Με επείγουσα εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών κλήθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου 2010 οι δημόσιες υπηρεσίες να καταγράψουν τις κενές οργανικές θέσεις και τις ανάγκες τους σε προσωπικό, ώστε να μεταταγούν σε αυτές οι εργαζόμενοι που πλεονάζουν στον ΟΣΕ, στην ΕΡΓΟΣΕ και στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Πιο συγκεκριμένα, το προσωπικό του ΟΣΕ μεταφέρεται – με την ίδια σχέση εργασίας – σε δημόσιες υπηρεσίες, δήμους, τις περιφέρειες και τα ΝΠΙΔ του δημόσιου τομέα. Συνολικά, 2.351 άτομα θα αποχωρήσουν από τον ΟΣΕ. Κάποιοι θα συνταξιοδοτηθούν, ενώ οι υπόλοιποι θα καταθέσουν στο υπουργείο Εσωτερικών αίτηση για τις κενές οργανικές θέσεις για τις οποίες ενδιαφέρονται.
Σε περίπτωση που την ίδια θέση διεκδικούν περισσότεροι του ενός, η σειρά προτεραιότητας έχει ως εξής:
- Όσοι προσδιόρισαν οι ίδιοι, εθελοντικώς και εγγράφως, το νομό και τις θέσεις προτίμησής τους.
- Οι εργαζόμενοι με αναπηρία.
- Οι άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι γονείς που έχουν επιμέλεια τέκνων (ανά αριθμό τέκνων).
- Οι έγγαμοι γονείς (κατά αριθμό τέκνων).
- Αυτοί των οποίων ο/η σύζυγός τους συνυπηρετεί στον ίδιο νομό.
- Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
- Οι έχοντες τη μεγαλύτερη προϋπηρεσία.
- Οι έχοντες τον υψηλότερο βαθμό ή χαρακτηρισμό (άριστα, λίαν καλώς κτλ) στον τίτλο σπουδών της εκπαιδευτικής τους βαθμίδας.
Αν δεν υπάρχουν στον οικείο νομό θέσεις αντίστοιχης ή παρεμφερούς ειδικότητας της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας με αυτή που ανήκει ο μεταφερόμενος, θα μεταταγεί σε γειτονικό νομό ή σε άλλη προτιμώμενη περιοχή. Αν σε διάστημα 15 ημερών μετά την ανακοίνωση της μετάταξης ο υπάλληλος δεν εμφανιστεί, θα θεωρείται ότι παραιτήθηκε.