Ο ρομποτοπίθηκος του Διαστήματος

Η πιο συγκλονιστική στιγμή ήταν όταν ο ρομποτοπίθηκος σηκώθηκε στα δύο του πόδια και προσπάθησε να κάνει τα πρώτα του βήματα», αφηγείται στο «Κ» ο κ. Ντάνιελ Κιν, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του γερμανικού Κέντρου Ερευνας Τεχνητής Νοημοσύνης και του Πανεπιστημίου Βρέμης, η οποία δημιούργησε ένα καταπληκτικό ρομποτικό κατασκεύασμα που προορίζεται να εξερευνήσει το Διάστημα. Tο iStruct, χαϊδευτικά «Τσάρλι», είναι ένα ρομπότ βάρους 18 κιλών με τη μορφή αλλά και τις «ιδιότητες» του πιθήκου (κινείται, περπατάει και κουνάει τα χέρια του όπως το συγκεκριμένο θηλαστικό), που μπορεί να μεταδίδει πληροφορίες χρησιμοποιώντας ειδικούς αισθητήρες.

Αρχικώς μπουσουλούσε στα τέσσερα. Και μπορεί ο άνθρωπος να χρειάστηκε εκατομμύρια χρόνια για να σταθεί στα δύο πόδια, ο ρομποτοπίθηκος όμως το κατάφερε μέσα σε μόλις έξι μήνες.

Με βεβαιότητα, όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, προσλαμβάνεται για προσωπικός βοηθός

Με βεβαιότητα, όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του, προσλαμβάνεται για προσωπικός βοηθός

Οταν ο κύριος Κιν περιγράφει τη στιγμή που το τετράποδο ρομπότ… έγινε δίποδο, διακρίνει κανείς στη φωνή του αισθήματα περηφάνιας και χαράς. Κατά τα άλλα, αποφεύγει να περιαυτολογήσει για το επίτευγμα της ομάδας του και επισημαίνει ότι, ευτυχώς, οι δύσκολες στιγμές ήταν λίγες και αναμενόμενες.

Οι επιστήμονες που έδωσαν ζωή στον Τσάρλι εργάστηκαν εντατικά τρία χρόνια, ο σχεδιασμός και η κατασκευή έγιναν εξ ολοκλήρου από την αρχή, ενώ το συνολικό κόστος του πρότζεκτ έφτασε τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό που διαφοροποιεί το συγκεκριμένο ρομπότ από τους προγόνους του είναι η κινούμενη σπονδυλική στήλη του, που λειτουργεί ως σύστημα συλλογής πληροφοριών και ελέγχου και συντονίζει τα μέλη και τις αρθρώσεις του σώματός του, καθώς και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εξωτερική μονάδα ελέγχου.

Πρωτοποριακά θεωρούνται επίσης τα επίπεδα πόδια του με 120 αισθητήρες (60 σε κάθε πόδι), οι οποίοι προσομοιάζουν στις ανθρώπινες νευρικές απολήξεις, στέλνουν πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου της σπονδυλικής στήλης και με αυτό τον τρόπο το «πιθηκάκι» θα μπορεί να αποφεύγει τα εμπόδια που συναντά στο δρόμο του και να κινείται αναλόγως. «Ο πίθηκος είναι το βιολογικό πρότυπο που επιλέξαμε», εξηγεί ο κύριος Κιν, «επειδή αυτό που επιδιώκουμε είναι το iStruct να κινείται και να περπατάει όπως το συγκεκριμένο ζώο».

Τα πρώτα του βήματα…προσεχώς

Μέχρι το καλοκαίρι του 2014 ο ρομποτοπίθηκος θα περάσει, όπως ευελπιστεί η επιστημονική ομάδα, στο επόμενο στάδιο, θα μπορέσει δηλαδή όχι μόνο να στέκεται, αλλά και να περπατάει. Επιπλέον, θα συνεχίσουν να δουλεύουν στο σύστημα των αισθητήρων, έτσι ώστε να εξελίξουν τις αισθήσεις και την αντίληψή του. Και όταν τελειοποιηθεί και φτάσει στην τέταρτη γενιά, τότε θα είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει το ταξίδι στο Διάστημα και να «ζήσει» πάνω σε έναν πλανήτη, συλλέγοντας πολύτιμες πληροφορίες.

Προς το παρόν έχει το μειονέκτημα της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος – δεν ενδείκνυται λοιπόν για μακρινές αποστολές. Αν και κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει γίνει ήδη πρόταση στη NASA ή ότι αρχικώς το iStruct θα χρησιμοποιηθεί σε στρατιωτικές αποστολές, ο κύριος Κιν διαψεύδει και τα δύο αυτά σενάρια. Οι δοκιμές πραγματοποιούνται σε έναν τεχνητό κρατήρα και ο στόχος είναι να συμμετάσχει στο μέλλον σε ευρωπαϊκό διαστημικό πρόγραμμα.

ΑΝΤΖΗ ΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗ

kathimerini.gr 10-2-2014

Σχόλιο του Disabled.GR:

Το τέλειο σύστημα για να ανεβαίνεις και να κατεβαίνεις σκαλοπάτια, να κάνεις τις μεταφορές από το κρεβάτι στο κάθισμα και αντιστρόφως και εννοείται διαλείπωντα καθετηριασμό! Μπορείς να το στέλνεις και μέχρι το ΕΟΠΥΥ για να «καθαρίσει»!

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …