Νοσηλεία στο εξωτερικό για ασφαλισμένους του Δημοσίου

Αχρείαστο να είναι αλλά ο νέος ΟΠΑΔ ρυθμίζει τις συνθήκες και τους όρους κάτω από τους οποίους οι ασφαλισμένοι του δημόσιου μπορούν να χρηματοδοτηθούν για να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού. Διαβάστε με προσοχή το απόσπασμα που παρατίθεται και προέρχεται από τον νέο ΟΠΑΔ.

Αφορά τη νοσηλεία των ασφαλισμένων του δημοσίου σε νοσοκομεία και κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού:
Άρθρο 8
Γ. Νοσηλεία στο εξωτερικό

Γ.1. Οι ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ δικαιούνται νοσηλείας στο εξωτερικό στις παρακάτω περιπτώσεις:

α. Εάν η διάγνωση ή η θεραπεία σοβαρής νόσου δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα λόγω έλλειψης των κατάλληλων επιστημονικών μέσων ή ιατρών που διαθέτουν την απαιτούμενη ειδίκευση και είναι γνωστό ότι η αντίστοιχη διάγνωση και θεραπεία γίνεται στο εξωτερικό και δεν αποτελεί πειραματική μέθοδο. Τα ανωτέρω πιστοποιούνται από γνωμάτευση διευθυντή της αρμόδιας κλινικής κρατικού ή πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ελλάδας και αντίστοιχη γνωμάτευση της αρμόδιας ειδικής υγειονομικής επιτροπής Αθηνών ή Θεσσαλονίκης. Τη σχετική απόφαση εκδίδει ο Πρόεδρος ή ο Γενικός Διευθυντής του ΟΠΑΔ.

β. Όταν υπηρετούν ή βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια στο εξωτερικό. Σε περίπτωση νοσηλείας σε άλλη χώρα εκτός εκείνης στην οποία υπηρετούν, απαιτείται όμοια απόφαση και με τις ίδιες προϋποθέσεις με εκείνη της προηγούμενης περίπτωσης, στην οποία θα πρέπει να δικαιολογείται η νοσηλεία σε άλλη χώρα.

γ. Εφόσον διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό:
γ.α. Όσοι διαμένουν μόνιμα σε χώρες της Ε.Ε. ασφαλίζονται υποχρεωτικά με τα κοινοτικά έντυπα.
γ.β. Όσοι διαμένουν σε χώρες εκτός Ε.Ε., τους αποδίδονται δαπάνες Ελλάδας.
Απαιτούμενα δικαιολογητικά:

Για την περίπτωση α’:
– αίτηση,
– πιστοποιητικό μονίμου κατοικίας και
– η κατάθεση του βιβλιαρίου ασθένειας.
Για την περίπτωση β’:
– αίτηση,
– πιστοποιητικό μονίμου κατοικίας και
– πρωτότυπα τιμολόγια-αποδείξεις-γνωματεύσεις θεωρημένα από ελληνική προξενική ή πρεσβευτική αρχή και μεταφρασμένα.

δ. Στις περιπτώσεις που βρίσκονται προσωρινά και για οποιοδήποτε λόγο στο εξωτερικό και προσφερθούν σε αυτούς υγειονομικές υπηρεσίες λόγω βίαιου, αιφνίδιου και αναπότρεπτου συμβάντος. Η γενόμενη νοσηλεία αναγνωρίζεται εκ των υστέρων, ύστερα από γνωμάτευση της παραπάνω ειδικής υγειονομικής επιτροπής, στην οποία αιτιολογείται απαραίτητα η αναγκαιότητα της άμεσης και επιβεβλημένης νοσηλείας.

Εφόσον βρίσκονται στην Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ). Σε περίπτωση μη χρήσης της, θα ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται από τους κοινοτικούς κανονισμούς, δηλαδή κοστολόγηση δαπανών, από τον αρμόδιο φορέα της χώρας νοσηλείας και απόδοση της δαπάνης όπως θα ορίζεται από αυτόν. Δεν απαιτείται έγκριση της ειδικής υγειονομικής επιτροπής και για τα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται δεν απαιτείται θεώρηση από ελληνική αρχή ούτε και μετάφραση.

