ΜΗΝΥΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΕΔΩΣΕ Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙΔΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Με την ευκαιρία του Εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, που φέτος είναι αφιερωμένη στην πρόληψη της αυτοκτονίας, η Βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Ελευθερία Μπερνιδάκη έδωσε μήνυμα αισιοδοξίας στους ψυχικά ασθενείς και στις οικογένειες τους.
Ως παράδειγμα θάρρους και αγωνιστικότητας απέναντι στα χτυπήματα της μοίρας, αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία: «Τυφλώθηκα σε μικρή ηλικία σε ατύχημα από έκρηξη χειροβομβίδας, και ενώ έπεσα κάτω με την έκρηξη, ώσπου να έρθει η μητέρα μου να δει τι συμβαίνει, χτυπημένη και αιμορραγώντας, είχα ήδη σηκωθεί όρθια. Από μικρή, σχεδόν αμέσως μετά το ατύχημα, αποδέχτηκα το γεγονός της καινούριας κατάστασης της αναπηρίας μου σαν κάτι φυσικό και αναπόφευκτο, κάτι για το οποίο δεν ντρεπόμουνα και δεν επέτρεπα να με εμποδίσει από το να συμμετέχω σε όλες τις δραστηριότητες για τις οποίες δεν ήταν απαγορευτική η αναπηρία μου. »
Επιπλέον η κα. Μπερνιδάκη τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης υποστήριξης των ψυχικά ασθενών στον άνισο αγώνα που καλούνται να δώσουν καθημερινά, όχι μόνο με τη νόσο, αλλά και με τις προκαταλήψεις που τους περιβάλλουν στη χώρα μας, σε ομιλία της στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, για τον εορτασμό της ημέρας, στο Εθνικό ίδρυμα Ερευνών τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου. Η Βουλευτής Επικρατείας, ανέφερε:
«Δυστυχώς στη χώρα μας, η ψυχική υγεία πολύ απέχει από το να αντιμετωπίζεται με την ίδια σοβαρότητα όπως η σωματική υγεία. Είναι χρέος της Πολιτείας να δει και να αντιμετωπίσει πιο δυναμικά το θέμa, στην κατεύθυνση της αποασυλοποίησης των συμπολιτών μας με ψυχικές ασθένειες και της ουσιαστικής ένταξης τους στη κοινωνία. Ο ψυχικά ασθενής, παρά την ασθένεια του, έχει δυνατότητες και ικανότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν. Η συμπαράσταση αγάπης προς το πρόσωπο του μπορεί να αλλάξει κυριολεκτικά τη ζωή του και να νικήσει την ασθένεια του. Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα πρέπει να σπάσουν. Φαινόμενα όπως αυτό στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, με τις αντιδράσεις των κατοίκων απέναντι στην εγκατάσταση του ξενώνα του προγράμματος Ψυχαργώς, πρέπει να μην επαναληφθούν. Απαιτείται πιο συστηματική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το μεγάλο κοινωνικό αυτό φαινόμενο».
Η κα. Μπερνιδάκη επεσήμανε ιδιαίτερα το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η οικογένεια του ψυχικά ασθενή στην προσπάθεια θεραπείας του: «Καμία ψυχιατρική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να έχει επιτυχία χωρίς την ενεργή συμμετοχή της οικογένειας του ασθενή στην προσπάθεια, γι αυτό και οφείλουμε να της παρέχουμε μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη. Σύντομα αυξάνεται το όριο ηλικίας στο 25ο έτος – αντί του 18ου που ίσχυε – ως το έτος πριν από τη συμπλήρωση του οποίου πρέπει να έχει επέλθει η ανικανότητα για εργασία των παιδιών που πάσχουν από νευροψυχιατρικές παθήσεις, προκειμένου να λάβουν τη σύνταξη του γονέα τους σε περίπτωση θανάτου του ή να λάβουν προσαύξηση στη σύνταξή τους γι’ αυτά τα παιδιά οι ίδιοι οι συνταξιούχοι. Η συγκεκριμένη ρύθμιση, που προωθείται προς ψήφιση στη Βουλή από το Υπουργείο Απασχόλησης τις επόμενες ημέρες, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες».
Με την ευκαιρία εορτασμού της 10ης Οκτωβρίου 2006, Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, διοργανώθηκαν σειρά ομιλιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων (συναυλίες, εκθέσεις έργων τέχνης κ.λπ) στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Για την επιτυχή διοργάνωση των εκδηλώσεων συνεργάσθηκαν η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, η Εταιρεία Προληπτικής Ιατρικής, ψυχιατρικά νοσοκομεία και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ψυχικής υγείας.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΠΕΡΝΙΔΑΚΗ – ΑΛΝΤΟΥΣ
Βουλευτής Επικρατείας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