Μέσα στο, όπως φαίνεται, «εργατικό» καλοκαίρι για τους Έλληνες πολιτικούς και αφαιμακτικό καλοκαίρι ρωσικού φαταλισμού για τους Έλληνες πολίτες, άλλος ένας ακόμα νόμος ψηφίστηκε από τη Βουλή, αυτή τη φορά σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Δημοσίου. Πρόκειται για τον Νόμο 3865/10 (ΦΕΚ 120 Α/21.7.2010), με τίτλο «Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις».
Χωρίς να μπορούμε ακόμα να σχηματίσουμε σαφή εικόνα για το μέλλον των συντάξεων που θα κατοχυρώνουν στο εξής οι Έλληνες με αναπηρίες, και αναμένοντας τις διευκρινιστικές εγκυκλίους που αναπόφευκτα θα εκδοθούν για την ερμηνεία των γραφομένων του «νομοθέτη», αναφέρουμε απλώς συνοπτικά κάποια από τα σημεία του Νόμου που αφορούν στους πολίτες με αναπηρία.
Στο Άρθρο 2 αναφέρεται το νέο ασφαλιστικό καθεστώς προσλαμβανόμενων στο Δημόσιο από 1.1.2011, οι οποίοι θα υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται πως οι διατάξεις με βάση τις οποίες υπολογίζεται η σύνταξη όσων στρατιωτικών καθίστανται ανάπηροι εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης, κατά το μέρος που αφορούν τον υπολογισμό της σύνταξης των προσώπων που υπάγονται σε αυτές, εξακολουθούν να ισχύουν και μετά την υπαγωγή τους στον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
Στο Άρθρο 3, που αφορά στη βασική σύνταξη, διευκρινίζεται πως η βασική σύνταξη των προσώπων του 4ου εδαφίου της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 1 και του 4ου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 26 του προεδρικού διατάγματος 169/2007, και όσων υπάγονται στις διατάξεις του Ν. 2084/1992, καθώς και των προσώπων στα οποία καταβάλλεται σύνταξη λόγω αναπηρίας, δεν μειώνεται ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας.
Αναφορικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στο δεύτερο κεφάλαιο του νόμου, στο Άρθρο 6, υπάρχει η εξής τροποποίηση:
7.α. Το δεύτερο και τρίτο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 3 του ν. 2084/1992 (ΦΕΚ 165 Α’) αντικαθίστανται από 1.1.2013 ως εξής:
«Προκειμένου για όσους έχουν ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία παιδιά αρκεί η συμπλήρωση του πεντηκοστού (50ού) έτους της ηλικίας τους εφόσον έχουν εικοσιπενταετή (25ετή) πλήρη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία.»
Στους συνταξιούχους και χορηγιούχους του Δημοσίου, με κάποιες εξαιρέσεις, χορηγείται εφάπαξ έκτακτη οικονομική παροχή για το έτος 2009 (Άρθρο 12), που είναι αφορολόγητη, δεν λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση του Ε.Κ.Α.Σ. και ανέρχεται:
α) σε 500 ευρώ για μηνιαία ακαθάριστη βασική σύνταξη, μέχρι του ποσού των 800 ευρώ
β) σε 300 ευρώ για μηνιαία ακαθάριστη βασική σύνταξη από του ποσού των 800,01 ευρώ μέχρι 1.100 ευρώ.
Για μηνιαία ακαθάριστη βασική σύνταξη ποσού από 1.100,01 ευρώ και άνω δεν καταβάλλεται η έκτακτη οικονομική παροχή.
Τέλος, στο Άρθρο 16 του παρόντος νόμου αναφέρονται κάποιες σημαντικές τροποποιήσεις που αφορούν στους πολίτες με αιμορροφιλία, μυασθένεια και ακρωτηριασμό. Συγκεκριμένα:
1. Στο προτελευταίο εδάφιο της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του π.δ. 169/2007 μετά τις λέξεις εντός της παρενθέσεως προστίθενται οι λέξεις «ή πάσχουν από αιμορροφιλία Α’ ή Β’ ή μυασθένεια-μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή του ενός άνω και του ενός κάτω άκρου».
2. Στο προτελευταίο εδάφιο της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 26 του π.δ. 169/2007 μετά τις λέξεις «ή έχουν υποστεί μεταμόσχευση» προστίθενται οι λέξεις «μυελού των οστών ή συμπαγών οργάνων (καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, πάγκρεας και νεφρό) ή πάσχουν από αιμορροφιλία Α’ και Β’ ή μυασθένεια-μυοπάθεια ή έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των άνω ή κάτω άκρων ή του ενός άνω και του ενός κάτω άκρου».
3. Οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού, έχουν ανάλογη εφαρμογή και για τα πρόσωπα στα οποία έχουν συντρέξει οι προϋποθέσεις των διατάξεων αυτών κατά το παρελθόν και έχουν εξέλθει της υπηρεσίας πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, καθώς και για τις οικογένειες όσων από αυτούς έχουν πεθάνει.