Η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που την υπογράφουν 81 χώρες ανά την υφήλιο, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, παρουσιάστηκε επίσημα στις 10 Δεκεμβρίου από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ).
Η όλη διαδικασία δημιουργίας της ολοκληρώθηκε ταχύτερα από οιαδήποτε αντίστοιχή της στα χρονικά του ΟΗΕ, και η εκκίνηση δόθηκε στα τέλη του 2000 από τη μεξικανική κυβέρνηση. Στην εξαετία των διαβουλεύσεων συμμετείχαν ενεργά περισσότερες από 700 οργανώσεις ΑμεΑ από όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Παπαϊωάννου, «είναι η πρώτη μεγάλη -οικουμενικού χαρακτήρα Σύμβαση Δικαιωμάτων του 21ου αιώνα». Υπολογίζεται μάλιστα πως αφορά περίπου 650 εκατομμύρια ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του ευρωπαϊκού φόρουμ ΑμεΑ, δήλωσε πως «αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ισότιμη άσκηση δικαιωμάτων των ΑμεΑ παγκοσμίως», απαιτώντας ωστόσο κύρωση της Σύμβασης από τη Βουλή, ώστε να γίνει νόμος της ελληνικής πολιτείας, δημιουργία επιτροπής παρακολούθησης της εφαρμογής όσων η Σύμβαση προβλέπει, και πλήρες επιχειρησιακό πρόγραμμα υλοποίησης της Σύμβασης.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πρόνοιας κ. Κωνσταντόπουλος, δεσμεύτηκε πως από τις αρχές της νέας χρονιάς η Σύμβαση θα ενταχθεί στο εθνικό μας Δίκαιο.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, 13/12/2007