Γ.2. Δαπάνες νοσηλείας στο εξωτερικό θεωρούνται:

α. Τα εισιτήρια μετάβασης και επιστροφής του ασθενούς και του τυχόν αναγκαίου συνοδού, της οικονομικότερης θέσης του μεταφορικού μέσου που χρησιμοποιείται, μετά από γνωμάτευση της ειδικής υγειονομικής επιτροπής και προκειμένου για μεταμόσχευση και του δότη.

β. Τα έξοδα διαμονής του ασθενούς και του τυχόν αναγκαίου συνοδού και δότη σε ξενοδοχείο τριών (3) αστέρων, για μεν τον ασθενή και δότη για το χρόνο που βρίσκονται εκτός νοσοκομείου, ενώ για το συνοδό για όλο το εγκριθέν διάστημα παραμονής του στο εξωτερικό. Ειδικά για τις περιπτώσεις μεταμοσχεύσεων χορηγούνται έξοδα διατροφής για το διάστημα που ο ασθενής και ο δότης βρίσκονται εκτός νοσοκομείου και για τον συνοδό όλο το εγκεκριμένο διάστημα ύψους τριάντα ευρώ (30 €) ημερησίως. Τα δικαιολογητικά για την ανεύρεση δότη μυελού των οστών δε χρειάζονται θεώρηση από προξενική η πρεσβευτική αρχή και εξοφλούνται άμεσα.

γ. Το νοσήλιο, οι ιατρικές αμοιβές, όλες οι απαραίτητες ιατρικές πράξεις, τα φάρμακα, οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι φυσιοθεραπείες, κάθε πρόσθετο είδος που είναι απαραίτητο για την αντιμετώπιση της πάθησής του και την αποκατάστασή του, καθώς και οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν εκτός νοσοκομείου για τη διάγνωση της πάθησης ή την ολοκλήρωση της θεραπείας, εφόσον κρίθηκαν απαραίτητες μετά από σύσταση του θεραπευτηρίου που νοσηλεύθηκε ο ασθενής.

Προκειμένου για μεταμόσχευση καταβάλλεται επιπλέον η δαπάνη για τυχόν νοσηλεία και του δότη.

Γ.3. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ύστερα από γνωμάτευση της ειδικής υγειονομικής επιτροπής, αναγνωρίζονται και οι παρακάτω δαπάνες:

α. Η δαπάνη αμαξιδίου εντός του αεροσκάφους

β. Η δαπάνη φορείου εντός αεροσκάφους.

γ. Η μεταφορά ασθενούς με ασθενοφόρο από και προς το νοσοκομείο.

δ. Η μεταφορά του ασθενούς με ειδικό αεροσκάφος.

ε. Δαπάνες συνοδού ιατρού.

Σε περίπτωση όπου κατά την επιστροφή απαιτείται ένα εκ των ανωτέρω, απαιτείται η γνωμάτευση του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Επίσης, αναγνωρίζονται σε βάρος του Οργανισμού δαπάνες ταρίχευσης και μεταφοράς της σωρού, σε περίπτωση θανάτου του ασφαλισμένου.

Γ.4. Για την παραπομπή του ασφαλισμένου στην ειδική υγειονομική επιτροπή προσκομίζεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΠΑΔ το ατομικό βιβλιάριο νοσηλείας του και αιτιολογημένη γνωμάτευση από διευθυντή κρατικού ή πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ελλάδας ανάλογης ειδικότητας στην οποία θα αναφέρεται η πάθηση του ασθενούς, καθώς και ότι η θεραπεία δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.

Προκειμένου για μεταμόσχευση, μαζί με τα ανωτέρω δικαιολογητικά προσκομίζεται και η γνωμάτευση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

