«Παρατείνετε το όριο συνταξιοδότησης και μετά τα 65 έτη, κόψτε τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, επανεξετάστε τις συντάξεις αναπηρίας και δώστε κίνητρα για επαγγελματικά ταμεία, αν δεν θέλετε να μειωθούν και άλλο οι συντάξεις στο μέλλον», λέει ο ΟΟΣΑ.
Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες στους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας, ο οργανισμός κάνει λόγο για χαμηλές συντάξεις που δεν εξασφαλίζουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, αφού πλέον υπολογίζονται (στο ΙΚΑ) με βάση τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας και προβλέπει ότι αν δεν ληφθούν μέτρα για την αύξηση των ειφορών, οι απολαβές των συνταξιούχων θα μειωθούν και άλλο στο μέλλον.
Η έκθεση θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες και θα ζητεί επίσης αλλαγές στο εργασιακό, κινήσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας, απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
Τη στιγμή που δρομολογείται ένα ακόμη σχέδιο πρόωρης συνταξιοδότησης -αυτή τη φορά στον ΟΤΕ- ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι αυτή η τακτική αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και θα δημιουργήσει στη συνέχεια ακόμη πιο υψηλότερη αύξηση του δημοσιονομικού βάρους των συντάξεων, και συνακόλουθα ανάγκη για πιο επώδυνες αλλαγές.
Εκτιμά ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να αντέξει τις δημογραφικές αλλαγές που θα έρθουν στο μέλλον.
Η λύση, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εντοπίζεται στην αύξηση των εισφορών μέσω κινήτρων παραμονής στην εργασία των «ώριμων» εργαζομένων και στην παράταση του εργασιακού βίου ακόμη και μετά τα 65 έτη.
Εκτιμά επίσης ότι πρέπει να ενισχυθούν τα επαγγελματικά ταμεία με την εισαγωγή φορολογικών κινήτρων (απαλλαγές για εργοδότες και εργαζόμενους).
Επιπλέον συστήνει τη μείωση των συντάξεων αναπηρίας με την εκ νέου αξιολόγηση των κριτηρίων και των δικαιούχων ώστε να «ορθολογικοποιηθεί» το σύστημα.
Υπολογίζει ότι το κόστος χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος θα διπλασιαστεί τις επόμενες δεκαετίες, φτάνοντας έως το 22,6% του ΑΕΠ το 2050. Με αυτή την εκτίμηση συμφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μελέτη της την προηγούμενη εβδομάδα. Σε αυτή καταγράφεται και πρόβλεψη για αύξηση του χρέους στο 350% του ΑΕΠ περίπου το 2050, αν δεν αλλάξει το ασφαλιστικό.
Περιθώρια
Η ελληνική πλευρά, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομίας, Πλούταρχο Σακελλάρη, εξήγησε στον ΟΟΣΑ (σε συνάντηση που είχε γι’ αυτή την έκθεση τις προηγούμενες ημέρες στο Παρίσι) ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα γίνουν άμεσα. Οι υπολογισμοί της κυβέρνησης δείχνουν ότι υπάρχει ένα «περιθώριο» έως το 2015.
Διευκρίνισε έτσι ότι ο στόχος την παρούσα τετραετία περιορίζεται στην ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου με την κατάθεση προτάσεων αναμόρφωσης από τους ενδιαφερόμενους. Οι αλλαγές στο σύνολο του ασφαλιστικού μεταφέρονται για την επόμενη τετραετία. Αλλωστε και ο ΟΟΣΑ στο κείμενό του συστήνει αργές κινήσεις, ώστε να μην υπάρξει πολιτική αναταραχή.
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – 05/06/2005