Παραολυμπιακοί: Οι αγώνες που θα γνωρίσετε τους «σούπερ ανθρώπους»

Τα ΜΜΕ «κλειδί» για την ανάδειξη της παραολυμπιάδας ως ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα. Οι Άγγλοι το 2012 κατάφεραν να έχουν κατάμεστα στάδια, με τους φιλάθλους να εμψυχώνουν τους αθλητές, ίσως και περισσότερο απ’ ότι στην Ολυμπιάδα. Τώρα καλούνται οι Ρώσοι να στηρίξουν την προσπάθεια των αθλητών με αναπηρία.

Αν μια νίκη σε κάποιο τηλεοπτικό παιχνίδι εξαρτιόταν από τη σωστή απάντηση στην ερώτηση «Γνωρίζετε τα αθλήματα των Χειμερινών Παραολυμπιακών αγώνων;», τότε οι περισσότεροι Ρώσοι θα έφευγαν για το σπίτι τους χωρίς χρήματα και απογοητευμένοι. Ναι, όλοι έχουν ακούσει στις ειδήσεις ότι οι ρώσοι Παραολυμπιακοί αθλητές κερδίζουν συνεχώς μετάλλια, καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις, δέχονται τα συγχαρητήρια από το Κρεμλίνο και βραβεύονται, δυστυχώς όμως, όλα αυτά δεν πηγαίνουν παραπέρα από το γενικό ενημερωτικό πλαίσιο.

sochi 2014 paralympics logo

Και δεν πρόκειται βέβαια για πολιτική διακρίσεων, καθώς τα ΜΜΕ δίνουν τη μάχη για την αγάπη του κάθε φιλάθλου. Όμως χωρίς τηλεοπτικές μεταδόσεις κανένα άθλημα δεν έχει ελπίδες να γίνει δημοφιλές. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο φοιτητικός αθλητισμός. Στη Ρωσία, ούτε γι’ αυτόν γνώριζε ο κόσμος ιδιαίτερα πράγματα, αλλά όταν άρχισε στο Καζάν η Πανεπιστημιάδα πολλοί ανακάλυψαν ότι είναι ενδιαφέρον να παρακολουθείς και να υποστηρίζεις τις προσπάθειες των φοιτητών αθλητών.

Αναμφίβολα, την ίδια ευκαιρία αξίζουν και οι ρώσοι Παραολυμπιακοί αθλητές. Στο δρόμο για τη νίκη ξεπερνούν πλήθος δυσκολιών και επιδεικνύουν αποτελέσματα που ούτε θα μπορούσαν να ονειρευτούν οι αθλητές από τις ευρωπαϊκές χώρες. Μετά την αποτυχία της εθνικής Ρωσίας στην Ολυμπιάδα του Βανκούβερ οι αθλητές των Παραολυμπιακών κατάφεραν να μετριάσουν κάπως την απογοήτευση των φιλάθλων. Ωστόσο, ακόμη και η επιθυμία για μια ρεβάνς δεν έκανε τους Ρώσους να παρατήσουν άλλες ασχολίες τους και να καθίσουν μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες προκειμένου να δουν τις προσπάθειες των αθλητών τους.

Λονδίνο 2012: Η καλύτερη Παραολυμπιάδα στην ιστορία

Πιθανόν, ο λόγος να είναι ότι απουσιάζει η σχετική συνήθεια. Στον Παραολυμπιακό αθλητισμό οι κανόνες είναι διαφορετικοί και δεν είναι απλό να παρακολουθείς αυτούς τους αγώνες, ιδιαίτερα αν δεν έχεις συνηθίσει. Αυτό το θέμα όμως επιλύεται πολύ γρήγορα, σχεδόν μόλις αρχίζεις να παρακολουθείς. Πριν από δύο χρόνια το απέδειξαν οι Άγγλοι στην Παραολυμπιάδα του Λονδίνου, η οποία αναδείχθηκε η μεγαλύτερη στην ιστορία αυτού του είδους αγώνων. Εκτός του ότι σε αυτή συμμετείχαν πάνω από 4 χιλιάδες αθλητές από 164 χώρες, έφερε ακόμη και οικονομικά κέρδη στους διοργανωτές. Μόνο η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων απέφερε πάνω από 10 εκατ. λίρες, συν το γεγονός ότι πωλήθηκαν για τους αγώνες 2,4 εκατ. εισιτήρια.

