DETROIT – (KRT) – Δέκα μόλις λεπτά μετά την πρόσφατη ανακοίνωση πως επιστήμονες στη Νότια Κορέα έχουν ανακαλύψει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να παράγουν βλαστικά κύτταρα, το μεγαλύτερο Web site στον κόσμο που αφορά σε θέματα του νωτιαίου μυελού, ανέβασε την είδηση.
«Είναι απίστευτο το πώς κάποιος μπορεί να ανιχνεύσει τόσο γρήγορα την on-line βιβλιογραφία και να ανεβάσει τόσο άμεσα μια είδηση», λέει ο Δρ Wise Young, διαχειριστής του www.sciwire.com.
Ο Young, ένας επιστήμονας νευρολογίας στο Rutgers University, δημιούργησε το Web site τον Ιούλιο του 2001. Ο ίδιος, περνά μέχρι και οκτώ ώρες ημερησίως διαχειρίζοντάς το, εγκαταλείποντας συχνά το διαδίκτυο ακόμα και στις 3 π.μ., όπως ο ίδιος λέει. ‘Εχει το ρόλο τόσο του επιστήμονα, όσο και του διαμεσολαβητή για τα 10.000 εγγεγραμμένα μέλη του.
Ένα τεράστιο πεδίο ενδιαφέροντος καλύπτουν οι κυτταρικές θεραπείες στο εξωτερικό, ιδιαίτερα οι επεμβάσεις στην Πορτογαλία και την Κίνα. Αυτές οι τελευταίες, παραμένουν υπό αμφισβήτηση, επειδή τα αποτελέσματά τους είναι κατά ένα μεγάλο μέρος αδημοσίευτα. Οι θεραπείες κοστίζουν ακριβά, κυμαινόμενες από $20.000 έως $50.000, και εγκυμονούν κινδύνους. Για την ώρα, το site του Young είναι μια από τις πηγές στις οποίες καταφεύγουν οι ασθενείς, προκειμένου να μάθουν νεότερα για το πώς οι ασθενείς αντιδρούν μετά από τέτοιες επεμβάσεις.
Ο Young, 55 ετών, γεννημένος στο Χογκ Κογκ, μεγάλωσε εκεί και στην Ιαπωνία, και ήταν ο γιατρός του ηθοποιού Christopher Reeve. Πρωτοστάτησε στη διεξαγωγή μιας μελέτης-ορόσημο το 1990, που έγινε το πρότυπο φροντίδας για την άμεση θεραπεία των κακώσεων νωτιαίου μυελού. Ανακάλυψε ότι οι υψηλές δόσεις methylprednisolone, ενός στεροειδούς φαρμάκου, γλιτώνουν περίπου το 20% της κινητικής και αισθητηριακής λειτουργίας, όταν χορηγούνται άμεσα μετά από μια κάκωση νωτιαίου μυελού.
Η μελέτη αυτή «ήταν η αρχή της ριζοσπαστικότητάς μου», επειδή πέρασε τόσος πολύς χρόνος για να πειστούν τα ιατρικά κέντρα να αποθηκεύσουν και να χορηγήσουν το φάρμακο, λέει ο Young. Η αντίδρασή τους ήταν σα να «μου πέταξαν κρύο νερό στο πρόσωπο».
Πρόσφατα, ο Young ασχολήθηκε και με ένα νέο φάρμακο, το Fampridine-SR, ή 4AP (που αντιπροσωπεύει το 4- aminopyridine). «Βοηθά στο να ενισχυθεί η λειτουργία των νευρώνων» μετά από μια κάκωση νωτιαίου μυελού, πρόσθεσε ο ίδιος. Το φάρμακο – που κατασκευάζεται από την Acorda Therapeutics – μπλοκάρει τα κανάλια καλίου που διαρρέουν στα γειτονικά νευρικά κύτταρα βραχυκυκλώνοντάς τα. Το κλείσιμο των καναλιών επιτρέπει στα νευρικά κύτταρα να μεταφέρουν ξανά νευρικές ώσεις.
