Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – ΟΟΣΑ (OECD, www.oecd.org) σε πρόσφατη έκθεσή του με θέμα «Ασθένεια, Αναπηρία και Εργασία: Καταρρίπτοντας τα εμπόδια» (www.oecd.org/els/disability) αναφέρει πως οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναμορφώσουν επειγόντως τα εθνικά συστήματα υγείας και τις δομές στήριξης αναπήρων για να βοηθήσουν τους πολίτες με αναπηρία να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Σύμφωνα με την έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 24/11/2010, η οικονομική κρίση προκαλεί την αύξηση της ανεργίας, αλλά και των ασθενών και όσων λαμβάνουν επιδόματα αναπηρίας, που σήμερα αποτελούν το 6% του ενεργού εργατικού δυναμικού.
Επιπλέον, τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται πως επαναπαύονται στα επιδόματα αναπηρίας ως την κύρια πηγή εισοδήματός τους, και οι δείκτες απασχόλησης για τους ανθρώπους με αναπηρίες είναι πολύ χαμηλοί. Με βάση την έκθεση, υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από αυτό το φαινόμενο, που περιλαμβάνουν την εργονομική διευθέτηση των χώρων εργασίας, καθώς και αποτυχημένες πολιτικές στα συστήματα παιδείας, υγείας και προνοιακών επιδομάτων.
Η επιδότηση αυτών των πολιτών απορροφά περίπου το 10% των δημοσίων δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως αν οι πολίτες με αναπηρία επιστρέψουν στην εργασία τους, η δημοσιονομική εξοικονόμηση θα είναι πολύ μεγάλη.
Ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία (Angel Gurría), τονίζει πως, δεδομένου ότι τα επιδόματα αναπηρίας είναι υψηλότερα από τα επιδόματα ανεργίας, θα πρέπει να αποφευχθεί η μετατροπή των επιδομάτων ανεργίας σε επιδόματα αναπηρίας ή ανικανότητας προς απασχόληση, όπως είχε γίνει κατά κόρον κατά τις προηγούμενες κρίσεις.
Με αυτά τα δεδομένα, ο ΟΟΣΑ προτείνει:
- Κίνητρα στους εργοδότες για την πρόσληψη υπαλλήλων με αναπηρία – όπως συμβαίνει στις σκανδιναβικές χώρες.
- Εναρμόνιση των δομών στήριξης ανέργων με τις υποστηρικτικές δομές των ανάπηρων σε θέματα ανεργίας.
- Πολιτικές και παρεμβάσεις για τον περιορισμό των αναρρωτικών αδειών.
- Κίνητρα σε σχετικές «αρχές» (πχ. γιατροί) για τη μη χορήγηση επιδομάτων με χαλαρά κριτήρια.
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Δεκέμβριος 2010