Οι εξέδρες ήταν κατάμεστες, οι φίλαθλοι εμψύχωναν τους αθλητές, ίσως και περισσότερο από ό,τι στην Ολυμπιάδα, ενώ οι διαιτητές είχαν κυρίως την προσοχή τους στραμμένη στην τήρηση των κανόνων. Για παράδειγμα, αν στη διάρκεια ενός αγώνα ράγκμπι με αμαξίδια ένας αθλητής έπεφτε, οι διαιτητές δεν έσπευδαν αμέσως για να τον βοηθήσουν, αλλά αποφάσιζαν αν υπήρξε παράβαση ώστε σε αυτή την περίπτωση να καταλογίσουν το ελεύθερο λάκτισμα. Ακριβώς το ίδιο γίνεται και στο κανονικό ράγκμπι.

Γνωρίστε τους σούπερ ανθρώπους!

Οι μετέχοντες στην Παραολυμπιάδα είναι κι αυτοί αθλητές όπως οι υπόλοιποι, και ακόμη καλύτεροι. Αυτό ήταν εξαρχής το σκεπτικό των άγγλων φιλάθλων. Ενόψει των αγώνων ένας από τους τηλεοπτικούς σταθμούς εμφάνισε το σύνθημα: «Γνωρίστε τους σούπερ ανθρώπους!». Πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων οι βρετανοί Παραολυμπιακοί αθλητές δεν έβγαιναν από τα πρωτοσέλιδα των κύριων ειδησεογραφικών εκδόσεων της χώρας. Τελικά το τηλεοπτικό κοινό της τελετής έναρξης της Παραολυμπιάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν λιγότερο από εκείνο της Ολυμπιάδας μόνο κατά 2,5 φορές, δηλαδή 11 εκατομμύρια αντί 27. Να σημειωθεί και ότι την έναρξη της Παραολυμπιάδας κήρυξε η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄.

Στην Αγγλία δεν ήταν λίγοι και εκείνοι που αγόρασαν εισιτήρια για την Παραολυμπιάδα, όχι μόνο για να υποστηρίξουν τους αθλητές τους, αλλά και λόγω της επιθυμίας να βρεθούν στα μέρη της αθλητικής δόξας, της Ολυμπιάδας που μόλις είχε τελειώσει. Κάποιοι δεν είχαν καταφέρει να βρουν εισιτήρια γι’ αυτή, άλλοι τα θεώρησαν ακριβά για την τσέπη τους, επομένως όλος αυτός ο κόσμος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να βρεθεί στις διάσημες πλέον αθλητικές εγκαταστάσεις, με λιγότερα χρήματα. Το ίδιο σκεπτικό θα επικρατήσει λογικά και στο Σότσι. Ας πούμε, δεν είχαν οι πάντες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τον τελικό του τουρνουά χόκεϊ. Και ο λόγος δεν ήταν μόνο οικονομικός, καθώς ακόμη κι αν κάποιος διέθετε τα 1000 δολάρια, εισιτήριο δεν θα έβρισκε γιατί είχαν όλα πωληθεί. Στον τελικό όμως του χόκεϊ με έλκηθρο πάγου (sledge hockey) υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να βρεθούν όποιοι το επιθυμούν. Επίσης, σε πολύ λογικές τιμές μπορεί κανείς να βρει εισιτήρια για τις τελετές έναρξης και λήξης. Πρόκειται για ένα σόου παγκοσμίου επιπέδου το οποίο θα μεταδώσουν τηλεοπτικοί σταθμοί από όλο τον κόσμο.

Από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα

Οι Παραολυμπιακοί αγώνες είναι ένα από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα, ανάλογου επιπέδου με τους Ολυμπιακούς. Μάλιστα, σε αντίθεση με τους τελευταίους, όπου τα αποτελέσματα της εθνικής Ρωσίας γενικά δεν μπορούσαν να προβλεφθούν εύκολα, στους Παραολυμπιακούς είναι γνωστό από τώρα ότι η κατάκτηση της πρώτης θέσης στη γενική κατάταξη είναι απόλυτα εφικτή. Ωστόσο, ως σημαντικότερο αποτέλεσμα των αγώνων αυτών δεν πρέπει να θεωρούνται τα μετάλλια. Ο βασικός σκοπός του αθλητισμού είναι να εντάσσει τους ανθρώπους με περιορισμένες δυνατότητες στη ζωή της κοινωνίας και η Παραολυμπιάδα είναι το καλύτερο μέσο για να επιτευχθεί αυτό.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …