Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική πορεία της κ. Μαριέττας Γιαννάκου η οποία υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση για τον ακρωτηριασμό του κάτω δεξιού άκρου. Η ασθενής νοσηλεύεται στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» και σύμφωνα με τους γιατρούς «τα δύο πρώτα 24ωρα κρίνονται κρίσιμα για κάθε ασθενή της εντατικής». Η κ. Γιαννάκου στις 19 Δεκεμβρίου, είχε εισαχθεί στην Ε Ορθοπαιδική Κλινική του ΚΑΤ, με σοβαρότατο κάταγμα στο δεξί κάτω άκρο (επιπεπλεγμένο αμφισφύριο κάταγμα). Τρεις μέρες μετά την εισαγωγή της στο ΚΑΤ, η ασθενής υπεβλήθη επιτυχώς -σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν- «σε ανάταξη και οστεοσύνθεση του δεξιού έξω σφυρού και ανάταξη και κοχλίωση του έσω σφυρού».
Προβλήματα
Στις 24.12.07 έλαβε εξιτήριο και οδηγίες για τακτική παρακολούθηση από τους θεράποντες ιατρούς. Ωστόσο, στις 15 Ιανουαρίου εισήχθη εκτάκτως στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», με έντονο άλγος στο χειρουργημένο άκρο. Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του νοσοκομείου, «ο γενόμενος κλινικός, εργαστηριακός και απεικονιστικός έλεγχος, έδειξε βαρεία ισχαιμία του δεξιού κάτω άκρου επί εδάφους περιφερικής διαβητικής αγγειοπάθειας». Πρόκειται για το λεγόμενο «διαβητικό πόδι» που εκδηλώνεται σε διαβητικούς ασθενείς. Πιο συγκεκριμένα, ο διαβήτης μπορεί να εμφανίσει λειτουργικές βλάβες στα νεφρά, οι οποίες παρατηρούνται αρχικά στα πόδια. Συνήθως οι ασθενείς εμφανίζουν ενοχλήματα που αργότερα μπορούν να γίνουν πόνοι ή ακόμα και αίσθημα μουδιάσματος και να οδηγήσουν στην πλήρη απώλεια των αισθήσεων στα πόδια. Αποτέλεσμα τραυματισμοί του δέρματος να μην γίνονται αισθητοί, να μην αναγνωρίζονται και να δημιουργούνται μικρές πληγές που δημιουργούν φλεγμονές και βαθιά έλκη, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι το κόκαλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ακρωτηριασμός του άκρου είναι αναπόφευκτος.
Σύμφωνα πάντως με το ιατρικό ανακοινωθέν, «καθ όλο το διάστημα της νοσηλείας της κ. Γιαννάκου στο Νοσοκομείο κατεβλήθη κάθε προσπάθεια για τη διάσωση του άκρου εφαρμόζοντας όλες τις διεθνώς ενδεικνυόμενες θεραπευτικές μεθόδους». Ωστόσο, την Τετάρτη και μετά από αλλεπάλληλα επιστημονικά συμβούλια, αποφασίστηκε να «υποβληθεί σε αφαιρετική επανορθωτική επέμβαση κάτωθεν του γόνατος, ώστε να μη κινδυνεύσει η ζωή της ασθενούς, η οποία άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα σηψαιμίας». Η επέμβαση έγινε στις 19.30 και από τις 23.30 η ασθενής νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.
Ελλείψεις
Εν τω μεταξύ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων-Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη εκφράζει τη συμπαράστασή της στην πρώην υπουργό. Σημειώνει ωστόσο ότι «το γεγονός αυτό φέρνει με το χειρότερο τρόπο στην επικαιρότητα τη σχεδόν παντελή έλλειψη μέτρων και πολιτικών από μέρους του υπουργείου Υγείας για την πρόληψη και θεραπεία των προβλημάτων του διαβητικού ποδιού». Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, στη χώρα μας κάθε χρόνο ακρωτηριάζονται πολλές χιλιάδες πόδια εξαιτίας του διαβήτη και αναφέρει ότι το 2005 είχαμε περισσότερους από 7.500 ακρωτηριασμούς κάτω άκρων.
Της Ελένης Πετροπούλου
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 8/2/2008