Με εγκύκλιο του ΙΚΑ (αρ. 70, 13/09/2011) και του Ο.Α.Ε.Ε. (Αρ. 56/6.10.2011) κοινοποιήθηκαν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος γονέων αναπήρων τέκνων, συζύγων και αδελφών αναπήρων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του ν. 3996/2011.
Σημειώνεται ότι οι εν λόγω διατάξεις ισχύουν από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου δηλαδή από 5.8.2011. Διευκρινίζεται δε ότι στις διατάξεις εμπίπτουν και οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης με την προϋφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση, πριν την έναρξη ισχύος του νόμου, εφόσον δεν έχει εκδοθεί γι’ αυτούς οριστική απόφαση συνταξιοδότησης.
Γενική προϋπόθεση αποτελεί η πραγματοποίηση 7.500 ημερών εργασίας ή 25 ετών ασφάλισης (χρόνος πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης), ανεξάρτητα από όριο ηλικίας και από την ημερομηνία υπαγωγής στην ασφάλιση. Συγχρόνως, οι δικαιούχοι δεν δύναται να λαμβάνουν σύνταξη ή να θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, ακόμη και στην περίπτωση που δεν το έχουν ασκήσει, από οποιονδήποτε ασφαλιστικό Φορέα Κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο.
Επιπλέον ειδικές προϋποθέσεις ανά κατηγορία δικαιούχου
1. Σύζυγοι αναπήρων:
α) Το ανάπηρο άτομο (έτερος σύζυγος) θα πρέπει να φέρει ποσοστό αναπηρίας 80%.
β) Το ανάπηρο άτομο θα πρέπει να μην εργάζεται κατά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης του συζύγου, χωρίς να ενδιαφέρει αν συνταξιοδοτείται.
γ) Ο γάμος να μην έχει λυθεί και να έχει διάρκεια τουλάχιστον δέκα (10) ετών πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
2. Γονείς αναπήρων:
α) Το τέκνο πρέπει:
• να είναι άγαμο και ανάπηρο με ποσοστό 67% και άνω,
• να μην εργάζεται και
• να μην νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα.
β) Ο έτερος γονέας πρέπει κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης του γονέα που ασκεί το δικαίωμα:
• να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 2.400 ημέρες ή οκτώ (8) έτη πραγματικής ασφάλισης σε Φορείς Κύριας Ασφάλισης ή/και το Δημόσιο, εκ των οποίων οι 600 ημέρες ή τα δύο (2) έτη να έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια,
• να εργάζεται,
• να μην λαμβάνει και να μην έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο,
• να έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση προς τον ασφαλιστικό του φορέα ή τους φορείς που είναι ασφαλισμένος ότι δεν έχει ασκήσει ούτε προτίθεται να ασκήσει στο μέλλον το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις της διάταξης αυτής.
3. Αδελφοί-ές αναπήρων:
α) Ο ανάπηρος αδελφός πρέπει:
• να είναι άγαμος και ανάπηρος με ποσοστό 67% και άνω,
• να μην εργάζεται,
• να μην νοσηλεύεται σε ίδρυμα με δαπάνη ασφαλιστικού ή άλλου δημόσιου φορέα και
• να συνοικεί αποδεδειγμένα και να βαρύνει οικονομικά τον αδελφό που θα συνταξιοδοτηθεί για τουλάχιστον μία πενταετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
Η συνοίκηση και η οικονομική επιβάρυνση αποδεικνύονται από τα Έντυπα Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλε ο αδελφός που βαρύνεται κατά τα τελευταία πέντε (5) οικονομικά έτη που προηγούνται του χρόνου υποβολής της αίτησης.
β) Ο αδελφός που θα συνταξιοδοτηθεί με αυτές τις διατάξεις, πρέπει να έχει τεθεί δικαστικός συμπαραστάτης του ανάπηρου αδελφού με αμετάκλητη δικαστική απόφαση λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής ή λόγω σωματικής αναπηρίας αυτού για τουλάχιστον μία πενταετία από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
γ) Οι γονείς των αδελφών θα πρέπει να μην βρίσκονται στη ζωή ή να είναι ανάπηροι και οι δύο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
=======================
Σχετικός σύνδεσμος:
Υπ. Εργασίας: Οδηγίες υλοποίησης των διατάξεων του άρθρου 37 του Ν. 3996/2011: Θέματα συνταξιοδότησης συζύγων, γονέων & αδελφών αναπήρων