Κατά τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Μελετών του ΟΟΣΑ, Ζαν Φιλίπ Κοτίς «η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική Οικονομία δεν είναι βιώσιμη». Παρουσιάζοντας ο ίδιος χθες στην Αθήνα τα συμπεράσματα της έκθεσης για την Ελλάδα, ο κ.Κοτίς περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική Οικονομία:
Η Ελλάδα είναι ο χειρότερος παραβάτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς τις επιδόσεις της στα ελλείμματα, το χρέος και τον πληθωρισμό. Υψηλός πληθωρισμός σημαίνει μείωση της ανταγωνιστικότητας, κάμψη των εξαγωγών, ύφεση και ανεργία. Λόγω της εισαγωγής του ευρώ, η κυβέρνηση δεν μπορεί να τον αντιμετωπίσει με όπλο τις νομισματικές ισοτιμίες. Η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική αποτελεί μονόδρομο για τη χώρα μας.
Η Ελλάδα διαθέτει τεράστια πλεονεκτήματα και ευκαιρίες. Αντιμετωπίζει όμως και τεράστιες προκλήσεις, από προβλήματα που συσσωρεύτηκαν με τα χρόνια. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για άλλα σφάλματα στην πολιτική των κυβερνήσεων. Όταν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν, η χώρα χρεοκοπεί.
Ο στόχος της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ μέχρι τέλους του 2006 είναι αξιέπαινος. Ίσως όμως χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα για να το επιτύχει.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των ελλήνων είναι πολύ δύσκολη. Σήμερα η σχέση του βιοτικού επιπέδου του έλληνα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι ο ίδιος με εκείνον του 1970 (72%). Η καθίζηση του επιπέδου διαβίωσης μεταπολιτευτικά και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας ήταν τραγική, με συνέπεια και η ανάκτηση του χαμένου εδάφους, ώστε να συγκλίνει πραγματικά το βιοτικό επίπεδο του Έλληνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, να γίνεται ακόμη δυσκολότερη.
Οι δαπάνες για συντάξεις θα αυξηθούν κατά 22% μέχρι το 2050 –επίδοση «ρεκόρ» στις χώρες του ΟΟΣΑ. Αν και το γενικό όριο ηλικίας των 65 ετών θεωρείται ικανοποιητικό, στη χώρα μας μόνο 1 στα 8 άτομα φθάνει να δουλεύει στα 65 του.
Οι δαπάνες για αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων ξεπερνούν τις δυνατότητες και της χώρας μας και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις αντοχές της Οικονομίας μας.
Στην Ελλάδα δεν λειτουργεί σωστά ο Ανταγωνισμός. Έχουν ιδρυθεί μεν εποπτικές Αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), αλλά πρέπει να αυξηθεί η χρηματοδότησή τους για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.
Τι μέτρα προτείνει ο ΟΟΣΑ
• Κατάργηση των κατωτάτων ορίων μισθών και συντάξεων
• Ψαλίδι στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων
• Σύνταξη για όλους στα 65 και κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ενδεχομένως και αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας σε λίγα χρόνια.
• Αλλαγή του νόμου περί απολύσεων.
• Ψαλίδι στις συντάξεις που ξεπερνούν τον μισθό του εν ενεργεία υπαλλήλου
• Να αλλάξει το Πτωχευτικό Δίκαιο για να μεγαλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων από τις τράπεζες
• Κατάργηση των γραφειοκρατικών εμποδίων και της πολυνομίας
• Συγκράτηση δημοσίων δαπανών
• Κατάργηση της απαλλαγής από το ΦΠΑ σε μια σειρά επαγγελμάτων και υπηρεσιών που σήμερα εξαιρούνται από το φόρο.
• ΦΠΑ στα ακίνητα
Αν και ακραίες, οι απόψεις που κομίζει στην Αθήνα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Μελετών του ΟΟΣΑ, Ζαν – Φιλίπ Κοτίς, είναι τουλάχιστον ειλικρινείς. «Χωρίς μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει στην ΟΝΕ» ήταν τα λόγια του κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του διεθνούς Οργανισμού για την Ελλάδα και κάλεσε όλους τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα να καθίσουν και να συζητήσουν με υπευθυνότητα για τα οξύτατα προβλήματα.
«Δεν μπορείτε να λέτε ότι η αυστηρή δημοσιονομική πολιτική είναι δεξιά, ή ότι είναι αριστερή, ή ότι είναι εντολή των Βρυξελών. Είναι ανάγκη για την Ελλάδα» τόνισε ο κ.Κοτίς, απαντώντας σε όσους αρνούνται να προσέλθουν σε έναν τέτοιο διάλογο.
«Η Ανάπτυξη που είχατε ως τώρα ήταν δανεική» τόνισε χαρακτηριστικά. «Η επόμενη γενιά πρέπει να τα δώσει όλα σε φόρους αν δεν ληφθούν τώρα τα μέτρα. Σε 20 χρόνια θα λέτε στα παιδιά σας: ξέραμε το πρόβλημα αλλά δεν κάναμε τίποτα».