Παραολυμπιακοί Αγώνες Λονδίνο 2012: λιγότερο από 500 μέρες

Ο μπασκετμπολίστας Ade Adepitan παίζει στη βρετανική εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδιο. Ο Ade Adepitan είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές του Παραολυμπιακού αθλητικού κινήματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αγωνίστηκε με την εθνική ομάδα στο Σύδνεϋ το 2000 και κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στην Αθήνα το 2004.

Ο Βρετανός Παραολυμπιονίκης Ade Adepitan

Ο Βρετανός Παραολυμπιονίκης Ade Adepitan

Ήταν βασικό μέλος της βρετανικής αποστολής στη Σιγκαπούρη για τη διεκδίκηση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών του 2012 στο Λονδίνο και σταδιοδρομεί τώρα ως δημοσιογράφος. Θα είναι το τηλεοπτικό πρόσωπο του Channel 4 του BBC κατά την κάλυψη των Παραολυμπιακών. Ο Ade συνεχίζει παράλληλα την προσπάθειά του για την υποστήριξη και ανάπτυξη της νέας γενιάς αθλητών των Παραολυμπιακών Αγώνων. Ο χαρισματικός του χαρακτήρας και ο ενθουσιασμός για τη δουλειά του τον έχουν καταστήσει πρότυπο και οι υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην υπόθεση των ατόμων με αναπηρία αναγνωρίστηκαν το 2005 όταν του απονεμήθηκε η τιμητική διάκριση του Αργυρού Σταυρού του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (ΜΒΕ). Ο Ade είναι υποστηρικτής των αθλητικών ΜηΚυΟ Wheel Power, The Association of Wheelchair Children και της Scope και έχει επίσης ανακηρυχθεί Πρέσβης των οργανισμών NSPCC και The Prince’s Trust.

Ο Ade Adepitan μιλάει για την διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο

Λιγότερες από 500 ημέρες μας χωρίζουν από την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Θα είναι μια στιγμή μεγάλης υπερηφάνειας για μένα ως Βρετανό παραολυμπιακό αθλητή αλλά και γιατί μεγάλωσα πολύ κοντά στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Στράτφορντ, στο Δυτικό Λονδίνο.

Στην αρχή δε μου άρεσε και πολύ το μπάσκετ με αμαξίδιο αλλά όταν άρχισα να προπονούμαι το αγάπησα και δεν το μετάνιωσα ποτέ. Συμμετείχα στους Παραολυμπιακούς του Σύδνεϊ το 2000 και της Αθήνας το 2004 με την ομάδα της Βρετανίας. Το χάλκινο μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς της Αθήνας ήταν μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της αθλητικής μου πορείας.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στο σπίτι τους το 2012 με την έννοια ότι η Βρετανία υπήρξε το λίκνο του παραολυμπιακού κινήματος. Το 1948 ο Δρ Λούντβιγκ Γκούτμαν διοργάνωσε αγώνες στους οποίους συμμετείχαν τραυματίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο Στόουκ Μαντβιλ. Τέσσερα χρόνια αργότερα συμμετείχαν και Ολλανδοί αθλητές κι έτσι η διοργάνωση έγινε διεθνής και έως το 1960 συμμετείχαν τετρακόσιοι αθλητές από είκοσι μία χώρες ενώ η διοργάνωση αναγνωρίστηκε επισήμως ως οι «Παραολυμπιακοί Αγώνες».

Από τότε η ανάπτυξη του Παραολυμπιακού κινήματος ήταν εντυπωσιακή και το 2012 σχεδόν 4200 αθλητές θα αγωνιστούν σε είκοσι αθλήματα σε διάρκεια έντεκα ημερών. Αναμένεται ότι θα τους παρακολουθήσουν δύο εκατομμύρια θεατές.

Εδώ στη Βρετανία έχουμε πλήρη επίγνωση του τεράστιου προνομίου που έχουμε να φιλοξενούμε τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες αλλά και της ευθύνης που συνεπάγεται αυτό. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τους πιο προσβάσιμους Αγώνες που έγιναν ποτέ. Η προσβασιμότητα συμπεριελήφθηκε στο σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των κτηρίων, των ανοιχτών χώρων και των μέσων μεταφοράς για το 2012 ώστε να διασφαλιστεί ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι θα απολαύσουν το θέαμα των Αγώνων.

Η Βρετανία θα ανεβάσει τους Παραολυμπιακούς Αγώνες σε άλλο επίπεδο. Θα είναι οι μεγαλύτεροι αγώνες που έγιναν ποτέ από πλευράς αθλητών, κοινού και προφίλ.

Όμως αυτή η δέσμευση ξεπερνά τους Αγώνες, αφορά στην αξιοποίηση των Αγώνων ως ευκαιρίας για αλλάξουν πραγματικά οι απόψεις της κοινωνίας για την αναπηρία και τον αθλητισμό, για να υπάρξει μια πιο ανοιχτή και συμμετοχική κοινωνία.

Οι Αγώνες του 2012 είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να δείξει η Βρετανία τί έχει καταφέρει για τους πολίτες της με αναπηρία εντός και εκτός αθλητισμού. Βέβαια καμιά χώρα δεν είναι τέλεια και υπάρχουν κι άλλα πράγματα να γίνουν και στη Βρετανία ώστε να γίνει πιο ανοιχτή η κοινωνία, αλλά πιστεύω ότι είμαστε πρωτοπόροι και ελπίζω πως και άλλες χώρες θα εμπνευστούν από το παράδειγμά μας.

Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του 2012 προσφέρουν μία ακόμα ευκαιρία να ενθαρρύνουμε περισσότερους άτομα με αναπηρία να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Έτσι, δεν θα δημιουργήσουμε μόνο τους επόμενους Παραολυμπιονίκες αλλά θα δείξουμε επίσης πώς μπορεί να γίνει πιο πλούσια η ζωή μας μέσα από τον αθλητισμό και θα τους παρακινήσουμε να δοκιμάσουν.

Πηγαίνω συχνά σε σχολεία ως προπονητής μπάσκετ. Βλέπω με χαρά και περηφάνεια πως η νέα γενιά αθλητών με αναπηρία είναι πιο άνετη από ο,τι ήμουν εγώ στην ηλικία τους. Έχουν συνείδηση της αυταξίας τους και δεν αφήνουν την αναπηρία να σταθεί εμπόδιο. Αυτό δείχνει πως έχουν συντελεστεί θετικές κοινωνικές αλλαγές από γενιά σε γενιά.

Θέλω με την ευκαιρία να ενθαρρύνω ανθρώπους από όλο τον κόσμο να πάρουν μέρος στην Παραολυμπιακή εμπειρία του 2012. Να έρθουν στους Αγώνες, να τους παρακολουθήσουν στην τηλεόραση ή να εμπνευστούν για να αρχίσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό ή με κάποια δραστηριότητα που δεν ένιωθαν άνετα να ασχοληθούν έως τώρα.

Το 2012 θα παρουσιάσουμε στον κόσμο το πιο απίστευτο θέαμα. Το Λονδίνο είναι μια από τις πιο συναρπαστικές πόλεις του κόσμου, ένα χωνευτήρι ιδεών και πολιτισμών. Από όποια μεριά της γης κι αν έρθει κανείς θα βρει δικούς του ανθρώπους που μένουν εδώ να τον χειροκροτήσουν και εύχομαι πραγματικά να έχουν όλοι μια υπέροχη εμπειρία και να βρουν έμπνευση. Γιατί τελικά αυτό θέλουμε να κάνουμε: να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους.

Του Ade Adepitan, Απρίλιος 2011

Σύνδεσμοι:
Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα – http://ukingreece.fco.gov.uk
Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών – http://www.fco.gov.uk/en/

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Η Παραολυμπιακή γιορτή του Σότσι

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Χειμερινών Παραολυμπιακών, στο Σότσι, Ρώσοι αθλητές θα μετάσχουν σε όλα τα αγωνίσματα. Απαντες τονίζουν ότι οι επιτυχίες αυτών των αθλητών, είναι δυνατές μόνο όταν η …

Η Μέρκελ… καθιστή

Η εμφάνιση της ΄Αγκελα Μέρκελ στη συνεδρίαση για το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης είχε μια ιδιαιτερότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία θα γίνει η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με την καγκελάριο …

Σάο Πάολο: Η πρώτη πάσα, από παράλυτο έφηβο

Κάπως έτσι θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Το βέβαιο όμως είναι ότι η κορυφαία στιγμή του Παγκοσμίου δεν θα γραφτεί από τον Ρονάλντο ή τον Ρούνεϊ, αλλά από έναν παράλυτο …

Η Μέρκελ απτόητη από τον τραυματισμό

Οι πατερίτσες δεν εμπόδισαν την Αγκελα Μέρκελ να υποδεχθεί χθες στην καγκελαρία παιδιά από όλη τη Γερμανία που της έψαλαν τα κάλαντα, ενώ ο τραυματισμός της δεν θα σταθεί εμπόδιο ούτε στην παρουσία …

Κλινήρης αλλά παρούσα στα σημαντικά μίτινγκ

Η είδηση του τραυματισμού της καγκελαρίου κατά τις χειμερινές διακοπές της αποτελεί ακόμη πρώτο θέμα. Το ερώτημα που θέτουν αναλυτές είναι σε ποιο βαθμό αυτό επηρεάζει τις κυβερνητικές της …

Ισότης μέχρι ισοπεδώσεως

Είναι δυνατόν να μην μας έχει απασχολήσει ποτέ το γεγονός πως τα άτομα με αναπηρίες «δικαιούνται» ακριβώς τις ίδιες παροχές είτε εργάζονται είτε δεν εργάζονται είτε είναι ισοβίως άνεργοι; Εάν κάτι …

Πνιγήκαμε σε μια κουταλιά ΚΕΠΑ

Οι καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που όλοι μας το αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Όμως εάν αντιληφθούμε συνολικά το πρόβλημα της πιστοποίησης του βαθμού αναπηρίας ως προς το μέγεθος …

Ελλάς Ελλήνων Υπνωτισμένων

Έχουμε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Κάτι περίεργο μας ψέκαψαν και έχουμε χάσει κάθε επαφή με την κοινή λογική και ακόμη περισσότερο με τον δυτικό ορθολογισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως …

Εκκωφαντική βουβαμάρα από τους φορείς των ΑμεΑ

Δικαιολογημένες απορίες συνδικαλιστών για την αδιαφορία των συνδικαλιστών. Ούτε ένας συνδικαλιστικός σύλλογος αναπήρων δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά που συμβαίνουν στο ΕΟΠΥΥ και στο ΕΣΥ; Σάλος από …

Prosthetic Limbs Offer a Sense of Touch

The sense of touch allows us to process data about our everyday world. Without it, we might have to visually calculate how wide to stretch our fingers each time we reached for the phone or how much …