Η πρόκληση για την Ελλάδα του 21ου αιώνα είναι μπροστά μας, τόνισε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δημόσια Διοίκηση, μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.
«Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω», δήλωσε ο κ. Καραμανλής που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για ρήξεις, αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με πρόγραμμα και μαζί με την κοινωνία. «Οι αλλαγές άρχισαν. Οι αλλαγές συνεχίζονται. Οι αλλαγές δεν σταματούν. Προχωρούμε, με σταθερά βήματα, στο κράτος που οραματίζονται όλοι οι πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σήμερα, είπε ο κ. Καραμανλής, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον κομματισμό, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά που άφησε πίσω του το ΠΑΣΟΚ, και αναφέρθηκε διεξοδικά στους στόχους της κυβέρνησης στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης.
Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη Δημόσια Διοίκηση, έχει ως εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δυστυχώς, το Ελληνικό Κράτος δημιουργήθηκε με νοοτροπία φέουδου και έλλειψη οργάνωσης. Ο πολίτης κουράστηκε από τη γραφειοκρατία. Αηδιάζει από την έκταση της διαφθοράς…Αρνείται να καθυστερεί ολόκληρη η κοινωνία από τα μικροσυμφέροντα συντεχνιών, ή τα μεγαλύτερα συμφέροντα που θέλουν να κηδεμονεύουν την πολιτική ζωή. Χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις.
Είναι ξεκάθαρες οι τοποθετήσεις αυτές: νοοτροπία φέουδου, γραφειοκρατία, διαφθορά, μικροσυμφέροντα συντεχνιών, μεγαλύτερα συμφέροντα. Και όλα αυτά δεν εντοπίζονται τώρα! Δεν καταγγέλλονται μόνον από εμάς. Λέγονται, δημόσια, το Χειμώνα του 2003, από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών και σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ! Τα θυμάστε ή τα ξεχάσατε κι αυτά; Είναι ή δεν είναι έτσι; Δεν είναι, όμως, μόνον αυτά.
Στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλούσαν
– για “μίζες 10% προκειμένου να εγκριθούν επενδυτικά προγράμματα”,
– για “πωλήσεις θέσεων στο δημόσιο”,
– για “πιράνχας που τρώνε το Σώμα της Δημόσιας Διοίκησης”,
Κορυφαίοι Υπουργοί των τότε Κυβερνήσεων μιλούσαν, και μεταφέρω κατά λέξη τις φράσεις τους,
– για «Κράτος Β’ εθνικής»,
– για «παθολογικά συμπτώματα της Διοίκησης»,
– για «χαμηλή παραγωγικότητα»,
– για «διαπλοκή που αλλοιώνει την ποιότητα των θεσμών»,
– για «εκμετάλλευση του Κράτους προς όφελος των κρατούντων»,
– για «κομματισμό», «αναξιοκρατία», «κατεστημένο».
‘Πολλοί πολίτες’, ανακεφαλαίωνε ο σημερινός αρχηγός του, ‘θεωρούν πως το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει μέρος του κατεστημένου’. Και το κατεστημένο αυτό, ήταν προϊόν διώξεων και ευνοιοκρατίας. Το ομολογούσαν και αυτό κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ! Θυμίζω κατά λέξη: «Προκειμένου να χτυπηθεί το Κράτος της Δεξιάς», λέει πρώην Υφυπουργός, «περάσαμε σε λύσεις που οδήγησαν σε ισοπέδωση». «Περάσαμε», πρόσθετε, «σε ανθρώπους που κρίνονταν με τον ίδιο, αναξιόπιστο, τρόπο. Κανείς δεν είχε κίνητρο να δουλεύει. Απλά έπρεπε να τα έχει καλά με την πολιτική ηγεσία για να παίρνει θέσεις διευθυντή». Έτσι παραμερίζονταν όσοι δεν δήλωναν «ΠΑΣΟΚ»! Δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί. Έτσι κομματικοποιήθηκε το Κράτος. Έτσι μοιράζονταν οι θέσεις διευθυντών: Χωρίς – λένε οι ίδιοι – κανένα κίνητρο για δουλειά! Σε όποιους – επεξηγούν οι ίδιοι – «τα πήγαιναν καλά με την πολιτική ηγεσία»!!
Αυτά κάνατε. Και αυτά λέγατε. Και αφού τα κάνατε και τα λέγατε, τώρα ποιες είναι οι θέσεις σας; Τί υπερασπίζεστε; Εκείνα που καταγγέλλατε και αποκηρύσσατε; Ποιές είναι οι πολιτικές σας; Ποιές είναι οι επιδιώξεις σας; Να μην αλλάξει τίποτε; Να παραμείνουν τα πάντα καθηλωμένα στο χτες; Ε, όχι, λοιπόν! Η Ελλάδα δεν θα μείνει στο χτες. Η Ελλάδα δεν μένει στο χτες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μετά από είκοσι χρόνια στην εξουσία, το ΠΑΣΟΚ αναγκαζόταν να ομολογεί και να αποκηρύσσει τα δημιουργήματά του: Οργανισμοί και επιχειρήσεις του Δημοσίου, χωρίς να παρέχουν ποιοτικές και ανταγωνιστικές υπηρεσίες, δημιουργούσαν τεράστια ελλείμματα. Δρούσαν και ως μηχανισμοί διευκόλυνσης στο έγκλημα του Χρηματιστηρίου. Σχέδια «εξυγίανσης» αποτύγχαναν, φορτώνοντας δεκάδες δισεκατομμύρια στους φορολογούμενους πολίτες. Προγράμματα εθελουσίας εξόδου, με τεράστιο οικονομικό κόστος, εφαρμόζονταν το ένα μετά το άλλο, αλλά, την ίδια στιγμή, ξεκινούσαν νέες στρατιές συμβασιούχων. Υπηρεσίες και οργανισμοί φορτώνονταν προσωπικό που δεν χρειαζόταν, αλλά δεν είχαν εξειδικευμένα στελέχη, αναγκαία στο νέο περιβάλλον της Τεχνολογίας.
Κρίσιμοι τομείς, όπως ο χώρος της Υγείας, στοίβαζαν προμήθειες υλικού στις αποθήκες, αλλά δεν είχαν το απόλυτα αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Υπάλληλοι με επιδόματα, υπάλληλοι χωρίς επιδόματα, υπάλληλοι έκτακτοι από τα παράθυρα. Από το ΄96 ως το 2004, οι εγκρίσεις εκτάκτων βρίσκονταν, περίπου, στο 85% των προσλήψεων. Παραγκωνισμός του ΑΣΕΠ, πελατειακές σχέσεις και ομηρία.
Είναι γνωστές οι επισημάνσεις: του ΑΣΕΠ, του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Συνηγόρου του Πολίτη.
Είναι γνωστά τα αλλεπάλληλα κοινοτικά πρόστιμα, για κακοτεχνίες, παρατυπίες και υπερβάσεις των προϋπολογισμών στα δημόσια έργα, η μόλις πρόσφατη επιβολή πρόστιμου 518 εκ. ευρώ στη Χώρα μας για έργα της περιόδου 2001-2003,
η συνεχής υποβάθμιση στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά.
Υπενθυμίζω ακόμη, ότι στα προξενεία της Χώρας «πωλούνταν» βίζες και πιστοποιητικά για ελληνοποιήσεις. Εξωθεσμικά κυκλώματα επέβαλλαν λίστες ελληνοποιήσεων, στις αρμόδιες Αρχές. Επωλείτο ακόμη και η ελληνική ιθαγένεια! Με την ανοχή και τη συγκάλυψη των συναρμόδιων Υπουργείων.
Αυτές ήταν οι πρακτικές σας! Αυτό το Κράτος δημιουργήσατε! Αυτό το Κράτος παραλάβαμε στις 7 του Μάρτη. Ένα τεράστιο πρόβλημα από το οποίο παράγονταν όλα τα άλλα. Ένα Κράτος με συσσωρευμένα μεγάλα προβλήματα. Αγκάθια στην επιχειρηματικότητα. Εμπόδια στην αναπτυξιακή διαδικασία. Κοινωνικές υπηρεσίες προβληματικές. Νοσοκομεία που δεν ήξεραν ούτε καν τι χρωστούν. Ταλαιπωρία του πολίτη, σε κάθε συναλλαγή με το Δημόσιο. Κομματισμός, γραφειοκρατία, διαφθορά! Αυτά καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Αυτά που και εσείς παραδεχόσασταν. Τα ξέρετε, γιατί εσείς τα δημιουργήσατε. Τα λέγατε αλλά στο …«δια ταύτα» τα μπερδεύετε! Μετράτε ανάποδα, κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Πάτε προς στο παρελθόν. Γυρνάτε προς τα πίσω.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στην αίτηση για τη σημερινή συζήτηση ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επαναλαμβάνει ότι η Δημόσια Διοίκηση «δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της»! Αναγνωρίζει, όμως (και το λέει ευθέως) ότι είναι «χρόνια» τα προβλήματά της. Ότι, δηλαδή, διαιωνίζονταν ανέγγιχτα από τις Κυβερνήσεις του κόμματός του, στις οποίες και ο ίδιος συμμετείχε. Μιλά για «χρόνια» προβλήματα, αλλά καταγγέλλει τη σημερινή Κυβέρνηση!! Ομολογεί ότι η οργάνωση της Διοίκησης δεν πρέπει να γίνει «με το βλέμμα στο παρελθόν». Αποδοκιμάζει το παρελθόν,…αλλά επιδιώκει τη συντήρησή του! Σύγχυση και αντιφατικότητα! Στείρα αντίδραση. Πρόταση καμία. Απόλυτο κενό. Αρκεί να υπενθυμίζετε τα λάθη σας; Τα ξέρουμε κι εμείς, όπως και όλοι οι πολίτες. Θέσεις έχετε; Και ποιες είναι αυτές οι θέσεις?
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αμέσως μόλις αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου, βάλαμε στόχο την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Λίγους μήνες πριν από την ημέρα του μεγάλου εθνικού εγχειρήματος, δράσεις, προετοιμασίες και έργα, που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί προ πολλού, βρίσκονταν σε εκκρεμότητα και δεν άφηναν περιθώρια επιλογών. Ολόκληρη η Δημόσια Διοίκηση στράφηκε στο μεγάλο εθνικό εγχείρημα. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας και τα καταφέραμε. Στείλαμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Παγκόσμια Κοινότητα: ότι, όλοι μαζί, μπορούμε να πετυχαίνουμε υψηλούς στόχους. Μπορούμε να πετύχουμε και στους στόχους μας για το Κράτος που θέλουμε!!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ξεκινήσαμε με αυτοπεποίθηση, τη μεγάλη προσπάθεια για την επανίδρυση του Κράτους.
Στόχος: η μετάβαση σ’ ένα Κράτος αυξημένων δυνατοτήτων.
Κεντρική Διοίκηση με ενισχυμένο επιτελικό και στρατηγικό ρόλο.
Αποκέντρωση που φέρνει το Κράτος πιο κοντά στον πολίτη.
Αυτοδιοίκηση που λειτουργεί με οικονομική αυτοτέλεια και επάρκεια.
Στόχος: ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Στόχος: η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, απέναντι στα φαινόμενα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, της αισχροκέρδειας.
Στόχος: ένα Κράτος με μικρότερη παρέμβαση στην Οικονομία και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις υποχρεώσεις του προς την κοινωνία.
Ένα πραγματικά κοινωνικό Κράτος…
που μεριμνά για τους οικονομικά ασθενέστερους,
που δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα,
που παρέχει καλύτερες υπηρεσίες Υγείας,
που διασφαλίζει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση,
που εγγυάται αυξημένη ασφάλεια για τη ζωή και την περιουσία του πολίτη.
Αυτό το Κράτος οραματιζόμαστε. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε. Κράτος δίπλα στον πολίτη, όπου κι αν ζει.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αναμφισβήτητα ξέρουμε ότι είναι πολυδιάστατο και δύσκολο το πρόβλημα. Η μετάβαση στο Κράτος που θέλουμε είναι μια διαρκής διαδικασία που απαιτεί βούληση, πολλή και επίμονη δουλειά. Δεν αλλάζει ένα Κράτος από τη μια ημέρα στην άλλη. Όμως! Έχουμε ξεκινήσει με αποφασιστικότητα. Από την πρώτη στιγμή δώσαμε έμφαση στον περιορισμό της δραματικής γραφειοκρατίας. Δώσαμε προτεραιότητα σε παρεμβάσεις…
για την απλούστευση και την επιτάχυνση των διοικητικών διαδικασιών,
για την απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας,
για την προώθηση της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με σεβασμό στα δικαιώματα του πολίτη,
για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές τους με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Εργαζόμαστε για να δημιουργηθεί σταδιακά μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και πολίτη.
Συστήθηκε, για το σκοπό αυτό, «Κεντρική Επιτροπή Απλούστευσης των Διαδικασιών», που λειτουργεί με εντατικούς ρυθμούς, προετοιμάζοντας νέες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.
Εφαρμόζεται, ήδη, σειρά μέτρων που αφορούν…
Τον περιορισμό των συναρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων κατά την έκδοση διοικητικών πράξεων,
Την υποχρεωτική αναζήτηση από τις Δημόσιες υπηρεσίες, μιας σειράς δικαιολογητικών για λογαριασμό του πολίτη,
Την ανασύσταση του φακέλου από την υπηρεσία, όταν αυτός απωλεσθεί από υπαιτιότητά της,
Τον ορισμό προθεσμίας 50 ημερών για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών και την καταβολή αποζημίωσης, σε περίπτωση καθυστέρησης,
Την καθιέρωση αστικής ευθύνης για υπαλλήλους που δεν συμμορφώνονται σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Παράλληλα, προετοιμάζεται θεσμικό πλαίσιο για…
τον προληπτικό έλεγχο της ποιότητας των κανονιστικών ρυθμίσεων,
την αντιμετώπιση του προβλήματος της πολυνομίας,
την αξιολόγηση των επιπτώσεων των νόμων στην ανταγωνιστικότητα και στην εφαρμογή της αρχής της ισότητας γυναικών και ανδρών.
Οι αλλαγές άρχισαν. Οι αλλαγές συνεχίζονται. Οι αλλαγές δεν σταματούν. Προχωρούμε, με σταθερά βήματα, στο Κράτος που οραματίζονται όλοι οι πολίτες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σε όλα τα Υπουργεία έγιναν, γίνονται και εντείνονται αποφασιστικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχονται στον πολίτη: στον επενδυτή, στον εργαζόμενο, στον αγρότη, στο φοιτητή, στο συνταξιούχο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην εξασφάλιση δυνατοτήτων πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες (και όχι μόνο).
Όπως, επίσης, και στην έγκαιρη παρουσία της Πολιτείας κοντά στους Πολίτες, που αντιμετωπίζουν έκτακτες καταστάσεις.
Ενισχύθηκε αποτελεσματικά και λειτούργησε υποδειγματικά, τον περασμένο χειμώνα, η «Πολιτική Προστασία».
Εφαρμόζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών σχέδιο (ύψους περίπου 14.500.000 ευρώ) για την ενίσχυση περίπου τριών χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε κάθε περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσουν εξοπλισμό πληροφορικής και πρόσβαση στην Κοινωνία της Πληροφορίας.
Αναδιοργανώθηκαν οι κεντρικές υπηρεσίες, βελτιώθηκαν οι ελεγκτικές διαδικασίες, διευρύνθηκε ο κύκλος των δικαιούχων πολιτών και αυξήθηκε σημαντικά η απορροφητικότητα κοινοτικών πόρων.
Θεσπίστηκε νέο πλαίσιο αδειοδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Καταργήθηκαν μια σειρά άδειες και δικαιολογητικά, γεγονός που σημαίνει μικρότερο κόστος και λιγότερο χρόνο. Ιδρύονται σε όλες τις Νομαρχίες, «Διευθύνσεις Ανάπτυξης», ως υπηρεσίες «μιας στάσης» για τους επενδυτές.
Προκηρύσσονται μελέτες για να καταρτιστούν ειδικά χωροταξικά σχέδια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία. Να ξέρουν οι επενδυτές πού και τί ακριβώς μπορούν να δημιουργήσουν, χωρίς να συνθλίβονται στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.
Προωθείται νομοσχέδιο με το οποίο απλοποιούνται οι διαδικασίες ένταξης στα σχέδια πόλης. Όπως και οι διαδικασίες έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Ανασυγκροτήθηκε το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και δημιουργούνται νέες διευθύνσεις, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και τη νέα πολιτική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στους μήνες που πέρασαν δώσαμε έμφαση στις υπηρεσίες που οφείλει το Κράτος προς τους πολίτες.
