Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων. Οι κακώσεις νωτιαίου μυελού και σπονδυλικής στήλης δεν επηρεάζουν μόνο την κινητική κατάσταση του ατόμου, κάνοντας τον παραπληγικό ή τετραπληγικό, αλλά μεταβάλλουν και τη γενικότερη λειτουργία του οργανισμού του, επηρεάζοντας και άλλα συστήματα.
Ένα από τα συστήματα που επηρεάζεται ιδιαίτερα είναι και το ουροποιητικό. Οι επιπλοκές από το ουροποιητικό ήταν αυτές που κατά κύριο λόγο απειλούσαν τη ζωή του παραπληγικού. Σήμερα, με τη σωστή και έγκαιρη αντιμετώπισή των επιπλοκών του ουροποιητικού συστήματος, ο μέσος όρος ζωής των παραπληγικών δε διαφέρει από αυτόν του υπολοίπου πληθυσμού. Θα πρέπει να τονιστεί εδώ ότι εκτός από την αντιμετώπιση των επιπλοκών κατά την οξεία φάση (κατά τη φάση που νοσηλεύεται ο παραπληγικός) υπάρχουν και πολλές επιπλοκές αργότερα. Είναι εμφανής λοιπόν η ανάγκη τακτικής παρακολούθησης της λειτουργίας της ουροδόχου κύστης του παραπληγικού και μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο. Η παρακολούθηση αυτή δε συνίσταται μόνο σε εξετάσεις ούρων (γενική ούρων και καλλιέργεια), αλλά ξεκινώντας από την κλινική εξέταση, από το θεράποντα ιατρό αποκατάστασης (Φυσίατρο) που είναι μεγίστης σημασίας, επεκτείνεται και σε μία σειρά παρακλινικών εξετάσεων, που βέβαια δεν είναι όλες απαραίτητες για τον κάθε ασθενή.
Το ποιες από αυτές απαιτούνται και πόσο συχνά θα το κρίνει ο θεράπων ιατρός Αποκατάστασης. Επειδή έχουμε διαπιστώσει ότι οι παραπληγικοί και οι τετραπληγικοί δεν ξέρουν που να απευθυνθούν, δεδομένου ότι τα ειδικά κέντρα αποκατάστασης είναι ακόμη λίγα στην Ελλάδα, σας ενημερώνουμε ότι στον χώρο του ΕΙΑΑ, στα πλαίσια της μονάδας παραπληγικών και τετραπληγικών, υπό τη διεύθυνση της κλινικής ΦΙΑΠ, λειτουργεί μία εξειδικευμένη ουροδυναμική μονάδα, αποκλειστικά για ασθενείς με προβλήματα νευρογενούς-νευροπαθητικής ουροδόχου κύστεως, όπως είναι οι ασθενείς με:
α) κακώσεις και παθήσεις νωτιαίου μυελού (παραπληγία ή τετραπληγία)
β) κατά πλάκας σκλήρυνση
γ) μηνιγγομυελοκήλες και άλλες
Δηλαδή, ομάδες ασθενών με σοβαρά κινητικά προβλήματα που αντιμετωπίζονται από τις Κλινικές Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης και οι οποίοι βρίσκουν τον ιδιαίτερό τους χώρο στο ΕΙΑΑ, τόσο από απόψεως προσπέλασης όσο και από ειδικής ιατρικής αντιμετώπισης.
Για τους ασθενείς αυτούς η αντιμετώπιση της νευρογενούς κύστεως είναι κομμάτι της συνολικής τους αποκατάστασης, γιατί πέρα από τις βασικές διαγνωστικές και θεραπευτικές αρχές που διέπουν αυτό το χώρο και εφαρμόζονται από τον ιατρό Αποκατάστασης (Φυσίατρο), απαιτείται και απόλυτος εναρμόνιση με την προσωπική και την κοινωνική ζωή του ασθενή και το συνολικότερο πρόγραμμα που ακολουθείται από την Ομάδα Αποκατάστασης.
Η ουροδυναμική μελέτη, ειδικά για τους ασθενείς με νευρογενή κύστη, συμβάλλει μαζί με την κλινική εξέταση και την κυστεογραφία
1) στον καθορισμό του συγκεκριμένου τύπου νευρογενούς κύστεως και ως εκ τούτου και τη θεραπευτική πορεία που θα χαραχθεί και
2) στην εκτίμηση του θεραπευτικού αποτελέσματος και στην περατέρω παρακολούθηση.
Υπόψιν ότι ένας παραπληγικός πρέπει να υποβάλλεται σε ουροδυναμικό έλεγχο 1 έως 3 φορές ενόσω νοσηλεύεται. Μετά την έξοδό του στους 6 μήνες, στους 12 μήνες, 1 φορά το χρόνο και ανά διετία τα επόμενα χρόνια εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πρόβλημα.
Σήμερα, στην ουροδυναμική μονάδα της Κλινικής Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΕΙΑΑ εξυπηρετούνται:
α) νοσηλευόμενοι ασθενείς
β) εξωτερικοί ασθενείς που είχαν κατά το παρελθόν νοσηλευτεί στο ΕΙΑΑ (κατά την τακτική παρακολούθησή τους – follow up) και
γ) εξωτερικοί ασθενείς που δεν έχουν ποτέ νοσηλευτεί στο ΕΙΑΑ.
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω και οι τρεις ομάδες ασθενών είναι άτομα με σοβαρά κινητικά προβλήματα σε υπόστρωμα παθήσεων που άπτονται σαφώς της ειδικότητος της Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.
Για την ουροδυναμική μελέτη (όπως και για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημά σας) μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο των εξωτερικών ιατρείων (01) 2314115 για ραντεβού.
Ειδικά για τον ουροδυναμικό έλεγχο ζητήστε να επικοινωνήσετε με την υπεύθυνη της ουροδυναμικής μονάδας Φυσίατρο κ. Αννα Ραπίδη.
της Ξανθής Μιχαήλ φυσιάτρου, διευθύντριας της Κλινικής ΦΙΑΠ του ΕΙΑΑ