Ο πατέρας του θατσερισμού Κιθ Τζόζεφ, που οι αρχές του για την ελεύθερη αγορά ακολουθούνται ακόμη και σήμερα σε κάποιο βαθμό από τον Τόνι Μπλερ, έπασχε από κάποιας μορφής αυτισμό, ο οποίος, σύμφωνα με ψυχιατρική ανάλυση, επηρέασε την πολιτική φιλοσοφία του.
Ο πρώην υπουργός Παιδείας των Συντηρητικών, ο οποίος ήταν μέντορας της Θάτσερ στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, έπασχε από το σύνδρομο Άσπεργκερ, μια παθολογική κατάσταση που κάνει τους ασθενείς να μη μπορούν να ερμηνεύσουν τις κοινωνικές καταστάσεις ή να συμπάσχουν με άλλους ανθρώπους, σύμφωνα με τον Μάικλ Φιτζέραλντ, καθηγητή παιδικής και εφηβικής ψυχολογίας στο Τρίνιτι Κόλετζ του Δουβλίνου. Ο καθηγητής Φιτζέραλντ είναι γνωστός για τις διαγνώσεις του που αφορούν εξέχοντες πολιτικούς και διάσημους καλλιτέχνες και επιστήμονες.
«Οι ιδέες του επηρέασαν την πολιτική επί 20 χρόνια», λέει ο Μάικλ Φιτζέραλντ. «Ο μονεταρισμός έχει κάποια κοινά χαρακτηριστικά με τη νόσο του Άσπεργκερ, στην έντασή του και στη σκληρότητά του. Αυτό που εννοώ ακριβώς είναι ότι ο άνθρωπος και αυτό που κάνει είναι ένα και το αυτό. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτά τα πράγματα για ανθρώπους που διευθύνουν τις τύχες του έθνους».
Νόσος Άσπεργκερ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, και άλλοι πολιτικοί παρουσίαζαν συμπτώματα αυτισμού, όπως ο Ίνοκ Πάουελ, ο Συντηρητικός που η ακροδεξιά ομιλία του για «ποτάμια αίματος» το 1968 είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών και είχε καταστρέψει την καριέρα του, και ο Ίμον ντε Βαλέρα, ο ηγέτης του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας. Ο καθηγητής Φιτζέραλντ υποστηρίζει ότι πολλές δημιουργικές προσωπικότητες έπασχαν από αυτισμό, μεταξύ των οποίων ο ποιητής Γουίλιαμ Γιτς, ο συγγραφέας Τζορτζ Όργουελ και ο φυσικός Ισαάκ Νεύτων.
Οι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο Άσπεργκερ έχουν συνήθως φυσιολογική νοημοσύνη, αλλά δείχνουν περιορισμένο ή υπερβολικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένα πράγματα. Δυσκολεύονται να κάνουν φιλίες και να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν σχέσεις.
JEREMY LAWRENCE
ΤΑ ΝΕΑ , 22/07/2006