Η Μονάδα Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρία του Πανεπιστημίου Αθηνών, εφαρμόζει πιλοτικά το Σύστημα Εθελοντικής Υποστήριξης για το τρέχον εξάμηνο, που στοχεύει στην εξυπηρέτηση 15-20 Φοιτητών με Αναπηρία σε ζητήματα που αφορούν τις σπουδές τους, όπως στο κράτημα σημειώσεων για εκείνους που δυσκολεύονται να παρακολουθούν τις διαλέξεις, στη μετατροπή ακουστικού υλικού σε προσβάσιμη μορφή, κ.ά.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας πραγματοποιήθηκαν δύο πολύωρα εκπαιδευτικά σεμινάρια στις 3 και στις 12 Νοεμβρίου 2010 για την κατάρτιση των εθελοντών που θα αναλάβουν την υποστήριξη των φοιτητών με αναπηρία του Πανεπιστημίου Αθηνών – με τη συμμετοχή περισσότερων από 30 εθελοντών και την επίβλεψη του υπεύθυνου καθηγητή της Μονάδας, Γιώργου Κουρουπέτρογλου.
Οι θεματικές ενότητες της κατάρτισης των εθελοντών σχετίζονταν μεταξύ άλλων και με βασικές οδηγίες για την ομαλή συνεργασία τους με τους φοιτητές με αναπηρία και πρακτικά ζητήματα που μπορεί να συναντήσει ένας εθελοντής κατά την υποστήριξη ενός φοιτητή με κινητική αναπηρία, με τύφλωση ή κώφωση.
Για την καλύτερη εκπαίδευση των εθελοντών και την εξοικείωσή τους με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας, φοιτητές με αναπηρίες συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης των εθελοντών, με 30λεπτες παρουσιάσεις, στις οποίες ανέφεραν πρακτικές υποστήριξης για διαφορετικά είδη αναπηρίας. Συγκεκριμένα, χειριστής αναπηρικού αμαξιδίου παρουσίασε θέματα κινητικής αναπηρίας, φοιτητές με τύφλωση μίλησαν για τις ανάγκες υποστήριξης των τυφλών φοιτητών, ενώ η Ματίνα Δρίτσα (πτυχιούχος ΦΠΨ) και ο Νίκος Τουάρδης (φοιτητής Γυμναστικής Ακαδημίας) με παρουσία διερμηνέα ελληνικής νοηματικής γλώσσας (της υπηρεσίας Διαμεταγωγής του τμήματος ηλεκτρονικής προσβασιμότητας της Μονάδας) παρουσίασαν πρακτικές στάσης και συμπεριφοράς για την καλύτερη υποστήριξη των φοιτητών με κώφωση.
Στο ίδιο σεμινάριο, η πληροφορικός Χερνίσα Κατσόρη, από το τμήμα ηλεκτρονικής προσβασιμότητας της Μονάδας, εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές θα μετατρέπουν τις σημειώσεις σε ηλεκτρονική προσβάσιμη μορφή, ώστε να μπορούν να διαβαστούν από όλους τους φοιτητές, ακόμα και στην περίπτωση που χρησιμοποιούν ειδικά συστήματα ανάγνωσης οθόνης (πχ. φοιτητές με τύφλωση). Τον συντονισμό των εθελοντών και την οργάνωση του συστήματος εθελοντικής υποστήριξης έχει αναλάβει η κοινωνιολόγος Αριάδνη Βελισσαροπούλου.
Πώς γίνεται η καταγραφή των αναγκών υποστήριξης των φοιτητών με αναπηρία;
Όσοι φοιτούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τις ανάγκες υποστήριξής τους μέσα και πέριξ του πανεπιστημιακού χώρου, είτε εισήχθησαν με ειδικές διατάξεις, είτε με κανονικές ή ειδικές εξετάσεις – είτε αν απέκτησαν την αναπηρία τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.
Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές μπορούν να υποβάλλουν – καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών τους – στη γραμματεία του τμήματός τους το σχετικό Έντυπο Καταγραφής Αναγκών, ενώ σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν μπορεί να το συμπληρώσει μόνος του ή δεν είναι εύκολη η μετακίνησή του, η συμπλήρωση και υποβολή του γίνεται από την γραμματεία.
Ποια είναι τα καθήκοντα των εθελοντών;
Για τη διευκόλυνση της εκπαίδευσης των εθελοντών, μοιράστηκε συνοδευτικό υλικό με τις αρμοδιότητές τους κατά την υποστήριξη των φοιτητών:
- Μετακίνηση στον δομημένο χώρο και χειρισμός αντικειμένων στους χώρους του Πανεπιστημίου: χρήσιμες πληροφορίες για τη συνοδεία ενός φοιτητή με αναπηρία από το ειδικό αυτοκίνητο μεταφοράς της Μονάδας μέχρι το αμφιθέατρο, το κυλικείο, το εστιατόριο ή τη βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο.
- Μετακίνηση εκτός Πανεπιστημίου: συνοδεία για διεκπεραίωση ομαδικής εργασίας, αναζήτηση συγγραμμάτων σε βιβλιοθήκες εκτός της σχολής, κ.λπ.
- Υποστήριξη στο αμφιθέατρο ή στο εργαστήριο: συμβουλές για σωστές και ευανάγνωστες σημειώσεις, μέθοδοι μετατροπής του υλικού του μαθήματος (οπτικοακουστικό υλικό και πίνακες) και των σημειώσεων σε ηλεκτρονική προσβάσιμη μορφή (πχ. αν ο φοιτητής έχει προβλήματα όρασης), αποστολή σημειώσεων ή ανακοινώσεων όταν απουσιάζει ο φοιτητής – τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά.
Σημειώνουμε πως οι εθελοντές δηλώνουν εξαρχής συγκεκριμένες ημέρες και ώρες διαθεσιμότητας. Αυτό σημαίνει πως αν οι ανάγκες υποστήριξης ενός φοιτητή με αναπηρία είναι αυξημένες, θα χρειαστεί συνεργαστεί με περισσότερους εθελοντές μέσα στην ημέρα για όσο διάστημα βρίσκεται στη σχολή του.
Οι ενδιαφερόμενοι εθελοντές με αναπηρία και εθελοντές ας επικοινωνήσουν με τη Μονάδα Προσβασιμότητας Φοιτητών με Αναπηρίες:
url: http://access.uoa.gr, email: access@uoa.gr, τηλ: 2107275130
ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ, Νοέμβριος 2010