Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη η Ευρωβουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ και μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κ. Ευαγγελία Τζαμπάζη έκανε την παρακάτω δήλωση:
Η Παγκόσμια Μέρα Καταπολέμησης του Διαβήτη είναι κάθε φορά αφιερωμένη σε ένα κεντρικό ζήτημα. Για το 2005 αυτό ήταν «Διαβήτης: φροντίδα για τα πόδια», για το 2006 είναι «Διαβήτης: φροντίδα για όλους» εστιάζοντας ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κατηγορίες και μειονεκτούσες ομάδες πληθυσμού, ενώ για το 2007 η καμπάνια θα εστιαστεί σε παγκόσμιο επίπεδο στην επίδραση του διαβήτη στις ζωές των νέων και των εφήβων.
Κάθε άτομο που πάσχει από διαβήτη ή βρίσκεται στις ομάδες υψηλού κινδύνου από διαβήτη αξίζει την καλύτερη δυνατή ποιότητα εκπαίδευσης, πρόληψης και φροντίδας.
Ο διαβήτης πέρα από τα άμεσα και μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα στην ίδια την υγεία του ανθρώπου έχει και κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα. Οι προϋπολογισμοί υγείας των κρατών κινδυνεύουν σοβαρά αν δεν γίνει κάτι για να αναχαιτιστεί αυτή η πορεία.
Τόσο οι πολιτικές υγείας που αφορούν τον πληθυσμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και οι γενικότερες πολιτικές ίσων ευκαιριών για όλους, που έχουν υιοθετήσει τα όργανα της Ένωσης και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και που εξειδικεύονται με επιμέρους καμπάνιες και προγράμματα , είναι αποτελεσματικά εργαλεία για την επίτευξη των στόχων που θέτει η Διεθνής Κοινότητα.
Με γραπτή δήλωση που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16/1/2006 ζητήθηκε
– προτεραιότητα στον διαβήτη στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της ΕΕ για την υγεία ως κρίσιμη ασθένεια που κλιμακώνεται σημαντικά στην ΕΕ
– ενθάρρυνση των κρατών- μελών ώστε να θεσμοθετήσουν εθνικά σχέδια σχετικά με το διαβήτη•
– Αναπτυξη μιας στρατηγικής της ΕΕ για το διαβήτη και εκπόνηση σύστασης του Συμβουλίου της ΕΕ για την πρόληψη, τη διάγνωση και τον έλεγχο του διαβήτη
– ανάπτυξη, τέλος, στρατηγικής με στόχο να ενθαρρυνθεί η κατανάλωση και παραγωγή υγιεινών τροφών.
Η σύσταση της ΕΕ σχετικά με την ανίχνευση του καρκίνου απέδειξε τα πλεονεκτήματα μιας συντονισμένης προσέγγισης της
ΕΕ που θα μπορούσε κατ΄αναλογία να εφαρμοστεί και στην περίπτωση του διαβήτη.
Ιδιαίτερη κρατική μέριμνα απαιτείται για κοινότητες και ομάδες που μειονεκτούν ή είναι ευαίσθητες σε σχέση με τη δυνατότητα πρόσβασης σε κατάλληλη ενημέρωση, πρόληψη και φροντίδα. Απαιτείται συνειδητοποίηση της ανάγκης για μεγαλύτερη χρηματοδότηση καθώς και εστίαση της προσοχής του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε εκπαίδευση για την ενημέρωση, την πρόληψη και τη φροντίδα. Απαραίτητη θεωρείται η εμπλοκή δικτύων, ομάδων και ατόμων στην καμπάνια κατά του διαβήτη και την διάδοση των μηνυμάτων της. Χρειάζεται ακόμη να μοιραστούμε τα παραδείγματα καλών πρακτικών σε επίπεδο εκπαίδευσης, πρόληψης και φροντίδας για το διαβήτη, ιδιαίτερα εκείνα που εστιάζουν σε ευαίσθητες κατηγορίες και μειονεκτούσες ομάδες πληθυσμού. Χρειάζεται, τέλος, ενεργοποίηση και αξιοποίηση επιστημονικών ερευνών ιδιαίτερα όσων επικεντρώνονται στα κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά της ασθένειας του διαβήτη.
Ο διαβήτης αποτελεί μια σοβαρή, χρόνια και εξελισσόμενη ασθένεια η οποία προσβάλλει πάνω από 25 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ και εμφάνισε μια αύξηση της τάξης του 16% έως το 2005. Περισσότερα από 240 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ζουν με το διαβήτη ενώ μέσα στα επόμενα 20 χρόνια ο αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τα 380 εκατομμύρια. Στις σοβαρές και δαπανηρές επιπλοκές του διαβήτη περιλαμβάνονται καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, νεφρική ανεπάρκεια, ακρωτηριασμοί και τύφλωση
Παρόλο που σε ετήσια βάση ο διαβήτης έχει πολλά θύματα, η συνειδητοποίηση της χρόνιας αυτής ασθένειας είναι χαμηλή και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πραγματικές διαστάσεις της που έχουν επιδημικά χαρακτηριστικά να παραμένουν κρυμμένες. Οι επιστήμονες την χαρακτηρίζουν και «αρρώστια του 21ου αιώνα» επειδή τα αίτια της έχουν, πέραν των άλλων, αναζητηθεί σε μεγάλο ποσοστό στον σύγχρονο τρόπο ζωής με την έλλειψη φυσικής άθλησης, τις συνήθειες διατροφής και το άγχος των σύγχρονων κοινωνιών.
Τα στοιχεία που παρέχουν οι Διεθνείς και Εθνικοί Οργανισμοί Υγείας είναι πράγματι αποκαλυπτικά του όλου προβλήματος. Όσον αφορά την Ευρώπη, υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη που κινδυνεύουν να αποκτήσουν προδιάθεση για διαβήτη ενώ μια στρατηγική της ΕΕ για το διαβήτη θα συνέδραμε στη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία σε επίπεδο κρατών μελών της ΕΕ, δεδομένου ότι οι επιπλοκές του διαβήτη αντιστοιχούν στο 5 έως 10% των συνολικών υγειονομικών δαπανών. Οι πάσχοντες στην Ελλάδα είναι περίπου ένα εκατομμύριο ενώ για κάθε μια διαγνωσμένη περίπτωση αντιστοιχεί μια αδιάγνωστη. Τεράστια επίδραση ασκεί η ασθένεια στη ζωή των ατόμων και ειδικά των παιδιών και εφήβων που πάσχουν και των οικογενειών τους.
Δεν είναι, ωστόσο, αρκετή η επισήμανση των στοιχείων η οι μαζικές, κοινωνικές παρεμβάσεις. Το σημαντικότερο όλων, είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι χρειάζεται μια ριζική αλλαγή των ατομικών στάσεων και των συμπεριφορών μας. Υγιεινή διατροφή, αυξημένη φυσική άσκηση και τροποποίηση του τρόπου ζωής μπορούν να ανατρέψουν ριζικά τα χαρακτηριστικά της ασθένειας. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουν οι κοινωνίες του 21ου αιώνα.
Ευαγγελία Τζαμπάζη
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
site: www.tzampazi.gr e-mail: saloniki@tzampazi.gr