«Ορόσημο» η καλλιέργεια ουροδόχων κύστεων στο εργαστήριο

Για πρώτη φορά Αμερικανοί γιατροί κατάφεραν να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο ένα εσωτερικό όργανο, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα των ίδιων των ασθενών.
Μετά την επιτυχή μεταμόσχευση των ουροδόχων κύστεων, οι επιστήμονες ελπίζουν να καλλιεργήσουν στο μέλλον και άλλα όργανα, όπως η καρδιά, το νεφρό και το ήπαρ.

Η ομάδα του Πανεπιστημίου του Γουέικ Φόρεστ στη Βόρειο Καρολίνα απομόνωσε τμήματα ιστού σε μέγεθος γραμματοσήμου από τις μισοκατεστραμμένες κύστεις επτά παιδιών και καλλιέργησε τα κύτταρα αυτά στο εργαστήριο πάνω σε ένα «καλούπι» για διάστημα μερικών εβδομάδων.

Ο καλλιεργημένος ιστός μεταμοσχεύθηκε στη συνέχεια πίσω στους ασθενείς, όπου λειτούργησε κανονικά και απάλλαξε σχεδόν πλήρως τα παιδιά από την ακράτεια.

Τα πειράματα ξεκίνησαν το 1999, ωστόσο οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία των ασθενών για αρκετά χρόνια πριν δημοσιεύσουν τελικά το επίτευγμα την Τρίτη στην έγκριτη επιθεώρηση Lancet.

Τα επτά παιδιά πάσχουν από δισχιδή ράχη, μια εκ γενετής ανωμαλία που αφήνει την σπονδυλική στήλη ανοιχτή και εκτεθειμένη. Η μόνη εναλλακτική λύση για τους μικρούς ασθενείς θα ήταν η κατασκευή μιας υποτυπώδους κύστης από ιστό του παχέος εντέρου.

Η ουροδόχος κύστη είναι σχετικά απλό όργανο, ωστόσο η καλλιέργειά της στο εργαστήριο παρουσίασε σημαντικές δυσκολίες. Ο Δρ Αντονι Ατάλα και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν μια σκαλωσιά σε σχήμα κούφιας σφαίρας, κατασκευασμένη από συνθετικό πολυμερές και κολλαγόνο.

Στο εξωτερικό της σφαίρας πολλαπλασιάστηκαν μυικά κύτταρα, ενώ η εσωτερική επιφάνεια καλύφθηκε σταδιακά από ενδοθηλιακά κύτταρα ουροδόχου κύστης. Η σφαίρα αναπτύχθηκε για επτά εβδομάδες σε διάλυμα θρεπτικών συστατικών, και τα μερικές δεκάδες χιλιάδες κύτταρα του αρχικού ιστού αναπτύχθηκαν σε ένα πλήρες όργανο από 1,5 δισ. κύτταρα.

Τα μοσχεύματα συνδέθηκαν στη συνέχεια με τα υπολείμματα των ουροδόχων κύστεων των ασθενών. Αν δεν υπληρχαν τα υπολείμματα αυτά, η επέμβαση θα ήταν πολύ δυσκολότερη, καθώς οι γιατροί θα έπρεπε να συνδέσουν το μόσχευμα με ουροφόρους σωλήνες, αγγεία και νεύρα.

Στο μέλλον, ωστόσο, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν όργανα όπως η καρδιά, η οποία είναι ιστολογικά και δομικά πολύ πιο περίπλοκη από την ουροδόχο κύστη. Το επίτευγμα αυτό εκτιμάται όμως ότι απέχει αρκετά χρόνια, καθώς θα απαιτήσει σημαντική πρόοδο τόσο στην καλλιέργεια του ιστού όσο και με τη σύνδεσή του με την κυκλοφορία του αίματος και το νευρικό σύστημα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
4-4-2007

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …