Tην «απελευθέρωση» της online αγοράς μουσικής κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τη συμβατότητα όλων των ηλεκτρονικών δισκοπωλείων με όλα τα music players προωθεί η γαλλική κυβέρνηση, μέσα από ένα νέο σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα στο Internet.
Σύμφωνα με δύο τροποποιήσεις που προστέθηκαν την τελευταία στιγμή στο εν λόγω νομοσχέδιο, οι χρήστες των music players θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να ακούν μουσική σε οποιοδήποτε format και όχι αναγκαστικά σε αυτά που υποστηρίζουν κατ αποκλειστικότητα οι κατασκευάστριες εταιρείες ή τα ηλεκτρονικά δισκοπωλεία.
Εκτιμήσεις. H υπερψήφιση του νομοσχεδίου θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στην online αγορά μουσικής, ανατρέποντας το υφιστάμενο καθεστώς προς όφελος των καταναλωτών και επηρεάζοντας άμεσα τη λειτουργία επιχειρήσεων που κυριαρχούν στο χώρο, όπως οι Apple και Microsoft.
H εφαρμογή του νομοσχεδίου θα υποχρεώνει όλα τα ηλεκτρονικά δισκοπωλεία που λειτουργούν στη Γαλλία να πωλούν αρχεία μουσικής που θα αντιγράφονται και θα αναπαράγονται σε όλες τις συσκευές, χωρίς τεχνικούς περιορισμούς και όχι μόνο σε αυτές που προωθούν οι εταιρείες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι συνδρομητές του iTunes θα έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν τα αρχεία μουσικής που αγοράζουν ηλεκτρονικά σε format που θα υποστηρίζονται και από άλλα music-players πλην του διάσημου iPod της Apple.
Aντίστροφα, και τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά δισκοπωλεία θα πρέπει να πωλούν τραγούδια που θα μπορούν να αναπαραχθούν στα iPod και οι κατασκευαστές να υποστηρίζουν στις συσκευές τους τραγούδια που έχουν αγοραστεί μέσω του iTunes.
Στην ουσία, το νομοσχέδιο επιχειρεί να δώσει τέλος στη χρήση των «κλειστών» συστημάτων προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων που εφαρμόζουν μονομερώς πολλές εταιρείες, υποστηρίζοντας ότι η χρήση τους, αν και αναγκαία, δεν θα πρέπει να λειτουργεί περιοριστικά στη διαλειτουργικότητα διαφορετικών συστημάτων.
Στην κατεύθυνση αυτή, οι Γάλλοι νομοθέτες θεωρούν ότι η μουσική που πωλείται μέσω του Internet θα πρέπει να μπορεί να αναπαράγεται σε κάθε συσκευή, ανεξαρτήτως format ή πηγής προέλευσης.
«Αιχμαλωσία». Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις τροποποιήσεις που προστέθηκαν για το θέμα, η υφιστάμενη κατάσταση δημιουργεί ένα καθεστώς «αιχμαλωσίας» των καταναλωτών, ενώ δεν ευνοεί και τη δημιουργία συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς.
H Apple είναι η εταιρεία που θα μπορούσε να πληγεί περισσότερο από την υπερψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, λόγω της κυρίαρχης θέσης της στην αγορά, αλλά και της πιθανής επέκτασης ενός τέτοιου μέτρου και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Eυρωπαϊκής Eνωσης.
Mέχρι στιγμής, η εταιρεία έχει καταφέρει να πουλήσει περισσότερα από 1 δισ. τραγούδια μέσω του ηλεκτρονικού της δισκοπωλείου iTunes, ενώ κυριαρχεί στην online αγορά μουσικής με μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει το 70%.
Αντιδράσεις. Εντονη ήταν η αντίδραση της Apple στα σχέδια της γαλλικής κυβέρνησης. Σε ανακοίνωση της εταιρείας επισημαίνεται ότι η εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξαρση της online πειρατείας με τις ευλογίες μάλιστα του κράτους.
Παράλληλα υποστηρίζει ότι το μέτρο θα μπορούσε να επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις νόμιμες online πωλήσεις. Αναγνωρίζει πάντως πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά στις πωλήσεις των i-Pod.
Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι η εφαρμογή του νόμου θα μπορούσε να οδηγήσει την Apple ακόμη και στην διακοπή της λειτουργίας του γαλλικού παραρτήματος του i-Tunes και σε μια συνολικότερη επανεκτίμηση της στρατηγικής της στη γαλλική αγορά.
Στάση αναμονής τηρούν και οι υπόλοιποι μεγάλοι παίχτες της αγοράς που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την εφαρμογή του νόμου. H Microsoft έχει, ήδη, υποχρεωθεί να συμμορφωθεί με τις επιταγές της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής για τη χρήση του Windows Media Player, ενώ τα music players αρκετών κατασκευαστών, όπως της Creative, υποστηρίζουν μόνο τα Windows και δεν είναι συμβατά με το iTunes.
Πάντως, η διαδικασία για την ψήφιση του νόμου αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί και από τη γαλλική Γερουσία.
Aξιοσημείωτη ήταν και μία ακόμη πρόσφατη απόφαση της γαλλικής Eθνοσυνέλευσης για μία πιο «ευέλικτη» αντιμετώπιση στο θέμα της ανταλλαγής αρχείων μέσω δικτύων peer-to-peer, την οποία αναγνωρίζει ως θεμιτή υπό προϋποθέσεις, όσον αφορά το δικαίωμα των χρηστών να δημιουργούν αντίγραφα για ιδία χρήση και όχι για μαζική διακίνηση μέσω του Internet.
Του ΠANAΓIΩTH ΠAΠAΪΩANNOY
panpap@pegasus.gr
ΗΜΕΡΗΣΙΑ 27/3/2006 11:09:07 πμ