Υπερσυνταγογράφηση ναρκωτικών φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες αλλά και χαπιών που φαίνεται να είχαν παραχθεί ενόσω η Ελλάδα ήταν ακόμη «Βασίλειο», διαπιστώνει σε πόρισμά του επιθεωρητής του υπουργείου Υγείας, έπειτα από έλεγχο στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων!
Ο επιθεωρητής του υπουργείου Υγείας που βρέθηκε στο Νοσοκομείο Τρικάλων εισηγείται την παραπομπή τουλάχιστον πέντε γιατρών του νοσοκομείου στον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών για συνταγογράφηση μεγάλου αριθμού μορφινών και πεθιδινών σε τοξικομανείς.
Ο έλεγχος ξεκίνησε όταν το Τμήμα Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας εντόπισε υπερσυνταγογράφηση ναρκωτικών φαρμάκων στο Νοσοκομείο Τρικάλων και πιο συγκεκριμένα αυξημένη συνταγογράφηση μορφίνης και πεθιδίνης. Πέραν των άλλων όμως διαπιστώθηκε ότι το 2001 και το 2004, δηλαδή τα έτη που αφορούσε ο έλεγχος, χορηγήθηκαν και χάπια φωσφορικής κωδεΐνης που παρήχθησαν επί «Βασιλείου της Ελλάδος», τα οποία φυσικά καταναλώθηκαν δεκαετίες μετά την παρασκευή τους!
Το πόρισμα του επιθεωρητή του υπουργείου Υγείας αποκαλύπτει γενικότερη αδυναμία του ΕΣΥ στον τομέα του φαρμάκου, την απουσία δηλαδή ουσιαστικού έλεγχου, αφού αποθέματα ναρκωτικών φαρμάκων βρέθηκαν και στις κλινικές.
Από τον έλεγχο του επιθεωρητή επιβεβαιώθηκε η συνταγογράφηση μεγάλου αριθμού μορφινών και πεθιδινών σε ασθενείς του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων. Η αιτιολογία ήταν «σύνδρομο στέρησης» και η συνταγογράφηση γινόταν τόσο από παθολόγους όσο και από ειδικευόμενους γιατρούς του νοσοκομείου σε ασθενείς προσερχόμενους στα εξωτερικά ιατρεία, κατά παράβαση του νόμου 1729/87 (άρθρο 7) όπως και σχετικής υπουργικής απόφασης αλλά και γνωμοδότησης της Επιτροπής Ναρκωτικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά των εμπλεκόμενων γιατρών η συνταγογράφηση αποδόθηκε σε οξέα περιστατικά αλλά και στην έλλειψη εφημερεύοντος ψυχιάτρου, ενώ οι ειδικευόμενοι γιατροί, την παραπομπή των οποίων επίσης προτείνει ο επιθεωρητής, τονίζουν πως συνταγογραφούσαν καθ’ υπόδειξιν του εφημερεύοντος ειδικού γιατρού.
Εκείνο πάντως που φαίνεται να προκάλεσε την έκπληξη του επιθεωρητή αφορά το γεγονός ότι το 2001 και σε μικρότερες ποσότητες το 2004 από τους γιατρούς χορηγήθηκαν χάπια (χωρίς να αναφέρεται ο συνολικός αριθμός) φωσφορικής κωδεΐνης παραγωγής «Βασιλείου της Ελλάδος» που, ανεξήγητα πώς, διατηρούνται ακόμη σε ορισμένα φαρμακεία νοσοκομείων της χώρας.
Γιατροί του Νοσοκομείου Τρικάλων επέμεναν προς τον επιθεωρητή για την αποτελεσματική δράση των σκευασμάτων αυτών, τα οποία προφανώς έχουν λήξει, αν και στη συσκευασία, όντως, δεν αναγράφεται ημερομηνία λήξης.
ΛΑΡΙΣΑ
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΑΤΖΗΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 18/08/2006