Ο Young είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της συγκεκριμένης εταιρείας. Είναι παντρεμένος, με δύο ενήλικα παιδιά, και είναι καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος κυτταρικής βιολογίας και νευροεπιστήμης στο Rutgers. Έλαβε το πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Stanford, και το διδακτορικό του στη Φυσιολογία και Βιοφυσική από το Πανεπιστήμιο της Iowa.
Ο Young ήταν στο Michigan στα τέλη Απριλίου, προκειμένου να μιλήσει σε ένα ολοήμερο συμπόσιο που υποστηρίχτηκε από το πανεπιστήμιο του Michigan. Το παρακάτω απόσπασμα είναι από μια μονόωρη συνέντευξη που ακολούθησε τη βασική ομιλία του:
Ερώτηση: Οι άνθρωποι αγωνιούν κυριολεκτικά να μάθουν πότε οι κλινικές δοκιμές με κάποιες από τις θεραπείες βλαστικών κυττάρων θα ξεκινήσουν να πραγματοποιούνται και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τί χρονοδιάγραμμα προβλέπετε;
Απάντηση: Οι δοκιμές με τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα θα καθυστερήσουν λίγο. Υπάρχουν δύο σημαντικά προβλήματα που πρέπει να λυθούν σχετικά με τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Το ένα είναι ότι χρειαζόμαστε πολύ καλές δοκιμές προκειμένου να διερευνήσουμε την πιθανότητα καρκίνου. Αυτές δεν είναι ακόμα διαθέσιμες. Πιστεύω ότι το γεγονός αυτό θα προκαλέσει κάποια καθυστέρηση. Το FDA (Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων) θα θελήσει να εξετάσει διεξοδικά τα δεδομένα στοιχεία ασφάλειας. Το πρόβλημα είναι ότι εμείς δεν είχαμε τα κύτταρα ώστε να δουλέψουμε πάνω σ’αυτά προκειμένου να συγκεντρώσουμε τα ζητούμενα στοιχεία. Και παρά τις 22 κυτταρικές «γραμμές» που διαθέτουμε, η εργασία διεξάγεται πραγματικά με αργούς ρυθμούς. Αναμένω από το New Jersey και την California να διαθέσουν πόρους γι’αυτό το σκοπό. Αυτοί οι πόροι (από τις Πολιτείες) ήδη υπερβαίνουν τους ομοσπονδιακούς πόρους (που διατίθενται για την έρευνα των βλαστικών κυττάρων). Είμαι αισιόδοξος πως θα δούμε μια ανοδική πορεία στην έρευνα, που θα λύσει αυτό το σημαντικό πρόβλημα: θα προκύψει, δηλαδή, ένα αποτελεσματικό, αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ. Όλες οι αποκαλούμενες «ομάδες για τα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα», ειδικεύονται στη μελέτη των ήδη υπαρχουσών βλαστικών κυτταρικών «γραμμών». Δεν δημιουργούν νέες κυτταρικές «γραμμές». Επομένως, οποιαδήποτε κλινική δοκιμή πραγματοποιείται, χρειάζεται ένα κέντρο ικανό να παράγει νέες «γραμμές». Μπορεί να υπάρξουν καμιά δωδεκάδα Πολιτείες με ιδρυθέντα κέντρα. Θα χρειαστούν, όμως, δύο έως τρία χρόνια πριν αυτά τα κέντρα αρχίσουν να λειτουργούν κανονικά και να επανδρώνονται καλά.
