Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και Αναπηρία «EMOTION PICTURES» πραγματοποιήθηκε στις 19-22 Ιουνίου 2009 στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, με συνεργασία της ΓΓΕ-ΓΓΕ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 33 ταινίες. Βραβεύθηκαν οκτώ, και μία απέσπασε τιμητική διάκριση από την κριτική επιτροπή, πρόεδρος της οποίας ήταν ο κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος.
Η Κριτική Επιτροπή του Φεστιβάλ απένειμε τα εξής βραβεία:
- Α’ Βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους (άνω των 30′):
«Σώμα πολέμου/ Body of War» (Φιλ Ντόναχιου & Έλεν Σπάιρο, ΗΠΑ) - Α’ Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους (κάτω των 30′):
«Χτυπημένος από νάρκη/ Something like my eyes (Mine)» (Χουσάν Μιρζέ, Ιράν) - Β’ Βραβείο καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους (άνω των 30′):
«Γράμμα στον Λου/ Letter to Lou» (Λουκ Μπολάν, Βέλγιο) - Β’ Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους (κάτω των 30′):
«Ο μικρός μου αδερφός από το φεγγάρι/ Mon petit frère de la lune» (Φρεντερίκ Φιλιμπέρ, Γαλλία) - Βραβείο πρωτοτυπίας και ευρηματικής σκηνοθεσίας:
«Τυφλοί έρωτες/ Blind Loves» (Γιούραϊ Λέχοτσκι, Σλοβακία) - Α’ Ειδικό Βραβείο Επιτροπής:
«Αντουάν/ Antoine» (Λάουρα Μπάρι, Καναδάς) - Β’ Ειδικό Βραβείο Επιτροπής (εξ’ ημισείας):
«Βαδίζοντας πάνω στις γραμμές/ Walking on Lines» (Ιωάννα Μύρκα, Ελλάδα)
και «Στην όχθη/ Strand» (Λέεντερτ Ποτ & Άνια Χίντινγκα, Ολλανδία)
Τιμητικό βραβείο επίσης απονεμήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στον Αντώνη Ρέλλα, δημιουργό της ταινίας «Αιγαίου Κύματα», με την προβολή της οποίας έπεσε η αυλαία του Φεστιβάλ.
Τα βραβεία συνοδεύτηκαν από χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ το καθένα, ενώ όλα τα έπαθλα αποδόθηκαν εξ’ ημισείας στον παραγωγό και το σκηνοθέτη.
Περισσότερα από 5.000 άτομα στη διάρκεια των τεσσάρων ημερών του Φεστιβάλ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρωτοποριακά ντοκιμαντέρ με θέμα την αναπηρία από όλο τον κόσμο, να προβληματιστούν, να εμπνευστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν μια άλλη οπτική σχετικά με την αναπηρία, αλλά και ευρύτερα κοινωνικά ζητήματα, όπως ο πόλεμος, οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας και η καταστροφή του περιβάλλοντος.
Αξίζει να σημειώσουμε την πολύ όμορφη παρουσία του Θεάτρου Κωφών Ελλάδος κατά τη συμμετοχή τους στα καλλιτεχνικά δρώμενα της τελετής έναρξης του φετινού φεστιβάλ.
Επίσημοι Προσκεκλημένοι του φετινού Φεστιβάλ ήταν οι:
- Jessica Cox:
Η πρώτη γυναίκα πιλότος στην ιστορία που πετάει χρησιμοποιώντας τα πόδια της, μιας και γεννήθηκε χωρίς χέρια. Είναι απόφοιτος Ψυχολογίας, ακτιβίστρια και μεταφέρει την εμπειρία της σε σχολεία. Η Τζέσικα παρευρέθηκε στο φεστιβάλ για να πιλοτάρει ένα αεροπλάνο πάνω από την Αθήνα στέλνοντας μηνύματα δυναμισμού και αποφασιστικότητας. - Amy Lyne:
Ανεξάρτητη διεθνώς αναγνωρισμένη φωτορεπόρτερ με έδρα τη Νέα Υόρκη, που σε συνεργασία με την καλλιτεχνική διευθύντρια του Emotion Pictures, Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού, δημιούργησαν μία ταινία για το φεστιβάλ, ενώνοντας τις φωνές τους με μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες που μίλησαν μπροστά στο φακό (Richard Gere, Eva Mendes, Adrian Lyne, Aimee Mullins, Sarah Jones, κ.ά.), στηρίζοντας τον αγώνα για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία. - Ye Εun Yoo:
H 8χρονη εκ γενετής τυφλή πιανίστα από την Κορέα, που έχει χαρακτηριστεί ως «ο νέος μικρός Μότσαρτ». Η Ye Eun έχει την ικανότητα να εκτελεί με αρτιότητα συνθέσεις του Μότσαρτ, του Σοπέν, του Μπετόβεν, αλλά και αμέτρητα κομμάτια από το σύγχρονο ποπ ρεπερτόριο, ενώ έχει το ταλέντο να παίζει άμεσα και να συνοδεύει μελωδίες που ακούει για πρώτη φορά, χωρίς να έχει διδαχτεί ποτέ μουσική. Η μικρή Ye Eun παρευρέθηκε στην τελετή λήξης του φεστιβάλ, παίζοντας και τραγουδώντας αγαπημένα της τραγούδια στο πιάνο. - Tomas Υοung:
Στην τελετή έναρξης προβλήθηκε το πολυβραβευμένο αντιπολεμικό ντοκιμαντέρ «Body of War», μια ταινία που αποκαλύπτει το δράμα του πολέμου και τις καταστροφικές του συνέπειες, ακυρώνοντας οποιοδήποτε σαθρό ιδεολόγημα στήριξε τις πολεμικές επιχειρήσεις. Κεντρικό πρόσωπο της ταινίας είναι ο νεαρός βεταράνος του πολέμου στο Ιράκ, Τόμας Γιανγκ, που βίωσε την τραγικότητα του πολέμου μετά από πυροβολισμό που τον πέτυχε στο ύψος του αυχένα κατά την αποστολή του στο Ιράκ, και είχε ως αποτέλεσμα τη σοβαρή του τετραπληγία. Σήμερα, ο Tomas υποστηρίζει την νέα του αποστολή: να μιλήσει για όσα πέρασε και να αποτελέσει τη ζωντανή απόδειξη της ματαιότητας του πολέμου.
Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του: www.ameamedia.gr/festival