Σχεδιάστηκαν και εφαρμόζονται ολοκληρωμένα συστήματα αστυνόμευσης σ’ όλη τη Χώρα.
Δημιουργήθηκε Υπηρεσία Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων.
Απλουστεύθηκαν οι διαδικασίες που αφορούν συναλλαγές του πολίτη με τις αστυνομικές υπηρεσίες.
Καταρτίζεται σχέδιο νόμου για την ίδρυση Σώματος Αγροτικής Ασφάλειας.
Εφαρμόζεται νέο σύστημα εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία που «σηκώνει», επιτέλους, τα ράντζα από τους διαδρόμους τους.
Δημιουργούνται νέα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, για να υπάρξει αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και έγκαιρη περίθαλψη στον πολίτη που έχει ανάγκη.
Μειώθηκε ο χρόνος διεκπεραίωσης των συντάξεων για τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ σε ενάμισι έως τρεις μήνες για τις περιπτώσεις γήρατος ή θανάτου και σε τρεις έως πέντε μήνες για αναπηρία.
Ο ΟΑΕΔ μεταβάλλεται σταδιακά σε υπηρεσία «μιας στάσης».
Ρυθμίστηκε το θέμα των μετεγγραφών στα ΑΕΙ και θεσμοθετήθηκαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για το διορισμό πολύτεκνων εκπαιδευτικών.
Ψηφίστηκε νόμος για την κατάργηση του ΔΙΚΑΤΣΑ και τη θέσπιση νέου συστήματος αναγνώρισης των πτυχίων του εξωτερικού.
Καταβάλλονται σ’ ένα τρίμηνο από το χρόνο συγκομιδής, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και επισπεύδεται η καταβολή των επιδοτήσεων και των ενισχύσεων στους αγρότες.
Ιδρύονται Τοπικά Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης, για να έχει ο αγρότης δίπλα του, πλάι του, στο χωράφι, τις υπηρεσίες που υποχρεούται να του παρέχει το Κράτος.
Καταρτίστηκαν νέοι συγκοινωνιακοί χάρτες για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και προετοιμάζεται η δημιουργία Ενιαίου Φορέα Αστικών Συγκοινωνιών.
Δημιουργήθηκε μηχανογραφικό σύστημα για την εξέταση των νέων υποψήφιων οδηγών.
Ξεκίνησαν νέες δράσεις για τον πολιτισμό και έργα που αφορούν ειδικές ομάδες πληθυσμού.
Προετοιμάζεται η δημιουργία Ακαδημίας Τεχνών.
Προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Τα ΚΕΠ μετατρέπονται, σταδιακά, σε Κέντρα Ολοκληρωμένων Συναλλαγών.
Εξασφαλίσθηκαν οι πόροι που εγγυώνται τη βιωσιμότητά τους.
Ψηφίστηκαν διατάξεις που τους επιτρέπουν ν’ αποκτήσουν σταθερό και εξειδικευμένο προσωπικό.
Προετοιμάζεται η ένταξη νέων υπηρεσιών, όπως η πληρωμή με πιστωτικές κάρτες διαφόρων τελών και λογαριασμών.
Λειτουργεί ΚΕΠ στο Υπουργείο Οικονομίας για θέματα οικονομικής πολιτικής, που ενδιαφέρουν άμεσα τους πολίτες.
Δημιουργείται ΚΕΠ στο Υπουργείο Εξωτερικών για την εξυπηρέτηση των απόδημων.
Μέσα σε ένα χρόνο οι διαδικασίες που διεκπεραιώνονται από τα ΚΕΠ αυξήθηκαν κατά 250% και οι επισκέψεις σ’ αυτά τετραπλασιάστηκαν. Εκεί όπου υπήρξαν σωστές επιλογές δίνουμε συνέχεια. Προσθέτουμε. Χτίζουμε. Δημιουργούμε. Ασκούμε Κυβέρνηση και διακυβέρνηση ευθύνης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μείζονος σημασίας ζήτημα είναι η αποκατάσταση της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.
Με ένα από τα πρώτα νομοθετήματα της Κυβέρνησης η απιστία περί την υπηρεσία μετατράπηκε, από πλημμέλημα, σε κακούργημα.
Με σειρά ολοκληρωμένων ρυθμίσεων, θωρακίστηκε θεσμικά ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Αρχίζει προληπτικός έλεγχος των Δήμων άνω των 5.000 κατοίκων από υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες ενισχύθηκαν, για το σκοπό αυτό, με εξειδικευμένο προσωπικό.
Εφαρμόζεται από το ΥΠΕΧΩΔΕ νέο διαφανές σύστημα για τις μελέτες και τις αναθέσεις δημοσίων έργων.
Προετοιμάζεται από το Υπουργείο Υγείας νέο σύστημα προμηθειών για το ΕΣΥ με τη δημιουργία ενιαίου Φορέα και Κεντρικής Επιτροπής για το σκοπό αυτό.
Σταμάτησαν οι διαδικασίες απευθείας αναθέσεων στρατιωτικού υλικού, ψηφίστηκε νέο πλαίσιο και υιοθετείται σύστημα ανοικτών δημόσιων διαγωνισμών, για τις προμήθειες και τα έργα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι για την απόδοση των κοινοτικών επιδοτήσεων, στον αγροτικό τομέα. Και…για να μην ξεχνούμε ποιά κατάσταση επικρατούσε, αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα: Από τους ελέγχους αυτούς, εντοπίστηκαν περισσότερες από 2.800 περιπτώσεις αποθανόντων ελαιοπαραγωγών που… έπαιρναν οικονομικές ενισχύσεις!!
Προχωρήσαμε, στο μεταξύ, στη θέσπιση σειράς αυστηρών νομοθετικών μέτρων για…
Να κτυπηθούν στη ρίζα τους τα φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Να κλείσουν οι κερκόπορτες της δικαστικής και παραδικαστικής συναλλαγής.
Να υπάρξει ουσιαστική επιτάχυνση του έργου της Δικαιοσύνης. Δεν μπορεί να χρειάζονται 7,5 χρόνια για να τελεσιδικήσει μια δικαστική απόφαση.
Δεν αρκεί να υπάρχουν νόμοι. Η Πολιτεία υποχρεούται να μεριμνά για την εφαρμογή τους. Υποχρεούται να μεριμνά για τα δικαιώματα κάθε πολίτη. Σημειώνω ακόμη ότι, με Σχέδιο Νόμου που συζητείται από αύριο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, διαμορφώνεται, για πρώτη φορά, συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική. Για να διασφαλιστεί, σε κάθε αλλοδαπό, η ακώλυτη άσκηση των δικαιωμάτων του και η πλήρης ένταξή του στην κοινωνία. Αλλά και για να μπει τέλος στην ανεξέλεγκτη είσοδο, τη μαύρη αγοράς εργασίας, τις παράνομες οικονομικές δραστηριότητες. Η Ελλάδα δεν θα είναι «ξέφραγο αμπέλι». Οι αλλοδαποί θα εργάζονται νόμιμα. Με όλες τις υποχρεώσεις και όλα τα δικαιώματα. Όπως κάθε μέλος της κοινωνίας μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των δυνατοτήτων του Κράτους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και η προώθηση της λεγόμενης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Από το έργο που γίνεται, ενδεικτικά και μόνον, υπενθυμίζω:
Τη διαμόρφωση του «Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του Ειδικού Ληξιαρχείου».
Τη λειτουργία του Δικτύου «Σύζευξις», που διασυνδέει 1.800 φορείς της Δημόσιας Διοίκησης, για την καλύτερη επικοινωνία της Περιφέρειας με το Κέντρο.
Την ένταξη νέων έργων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στο πρόγραμμα «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ».
Την προώθηση Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Περιφερειών.
Την προώθηση ανάλογων συστημάτων για το ΕΣΥ, το ΙΚΑ, τον ΟΓΑ.
Την επιτάχυνση, μέσω του διαδικτύου, των συναλλαγών του εμπορικού κόσμου με τις Τελωνιακές Υπηρεσίες.
Την προετοιμασία Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης για το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο.
Την εφαρμογή του Προγράμματος «Πολιτεία – Επανίδρυση της Δημόσιας Διοίκησης», που καλύπτει όλα τα Υπουργεία και όλες τις Περιφέρειες, με μέτρα και δράσεις για την άμεση εξυπηρέτηση πολιτών και επιχειρήσεων, αλλά και τη διαχείριση φυσικών καταστροφών. Θυμίζω ότι η εκτέλεση του προγράμματος αυτού, στα προηγούμενα χρόνια, ήταν προβληματική και χαρακτηριζόταν από παρανομίες που, ήδη, ελέγχονται, από το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Μείζονος σημασίας ζήτημα για την αποδοτική λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης είναι η κατάλληλη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Τα ζητήματα που μας κληροδότησε το παρελθόν είναι πολλά και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους.
Ανάμεσα στα πιο δύσκολα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε ήταν το πρόβλημα των συμβασιούχων, εξαιτίας, άλλωστε, του οποίου είχε ήδη δρομολογηθεί η παραπομπή της Χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η λύση γινόταν πιο δύσκολη εξαιτίας του βεβαρημένου δημοσιονομικού περιβάλλοντος, που ξεπερνούσε, κατά πολύ, ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις. Παρόλα αυτά, με σεβασμό στο Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο και πάντοτε κάτω από τον έλεγχο του ΑΣΕΠ, τακτοποιούμε σήμερα το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό συμβασιούχων (καθιερώνοντας σειρά αντικειμενικών κριτηρίων). Επιπλέον, θεσπίζουμε αυξημένη μοριοδότηση για όσους δεν καλύπτονται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.
Προχωρήσαμε, παράλληλα, σε επιμέρους ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών στο σύστημα προσλήψεων. Υιοθετήσαμε, για το σκοπό αυτό, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, τις εισηγήσεις του ΑΣΕΠ, που (από το 2003) εξέφραζε αγωνία για την ουσιαστική αποδυνάμωσή του. Εξασφαλίσαμε στο ΑΣΕΠ το ανθρώπινο δυναμικό και την υποδομή που χρειαζόταν.
Συστήθηκαν σε όλα τα Υπουργεία Διευθύνσεις Ποιότητας και Αποδοτικότητας.
Προωθούνται προγράμματα επιμόρφωσης και βελτίωσης του συστήματος της αξιολόγησής των δημοσίων υπαλλήλων.
Υπογράφηκε και κυρώθηκε νομοθετικά η πρώτη προγραμματική συμφωνία Πολιτείας και ΑΔΕΔΥ, για την επιμόρφωση δημοσίων υπαλλήλων.
Εκσυγχρονίζεται και λειτουργεί πλήρως το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Ολοκληρώνεται η αναθεώρηση του Υπαλληλικού Κώδικα, ώστε να καθιερωθούν διαδικασίες αντικειμενικής αξιολόγησης και κίνητρα αποδοτικότητας.
Καταρτίζεται Κώδικας Δεοντολογίας.
Αρχίζει ο διάλογος – η συλλογική διαπραγμάτευση με την ΑΔΕΔΥ – για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών. Αναζητούμε ρεαλιστικές λύσεις, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, ώστε στο μέλλον να εργάζονται όλοι, χωρίς τις διακρίσεις και τις ανασφάλειες του σήμερα. Οι υπάλληλοι που προσφέρουν ίδιες υπηρεσίες και ίδιας ποιότητας εργασία, να έχουν την ίδια μισθολογική μεταχείριση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η ανάπτυξη του Τόπου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής απαιτεί, ανάμεσα στ’ άλλα, και την ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Στην κατεύθυνση αυτή, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, δίνουμε λύσεις σε εκκρεμότητες του χτες και ενισχύουμε το ρόλο της Αυτοδιοίκησης.
Θεσπίστηκαν, ήδη, ρυθμίσεις άμεσης προτεραιότητας για την εύρυθμη λειτουργία των Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού.
Καταρτίστηκε νέο πενταετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με την επωνυμία «ΘΗΣΕΑΣ» (και προϋπολογισμό περίπου 3,5 δις ευρώ) που
ενισχύει έργα βελτίωσης της ζωής,
ενθαρρύνει τις διαδημοτικές συνεργασίες και
στηρίζει συμπράξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταξύ Ο.Τ.Α. και ιδιωτικού τομέα.
Προωθήθηκαν, θεσμικά ζητήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπως:
η σύσταση θέσης μετακλητού Γενικού Γραμματέα,
η ανασύσταση των Νομαρχιακών Επιτροπών και
η θεσμοθέτηση Αντινομαρχών.
Καταργήθηκε ο περιορισμός των δύο θητειών στην επανεκλογή των Νομαρχών.