Γ.5. Στις χώρες της ΕΕ η νοσηλεία εγκρίνεται για κρατικό νοσοκομείο, το οποίο να δέχεται το έντυπο Ε112. Σε περίπτωση που ο ασθενής νοσηλευτεί σε ιδιωτική πτέρυγα κρατικού νοσοκομείου όπου το Ε112 δεν γίνεται αποδεκτό, θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση του νοσοκομείου στην οποία θα αναφέρεται ότι ‘’η ιδιωτική πτέρυγα είναι ενταγμένη οργανικά στο νοσοκομείο και δε λειτουργεί αυτόνομα’’.
Παιδιά μέχρι την ηλικία των δεκατεσσάρων (14) ετών συμπληρωμένων δύναται να νοσηλευτούν και σε ιδιωτικούς φορείς.
Σε ιδιαίτερα εξαιρετικές περιπτώσεις όπου ο ασθενής χρειάζεται άμεση νοσηλεία, η οποία θα επιβεβαιώνεται από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή, δύναται να παρασχεθεί νοσηλεία σε ιδιωτικούς φορείς που λειτουργούν σε χώρες της ΕΕ.
Γ.6. Τα ποσοστά συμμετοχής για τις δαπάνες νοσηλείας και περίθαλψης στις χώρες εκτός ΕΕ υπόκεινται στα ίδια ποσοστά που υπόκεινται οι αντίστοιχες δαπάνες στην Ελλάδα, με εξαίρεση των προσώπων του εδαφίου δ της παραγράφου 1 και του εδαφίου ζ της παραγράφου 2 του άρθρου 5.
Όσον αφορά τη νοσηλεία εκτός ΕΕ (π.χ. ΗΠΑ) και όπου δεν υπάρχουν κρατικά νοσοκομεία με την ελληνική έννοια του όρου, τα νοσοκομεία να είναι μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ομοσπονδιακά χρηματοδοτούμενα ή πανεπιστημιακά.

Γ.7. Στην περίπτωση κατά την οποία ο ασθενής μετέβη στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε θεραπεία χωρίς να έχει την αντίστοιχη γνωμάτευση διευθυντή της αρμόδιας κλινικής κρατικού ή πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Ελλάδας και χωρίς να έχει παραπεμφθεί στην υγειονομική επιτροπή τότε δύναται να αναγνωρισθεί εκ των υστέρων η νοσηλεία εφόσον γνωματεύσει θετικά η αντίστοιχη επιτροπή. Στην περίπτωση αυτή εγκρίνονται με απόφαση του Δ.Σ. δαπάνες νοσηλείας μέχρι του πενταπλάσιου των δαπανών οι οποίες θα προέκυπταν αν νοσηλεύονταν σε κρατικό νοσοκομείο στην Ελλάδα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να υπερβούν τις δαπάνες που έκανε ο ασφαλισμένος στο νοσοκομείο του εξωτερικού.

Γ.8. Για την αναγνώριση των δαπανών νοσηλείας στο εξωτερικό, απαιτούνται τα κάτωθι δικαιολογητικά:
α. Πλήρες ιστορικό νοσηλείας στο νοσοκομείο.

β. Τα κατά περίπτωση στοιχεία και εξοφλητικές αποδείξεις.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά πρέπει να είναι επικυρωμένα από το οικείο ελληνικό προξενείο και μεταφρασμένα στην ελληνική, εκτός από τις περιπτώσεις ανεύρεσης δότη.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

ΕΟΠΥΥ: Αλλάζει (πάλι) το σύστημα των ραντεβού

Νέο μηχανισμό κλεισίματος των ραντεβού με τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εξετάζει η διοίκηση του Οργανισμού στοχεύοντας στη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων αλλά και στον έλεγχο των …

Επέκταση των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον

Αυτή είναι η υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β' 2906/18-11-2013) που καθορίζει τις παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ' αόριστον και οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται …

Οι 43 μόνιμες αναπηρίες για τις οποίες δεν περνούν οι ασφαλισμένοι για επανέλεγχο στα ΚΕ.Π.Α.

Υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας (31/10/2013) υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζονται οι 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις για τις οποίες η διάρκεια της αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον, …

Χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ

Απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση κύριας σύνταξης αναπηρίας από το ΙΚΑ. Αρμόδιος φορέας: ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ (ΙΚΑ) Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ τ. Β 777/17.06.2003 - Απλούστευση με ΦΕΚ τ.Β …

Προβλήματα στον ΕΟΠΥΥ Γλυφάδας

Η ταλαιπωρία των πολιτών με αναπηρία λόγω καθυστερήσεων πληρωμών από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, αλλά και η πολύμηνη αναμονή στις λίστες των ΚΕ.Π.Α., έχει γίνει πια η εφιαλτική καθημερινότητα όλων μας. Και τα …