Ερ: Τί πιστεύετε πως θα συμβεί στο New Jersey;
Α: Έχουμε έναν πολύ αφοσιωμένο (ενεργό) κυβερνήτη. Ο Richard Codey έχει δεσμεύσει $150 εκατομμύρια κρατικών κεφαλαίων, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ερευνητικό κέντρο βλαστικών κυττάρων. Προσπαθούμε επίσης να πετύχουμε δημοψήφισμα για την ψηφοφορία του Νοεμβρίου, προκειμένου να καθορίσουμε εάν το κράτος πρέπει να εκδώσει κονδύλια για να χρηματοδοτήσει επιχορηγήσεις για την έρευνα βλαστικών κυττάρων. Μπορεί να μην υπάρξουν αρκετές ψήφοι στη συνέλευση για να περάσει το δημοψήφισμα, και έτσι όλες οι ομάδες συνηγορίας συσπειρώνονται γύρω από την πόλη Trenton (New Jersey).
Οι ομάδες «προ-ζωής», η Καθολική Εκκλησία και μερικές άλλες ομάδες, βλέπουν το New Jersey σαν το πεδίο μάχης όπου θα «τραβήξουν τη γραμμή». Εάν το New Jersey «πέσει», τότε αντιλαμβάνονται πως και οι υπόλοιπες Πολιτείες θα ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Επομένως, στρατολογούν ανθρώπους και χρήμα για να εμποδίσουν το δημοψήφισμα. Η πολιτική είναι πολιτική. Έχει να κάνει με το ποιος μιλάει πιο δυνατά.
Ερ: Έχετε εκφράσει επιφυλάξεις για την επέμβαση νωτιαίου μυελού που πραγματοποιείται στην Πορτογαλία και βασίζεται στo «autograft» (αυτομόσχευμα).
Α: Λέω απλώς πως δεν είμαι πεπεισμένος ότι τα όποια οφέλη της επέμβασης προέρχονται από τα βλαστικά κύτταρα ή τα κύτταρα OEG. Η ομάδα της Λισσαβώνας μεταμόσχευσε κύτταρα από το ρινικό βλεννογόνο του ίδιου του ασθενή, στο νωτιαίο μυελό του. Ο ρινικός βλεννογόνος περιέχει πολλούς τύπους κυττάρων, που περιλαμβάνουν ενδεχομένως και βλαστικά κύτταρα και κύτταρα OEG, αλλά δεν είναι σαφές ότι κάποιος από αυτούς τους δύο τύπους κυττάρων επιζεί της μεταμόσχευσης ή συμβάλλει στην αποκατάσταση των ασθενών. Είναι σημαντικό να συνεχιστεί αυτή η έρευνα, και την υποστηρίζω. Υπάρχουν όμως όντως δύο πράγματα που με προβληματίζουν, και τα οποία έχω εκφράσει δημόσια. Το ένα είναι το γεγονός πως αφαιρούν ένα τμήμα του νωτιαίου μυελού κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την επιπλέον δημιουργία επουλωτικού ιστού. Ρώτησα ο ίδιος τον Carlos (ο Δρ. Carlos Lima, ήταν ο εκπρόσωπος της ομάδας της Λισσαβώνας): «Γιατί αφαιρείτε τμήμα του νωτιαίου μυελού;» Και είπε: «Για να απομακρύνουμε τον επουλωτικό ιστό.» Και συνεχίζοντας, του είπα: «Πώς ξέρετε ότι αυτός είναι επουλωτικός ιστός;» Και απάντησε: «Το ξέρουμε.» Παρουσίασε δείγματα του ιστού που απομάκρυνε, και υπήρχαν νευρίτες μέσα σ’αυτόν. Οι νευρίτες είναι ίνες νεύρων στο νωτιαίο μυελό, που προωθούν τις ώσεις. Η παρουσία νευριτών στα αφαιρούμενα τμήματα νωτιαίου μυελού σημαίνει πως η ομάδα αφαίρεσε μερικές ίνες νεύρων από το νωτιαίο μυελό. Σκέφτομαι ότι αυτό θα μπορούσε να μην είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό μόνο αν πρόκειται για ασθενείς με πλήρη κάκωση, ανθρώπους δηλαδή που δεν έχουν καθόλου αίσθηση κάτω από το επίπεδο της βλάβης. Αυτοί οι ασθενείς δεν έχουν και πολλά να χάσουν. Και ένα δεύτερο πράγμα που με απασχολεί, είναι το ότι εμείς δεν έχουμε δει τους φακέλους με τα στοιχεία από όλους τους ασθενείς του.
