Ο ΟΕΚ έχει θεσμοθετήσει κατ’ εξαίρεση παροχή στεγαστικής συνδρομής για διάφορες περιπτώσεις, καθώς και μειωμένες προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα στεγαστικά προγράμματά του.
Συγκεκριμένα: Σε ό,τι αφορά τις έτοιμες κατοικίες που ο Οργανισμός κατασκευάζει σε όλη την Ελλάδα, οι δικαιούχοι με ολική αναπηρία, εφόσον προστατεύουν σύζυγο ή παιδί, καθώς και οι δικαιούχοι με αναπηρία άνω του 67%, εφόσον προστατεύουν τουλάχιστον ένα παιδί και οι δικαιούχοι που προστατεύουν δύο παιδιά με ολική και διαρκή αναπηρία, δικαιούνται παραχώρηση κατοικίας εκτός κλήρωσης.
Προϋποθέσεις συμμετοχής των ΑμεΑ στα προγράμματα του ΟΕΚ
Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής στα προγράμματα του ΟΕΚ, οι δικαιούχοι με βαριά κινητική αναπηρία ή παραπληγικοί, εφόσον είναι έγγαμοι ή προστατεύουν παιδιά, χρειάζονται να έχουν συμπληρώσει μόνον 500 ημέρες εργασίας για να δικαιούνται στεγαστικής συνδρομής. Οι δικαιούχοι με αναπηρία άνω του 67%, χρειάζονται 1600 ημέρες εργασίας εάν είναι έγγαμοι (έναντι 2600 των εγγάμων χωρίς αναπηρία), 1500 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν 1 παιδί (έναντι 2000 των υπολοίπων δικαιούχων αυτής της κατηγορίας), 1100 ημέρες εάν προστατεύουν 2 παιδιά (έναντι 1800 των υπολοίπων της ίδιας κατηγορίας), 1000 ημέρες εργασίας εάν προστατεύουν τρία παιδιά (έναντι 1600 των άλλων δικαιούχων της κατηγορίας αυτής) 600 μόνον ημέρες εργασίας στην περίπτωση που προστατεύουν τέσσερα έως εννέα παιδιά και 550 όταν προστατεύουν δέκα παιδιά και άνω.
Διαρκές πρόγραμμα για ΑμεΑ και πολύτεκνους
Ο ΟΕΚ εφαρμόζει ειδικό διαρκές πρόγραμμα για πολύτεκνους και άτομα με αναπηρίες, στο πλαίσιο του οποίου οι βαριά κινητικά ανάπηροι ή παραπληγικοί, εφόσον προστατεύουν σύζυγο ή παιδί, καθώς και δικαιούχοι που προστατεύουν τρία παιδιά εκ των οποίων το ένα με αναπηρία άνω του 67%, ή οι ίδιοι και ένα προστατευόμενο μέλος τους ή δύο προστατευόμενα μέλη τους έχουν αναπηρία άνω του 67%, δικαιούνται κατ’ εξαίρεση στεγαστική συνδρομή. Η συνδρομή αυτή, μπορεί να είναι έτοιμη κατοικία, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη από τον ΟΕΚ, είτε στεγαστικό δικαίωμα, δηλαδή δικαίωμα εξεύρεσης, από τον ίδιο τον δικαιούχο, κατοικίας στην ελεύθερη αγορά, την οποία ο ΟΕΚ αγοράζει και του την παραχωρεί, είτε άτοκο δάνειο για αγορά ή ανέγερση κατοικίας.
Σύσταση υπηρεσιακών μονάδων διευκόλυνσης ΑμεΑ
Με Πράξη Προέδρου, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του ΟΕΚ, σε υλοποίηση σχετικής εγκυκλίου του Υπ. Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Περί σύστασης υπηρεσιακών μονάδων διευκόλυνσης ατόμων με αναπηρίες», η οποία εστάλη σε εφαρμογή της παραγράφου 10 του άρθρου 12 του Ν. 3230 (ΦΕΚ 44/Α/11-2-2004), συστήθηκαν στον ΟΕΚ οργανικές μονάδες για τη διευκόλυνση ατόμων με αναπηρίες, σε επίπεδο αυτοτελών γραφείων, στις κεντρικές υπηρεσίες και στην περιφέρεια. Συγκεκριμένα, συστήθηκαν γραφεία στη Δ/νση Διοικητικού του ΟΕΚ, στις Περιφερειακές Δ/νσεις Θεσ/νίκης και Αχαΐας, στα Περιφερειακά Τμήματα Καβάλας, Λάρισας, Ιωαννίνων και Ηρακλείου και στο Περιφερειακό Γραφείο Ξάνθης. Τα γραφεία αυτά, που η εμβέλειά τους καλύπτει το σύνολο της επικράτειας, έχουν ως αρμοδιότητα την κατά προτεραιότητα εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία, την προώθηση και παρακολούθηση μέτρων εξασφάλισης της προσβασιμότητά τους στους υπό ανέγερση οικισμούς και τα ιδιόκτητα γραφεία του ΟΕΚ, την προώθηση και παρακολούθηση μέτρων βελτίωσης της ποιότητας ενημέρωσης και διοικητικής εξυπηρέτησης και την εφαρμογή μέτρων διευκόλυνσης και ταχείας διεκπεραίωσης, από τις ίδιες τις υπηρεσίες, των υποθέσεών τους στον ΟΕΚ.
Άτοκα δάνεια πότε;
Ήδη εξετάζονται από τον Οργανισμό σε συνεργασία με το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, αιτήματα για χορήγηση ατόκων δανείων και κατ’ εξαίρεση παραχώρηση κατοικιών χωρίς κλήρωση σε άγαμους δικαιούχους με αναπηρία άνω του 67%, στο πλαίσιο της προσπάθειας για μια κοινωνικά ευαίσθητη αλλά και δίκαιη αντιμετώπιση των δικαιούχων που εισφέρουν στον ΟΕΚ και στων οποίων τη στεγαστική αποκατάσταση αποσκοπεί ο Οργανισμός.