Μια νέα μελέτη στην Ελβετία έδειξε ότι οι ασκήσεις διαλογισμού βοηθούν περισσότερο στην ανακούφιση από την κόπωση και την κατάθλιψη, καθώς και στη συνολική ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους με σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), σε σύγκριση με την παραδοσιακή ιατρική φροντίδα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Dr Paul Grossman, στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Basel, με 150 συμμετέχοντες με υποτροπιάζουσα ή δευτερογενή προοδευτική ΣΚΠ. Για 8 εβδομάδες, οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν την καθιερωμένη ιατρική φροντίδα, ενώ οι άλλοι μισοί ακολούθησαν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στον διαλογισμό. Το πρόγραμμα συμπεριλάμβανε εβδομαδιαία μαθήματα 2,5 ωρών, 1 πλήρη ημέρα χαλάρωσης και 40 λεπτά ατομικής εξάσκησης καθημερινά.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα που ακολούθησε ασκήσεις διαλογισμού ανέφερε καλύτερη ποιότητα ζωής όπως και λιγότερη κούραση και τάσεις κατάθλιψης, σε σχέση με την ομάδα που είχε αποκλειστικά ιατρική παρακολούθηση, ακόμα και μετά από 6 μήνες.
Η προσέγγιση του διαλογισμού εκπαιδεύει ένα άτομο στο να αποκτήσει πλήρη συνείδηση του παρόντος και να εστιάζεται σε καθαρά αισθητηριακά ερεθίσματα αποστασιοποιημένα από την κρίση ή την ερμηνεία του ίδιου. Οι ασκήσεις στοχεύουν στη συγκέντρωση του ατόμου στο «εδώ» και το «τώρα», διώχνοντας σκέψεις που μπορεί να φέρνουν στο μυαλό αναμνήσεις και ανησυχίες για το μέλλον.
Πολύ λίγοι συμμετέχοντες εγκατέλειψαν την εκπαίδευση πριν την ολοκλήρωσή της (5%), ενώ όσοι την ολοκλήρωσαν είχαν βελτίωση σε όλες τις ενδείξεις που αφορούσαν στην ποιότητα ζωής, και μέχρι 30% βελτίωση σε συμπτώματα κατάθλιψης.