Ερ: Ο Δρ. Lima δήλωσε, στις αρχές Μαϊου, ότι έχει πραγματοποιήσει την επέμβαση σε 52 ασθενείς και ότι όλοι έχουν βελτιωθεί, αν και τέσσερις φανέρωσαν προσωρινά προβλήματα ή επιπλέον απώλεια αίσθησης.
Α: Λέει ότι όλοι έχουν βελτιωθεί. Αλλά δεν κάνει τον τυπικό στάνταρ έλεγχο, ούτε είναι γιατρός ειδικευμένος σε κακώσεις νωτιαίου μυελού. Μένω κατάπληκτος από το γεγονός ότι πιστεύει πως μπορεί να αφαιρέσει τμήματα του νωτιαίου μυελού. Τον ρώτησα επίσης για τους θανάτους. Λέει ότι δεν έχει υπάρξει κανένας. Επίσης, μου έχουν πει πως ο νευροχειρουργός (ο Δρ. Pratas Vital) που κάνει την επέμβαση, είναι πολύ καλός. Το σέβομαι αυτό. Αλλά προτρέπω τον οποιονδήποτε να υποβάλει αυτές τις κρίσιμες ερωτήσεις πριν πάει στην Πορτογαλία.
Ερ: Ήσαστε γιατρός του Christopher Reeve. Έχετε αναφέρει ότι σας δίδαξε το πώς να μη φοβάστε τη χρήση της λέξης «θεραπεία». Πόσο συνέβαλε εκείνος στη φιλοσοφία σας;
Α: «Η θεραπεία» δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιεί εύκολα ένας επιστήμονας. Δεν θέλεις να υπόσχεσαι κάτι που δε μπορείς να διεκπεραιώσεις. Αυτό για το οποίο ο Christopher με έπεισε, είναι το ότι το κύριο πρόβλημα είναι ελπίδα. Δεν έχουμε την ελπίδα. Πρέπει να υπερβούμε αυτό το «εμπόδιο» που αφορά στην ελπίδα.
Από την άλλη, το νέο εμπόδιο είναι τα χρήματα. Έχω αρχίσει να χρησιμοποιώ τη λέξη «δισεκατομμύρια». Αυτό είναι που χρειαζόμαστε. Κόβετε η ανάσα στους ανθρώπους που το ακούν. Έχουμε θέσει τις προσδοκίες μας τόσο χαμηλά, που θα ήμασταν εκστασιασμένοι εάν μας έδιναν άλλα $100 εκατομμύρια. Στο μεταξύ, ρίξτε μια ματιά σε όσα συμβαίνουν με το AIDS. Ο George Bush, στην περίοδο του χειρότερου οικονομικού ελλείμματος, διέθεσε πέρυσι $10 δισεκατομμύρια για το AIDS στην Αφρική. Δεν είναι δηλαδή ότι δεν μπορεί κάποιος να ζητήσει και ότι δε μπορεί να πάρει αυτό που ζήτησε.
Ερ: Οργανώνετε το πρώτο διεθνές Συμπόσιο Νωτιαίου Μυελού στο Χογκ Κογκ. Για πείτε μου γι’αυτό.
Α: Ναι, θα λάβει χώρα στις 17-20 Δεκεμβρίου, στο Χογκ Κογκ. Ευελπιστούμε να προσκαλέσουμε 300 ερευνητές και άλλους 300 Κινέζους για μια τεσσάρων ημερών συνεδρίαση. Μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, ελπίζω ότι θα έχουμε βάλει σε μια σειρά τις προτεραιότητές μας.
BY PATRICIA ANSTETT, Knight Ridder Newspapers.
Απόδοση στα ελληνικά: Άννα Ευαγγελινου, anna@disabled.gr