Επιταχύνθηκε η διαδικασία πλήρωσης κενών οργανικών θέσεων στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, λύθηκε, με πρόσφατο νόμο, το χρόνιο πρόβλημα της οικονομικής αυτοτέλειάς τους και διαγράφηκαν τα χρέη των Νομαρχιακών Ταμείων προς το Δημόσιο.
Καταρτίζονται, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, νέος Δημοτικός- Κοινοτικός Κώδικας και νέος Κώδικας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Προετοιμάζονται διαρθρωτικές αλλαγές για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης των Περιφερειών της Χώρας. Στόχος μας: Να ενισχυθούν ως αποκεντρωμένες μονάδες του Κράτους και να προωθηθούν, με τον καλύτερο τρόπο, οι στόχοι μας για το επόμενο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Άμεσης προτεραιότητας είναι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Είναι ύψιστης σημασίας. Είναι δρόμος ευθύνης. Δεν μπορεί να φορτώνονται άλλα χρέη στις πλάτες των φορολογούμενων. Υποχρεούμαστε να απελευθερώσουμε τις αγορές και να βάλουμε τέλος στα κρατικά μονοπώλια. Είναι ανάγκη να αξιοποιήσουμε, σε συνθήκες πλήρους διαφάνειας, τη Δημόσια περιουσία, ώστε να επωφεληθούν όλοι οι πολίτες.
Προωθούμε μια νέα γενιά μετοχοποιήσεων, αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
Προχωρούμε στην εξυγίανση επιχειρήσεων και οργανισμών που ελέγχονται από το Κράτος.
Καταρτίζουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των ΔΕΚΟ.
Επιδιώκουμε, για όλα αυτά, τη συνεργασία, τη συνεννόηση, τη σύνθεση. Δεν μπορεί, όμως, να επιστρατεύονται προσχήματα, για να διαιωνίζεται το χρεοκοπημένο παρελθόν. Δεν κερδίζεται το αύριο με ένα δημόσιο τομέα που σπαταλά, χρεώνει και δεν παράγει. Δεν μπορεί να καθορίζεται το μέλλον του Τόπου από τα «κλαμπ» των προνομιούχων. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα προβλήματα. Δεν συμβιβαζόμαστε με τα συμφέροντα που θέλουν να κρατούν τον Τόπο στο χτες. Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες. Αυτό κάνουμε τώρα. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε αύριο. Η αρχή είναι μια: Η Ελλάδα δεν γυρίζει πίσω.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κατάσταση που διαμορφώθηκε στα χρόνια που πέρασαν, τόσο στη δημόσια διοίκηση, όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν μπορεί να συνεχίζεται. Οι αλλαγές άρχισαν. Οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν. Η μετάβαση σ’ ένα Κράτος αυξημένων δυνατοτήτων ξεκίνησε. Απαιτεί, όμως, διαρκείς προσπάθειες. Απαιτεί επιμονή, συνέχεια, συνέπεια. Απαιτεί συστράτευση. Όλοι μαζί να χτίσουμε ένα Κράτος υπεύθυνο, αξιόπιστο, αποτελεσματικό, πραγματικά Κοινωνικό. Κράτος Δικαίου, κράτος που προσφέρει, που σέβεται τον πολίτη και το σέβεται ο πολίτης. Αυτή τη δέσμευση αναλάβαμε. Και αυτό το έργο προωθούμε.
Η πρόκληση για το παρόν και το μέλλον του Τόπου είναι μπροστά μας. Είναι πρόκληση για ρήξεις με τα προβλήματα. Είναι πρόκληση για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Μακριά από προκαταλήψεις. Μακριά από ιδεοληψίες και δογματισμούς. Με ρεαλισμό και σύνεση, με προσήλωση στο κοινωνικό αποτέλεσμα. Με πρόγραμμα και σχέδιο για την εφαρμογή του. Μαζί με την κοινωνία, μαζί με όλους εκείνους που οραματίζονται και εργάζονται για ένα καλύτερο αύριο. Για όλους τους πολίτες και όχι μόνο για τους λίγους. Για τις σημερινές γενιές, αλλά και τις επόμενες γενιές. Με μια λέξη, για την Ελλάδα του 21ου αιώνα», κατέληξε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής.
Αθήνα, 28 Ιουνίου 2005 (22:10 UTC+2)