώ ειρήνης, σε πολυτέκνους, σε άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και σε αναπήρους εξαιτίας των πολέμων στην Κύπρο. Πρόκειται για νομοσχέδιο που συνήθως κατατίθεται στη Βουλή σε προεκλογικές περιόδους, όπως επισημαίνουν στελέχη της αντιπολίτευσης, αφού 30.000 προσλήψεις σε συνδυασμό με χορήγηση 15.000-18.000 αδειών για περίπτερα αποτελούν την κορωνίδα της παροχολογίας.
Οι 30.000 προσλήψεις επαγγελματιών στρατιωτών (ΕΠΟΠ) θα γίνουν σε βάθος τριετίας και όταν ολοκληρωθούν, όπως δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Μεϊμαράκης, θα επανεξεταστεί η περίπτωση και της μείωσης της θητείας κατά έναν μήνα, θέμα που επίσης απασχολεί τα δύο μεγάλα κόμματα σε προεκλογικές περιόδους. Στο νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Αμυνας προβλέπεται ότι, σε πρώτη φάση, αυξάνεται η οροφή των ΕΠΟΠ και από 25.000 που είναι σήμερα γίνονται 40.000, με στόχο πληρέστερη στελέχωση των μονάδων εκστρατείας. Εν συνεχεία ακολουθεί δεύτερο κύμα προσλήψεων ΕΠΟΠ, έως ότου ο συνολικός αριθμός των ατόμων που θα προσληφθούν φθάσει τις 30.000. Επιπλέον το άρθρο 2 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι αναβαθμίζεται και ο ρόλος των ΕΠΟΠ για την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσοτέρων νέων με στόχο, όπως αναφέρει ο κ. Μεϊμαράκης, τη μείωση της ανεργίας. Ετσι προβλέπονται για πρώτη φορά όχι μόνον αυξήσεις στον βασικό μισθό τους, που μπορεί να φθάσουν ακόμη και το 8,5%, αλλά και η δυνατότητα να μετατίθενται και σε υπηρεσίες εκτός Ελλάδος (σε ειρηνευτικές αποστολές, πρεσβείες κτλ.), πράγμα που σημαίνει ότι ο μισθός τους αυξάνεται επιπρόσθετα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους Εφέδρους Υψηλής Ετοιμότητας, οι οποίοι εφεξής θα λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές με τους ομοιοβάθμους τους αξιωματικούς.
Το σημαντικότερο που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι η χορήγηση χιλιάδων αδειών περιπτέρου. Υπολογίζεται ότι περίπου 18.000 άδειες θα αρχίσουν να χορηγούνται με την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, «σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Κ. Τασούλας. Ειδικότερα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα χορηγούνται άδειες περιπτέρων σε πολυτέκνους και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς και σε πολεμιστές της Κύπρου. Το πρόβλημα είναι με ποια κριτήρια θα χορηγούνται οι άδειες αυτές. Ο κ. Τασούλας αναφέρει ότι θα προκηρύσσονται οι άδειες και όποιος έχει τα προσόντα (μόρια) θα κρίνεται και θα λαμβάνει την άδεια. Για λόγους απόλυτης διαφάνειας θα καθοριστούν νέες διατάξεις για τον τρόπο χορήγησης των αδειών περιπτέρων.
Επιπλέον με το νομοσχέδιο θα έχουν δικαίωμα μεταβίβασης άδειας περιπτέρου και οι χήρες αναπήρων πολέμου και ειρήνης καθώς και οι θυγατέρες τους, κάτι που δεν ίσχυε ως τώρα.
Να ‘ταν όμως μόνο αυτές οι παροχές; Ακόμη και για τα αυτοκίνητα των αναπήρων πολέμου προβλέπει το νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Αμυνας. Συγκεκριμένα «αυξάνεται το αντίτιμο βενζίνης και λιπαντικών αυτοκινήτων σε αναπήρους πολέμου» και «εξομοιώνονται πλήρως τα ευεργετήματα (όχι όμως και η σύνταξη) των αναπήρων πολεμικής περιόδου με τους αναπήρους ειρηνικής περιόδου». Στους αναπήρους ειρηνικής περιόδου περιλαμβάνονται και οι ανάπηροι αντιδικτατορικού αγώνα. Τι σημαίνει όμως «εξομοίωση»; Προτεραιότητα σε προσλήψεις για πολιτικό προσωπικό, χορηγήσεις αδειών περιπτέρου και όλα τα ευεργετήματα που είχαν ως τώρα μόνο οι ανάπηροι πολέμου. Το υπουργείο Αμυνας με την ψήφιση του νομοσχεδίου αρχίζει προσεκτικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθούν πόσοι είναι πραγματικά οι ανάπηροι πολέμου, αφού στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις-«μαϊμού» που εστάλησαν ήδη στον εισαγγελέα.
Τέλος το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τις τρίτεκνες οικογένειες στρατιωτικών στις ειδικές κατηγορίες εισαγωγής στα ΑΕΙ και στις Σχολές Αξιωματικών, δίνοντας στα παιδιά αυτά προτεραιότητα για την εισαγωγή τους στα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.
Παράλληλα το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνεχίζει τον «πόλεμο» που κήρυξε στους φυγόστρατους. Ηδη, κατά δήλωση του υφυπουργού κ. Τασούλα, εξετάστηκαν 5.000 περιπτώσεις στρατευσίμων που βρέθηκαν νομίμως εκτός στρατεύματος λόγω προβλημάτων υγείας. Από αυτούς οι μισοί κλήθηκαν να υπηρετήσουν, αφού διαπιστώθηκε ότι το πρόβλημα υγείας για το οποίο πήραν απαλλαγή δεν υφίσταται πλέον. Οσον αφορά τις 94 περιπτώσεις φυγοστράτων που βρέθηκαν εκτός στρατεύματος παρουσιάζοντας πλαστά πιστοποιητικά, οι 80 έχουν ήδη «τακτοποιηθεί», σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου. Με δυο λόγια και οι 80 έχουν ήδη καταταγεί, άλλοι κάνουν ήδη τη θητεία τους και άλλοι έκαναν ένα μέρος της θητείας τους και εξαγόρασαν το υπόλοιπο.
Το ΒΗΜΑ, 25/11/2007