Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να έχει ωφέλιμη επίδραση διαρκείας στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους νεφρούς των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου ΙΙ και νεφρική νόσο, σύμφωνα με έρευνα.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχουν τέτοια οφέλη από την πρωτεΐνη σόγιας, αλλά για πρώτη φορά αποδεικνύονται τα οφέλη ως συνέπεια της σταθερής μακροχρόνιας κατανάλωσης.
Για τέσσερα χρόνια ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ έκαναν διατροφή με 35% περιεκτικότητα σε ζωική πρωτεΐνη, 35% δομημένη πρωτεΐνη σόγιας και 30% φυτική πρωτεΐνη.
Συγκριτικά με την ομάδα ασθενών που έκαναν διατροφή αποτελούμενη από 70% ζωική πρωτεΐνη και 30% φυτική πρωτεΐνη, οι ασθενείς με τη διατροφή με πρωτεΐνη σόγιας είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των επιπέδων της γλυκόζης νηστείας, της ολικής χοληστερόλης, της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Επιπλέον, υπήρχαν μειωμένοι δείκτες που οδηγούν σε φλεγμονή στον οργανισμό και νεφρική νόσο.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ 6/5/08