Στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ» διαβάσαμε πως τον περασμένο Μάιο ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι δεν είναι καταχρηστική η απόλυση εργαζομένου με ολική αναπηρία στο ένα χέρι, όταν εκείνος άρχισε να έχει προβλήματα υπερκόπωσης στο άλλο χέρι (το οποίο επιβάρυνε πολύ, μιας και χρησιμοποιούσε μόνο αυτό για την καθημερινή του αυτοεξυπηρέτηση).
Ο 35χρονος εργαζόμενος προσλήφθηκε το 1997 σε κινηματογραφική επιχείρηση, ενώ ήταν γνωστή η παράλυση του δεξιού του χεριού μετά από τροχαίο ατύχημα. Εργάστηκε ως τηλεφωνητής για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων σε ταινίες, χρησιμοποιώντας τον υπολογιστή με το ένα χέρι (χρεώνοντας το εισιτήριο στις πιστωτικές κάρτες των πελατών), ενώ η σύμβαση ορισμένου χρόνου ανανεώθηκε και μετατράπηκε σε αορίστου.
Ωστόσο, το 2003 απέκτησε σοβαρό πρόβλημα στο άλλο χέρι του, λόγω της μακροχρόνιας κόπωσης από την υπερχρήση. Ζήτησε τότε να μεταφερθεί σε μια λιγότερο κοπιαστική θέση, αλλά δεν βρέθηκε κάτι που θα μπορούσε να κάνει με λιγότερη μυϊκή δύναμη. Λίγους μήνες μετά η επιχείρηση τον απέλυσε.
Το Εφετείο έκρινε ότι η απόλυση είναι καταχρηστική και άκυρη, γιατί αιτία ήταν το κακώς εννοούμενο επαγγελματικό συμφέρον της εταιρείας, ενώ δέχθηκε επίσης πως η επιχείρηση δημιούργησε στον εργαζόμενο την πεποίθηση πως θα συνέχιζε να τον απασχολεί παρά την αναπηρία του, μιας και ανανέωσε την εργασιακή του σύμβαση τη στιγμή που είχε γνώση της παράλυσης του δεξιού του χεριού πριν την πρόσληψή του. Το Εφετείο επισήμανε επίσης πως με την απόλυσή του θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση ο ίδιος και η οικογένειά του.
Παρ’ όλα αυτά, ο Αρειος Πάγος ανέτρεψε την εφετειακή απόφαση, κρίνοντας νόμιμη την απόλυση. Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, «η καταγγελία της σύμβασης εργασίας είναι άκυρη ως καταχρηστική (283/09) όταν υπαγορεύεται από ταπεινά ελατήρια, όπως όταν οφείλεται σε εμπάθεια, μίσος, έχθρα ή σε λόγους εκδίκησης για κάποια συμπεριφορά του εργαζομένου νόμιμη, αλλά μη αρεστή στον εργοδότη».
Με αυτή την απόφαση ο Αρειος Πάγος επιτρέπει στον εργοδότη να απολύει έναν υπάλληλο με αναπηρία εφόσον η κατάστασή του επιδεινωθεί και δεν μπορεί να είναι τόσο παραγωγικός όσο θα ήθελε η εργοδότρια επιχείρηση.
23/5/2009