Προσφάτως γίνεται πολύς λόγος για την κάρτα αναπηρίας. Μάλιστα έχει οριστεί η διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας θα υλοποιηθεί η κάρτα αναπηρίας. Συγκεκριμένα:
Τη Σύσταση Ομάδας Διοίκησης Έργου για την κάρτα Αναπηρίας Ατόμων με Αναπηρία (AμεΑ) ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης. Η σύσταση της εν λόγω ομάδας υλοποιείται μετά από κοινή Απόφαση των Υπουργών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Η Ομάδα θα εργασθεί για την Α΄ φάση της Κάρτας αναπηρίας με στόχο τον πλήρη σχεδιασμό και ανάπτυξη των διαδικασιών για την έκδοση «Κάρτας Αναπηρίας» με το αντίστοιχο ποσοστό αναπηρίας. Η Ομάδα Διοίκησης Έργου προβλέπεται να ολοκληρώσει το έργο της σε χρονικό διάστημα ενός έτους από την έναρξη των εργασιών της.
Το πλήρες κείμενο της Απόφασης έχει ως εξής:
«Συνιστούμε , στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ομάδα Διοίκησης Έργου ( Ο.Δ.Ε. ) η οποία αποτελείται από μέλη Δ.Ε.Π των Α.Ε.Ι., έμπειρα στελέχη Δημόσιων Υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου Τομέα, εν ενεργεία ή μη, εμπειρογνώμονες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ο αριθμός των μελών της δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα δέκα ( 10 ).Η εν λόγω ομάδα υποστηρίζεται από μονομελή γραμματεία, η οποία διορίζεται με τον αναπληρωτή της.
Πρόεδρος της Ομάδας Διοίκησης Έργου ορίζεται ένα εκ των μελών της, με ειδική γνώση και εμπειρία στην εκτέλεση παρόμοιου έργου.
Η Ομάδα συνεδριάζει εντός και εκτός ωρών εργασίας των Δημόσιων Υπηρεσιών σε κτίριο του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και δύναται να λειτουργήσει και σε κλιμάκια, που ορίζονται από τον Πρόεδρο της Ομάδας, τα οποία εκτελούν το έργο τους εντός και εκτός ωραρίου υπηρεσίας των δημοσίων υπηρεσιών.
Ειδικότερα το έργο της Ομάδας έχει ως εξής:
Η Ομάδα θα εργασθεί πρωτίστως για την Α΄ φάση της Κάρτας αναπηρίας με στόχο τον πλήρη σχεδιασμό και ανάπτυξη των διαδικασιών για την έκδοση «Κάρτας Αναπηρίας» με το αντίστοιχο ποσοστό αναπηρίας.
Η Ομάδα Διοίκησης Έργου προβλέπεται να ολοκληρώσει το έργο της σε χρονικό διάστημα ενός ( 1 ) έτους από την έναρξη των εργασιών της».
Ελπίζουμε πως η κάρτα αναπηρίας θα απέχει πολύ από το ιατρικό μοντέλο και θα απευθύνεται και στις σοβαρές αναπηρίες που μέχρι σήμερα υφίστανται μια σκανδαλώδη ομογενοποίηση σε μείζονες κατηγορίες αναπηρίας.
Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργηθεί μια ταυτότητα για αναπήρους. Το ζήτημα είναι αυτή η κάρτα αναπηρίας να αντιστοιχεί σε πραγματικές υλικές ανάγκες πραγματικών ανθρώπων με πραγματικές αναπηρίες. Το ζήτημα δεν είναι να δημιουργηθούν νέα στερεότυπα αναπηριών. Το ζήτημα είναι να συγκροτηθούν πολιτικές ελάφρυνσής των πολιτών που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας από το επιπλέον κόστος που συνεπάγεται η αναπηρία και να εξομοιωθούν με τους ικανούς σωματικά.
Το πιο σημαντικό είναι αυτές οι πολιτικές να μην εμποδίζουν τη δυνατότητα των πολιτών που ζουν κάτω από συνθήκες αναπηρίας να αυτόκαθορίζονται και να επιλέγουν αυτοί οι ίδιοι χωρίς περιορισμούς των δικό τους προσωπικό τρόπο ζωής.
Τέτοιες πολιτικές είναι σαφώς οικονομικά πολύ πιο φθηνές από τις προνοιακές πολιτικές δεδομένου ότι δεν υποστηρίζουν τα προνοιακά μονοπώλια και συμβάλλουν στην ανάπτυξη υγιούς ανταγωνισμού.