ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ στις βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ) 60.000 ατόμων προβλέπει η Δράση 3.4 του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που προκηρύχθηκε πρόσφατα.
Η δράση, συνολικού προϋπολογισμού 70.500.000 ευρώ, χωρίζεται σε δύο σκέλη:
Το πρώτο σκέλος (Δράση 3.4-Ι), με προϋπολογισμό 38.500.000 ευρώ, έχει αποδέκτες 30.000 εργαζόμενους επιχειρήσεων του ιδιωτικού -με ιδιαίτερη έμφαση στις ΜΜΕ- του δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή αυτοαπασχολούμενους όλων των κλάδων και των τομέων της παραγωγικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας (ΙΕΚ) εκπαίδευσης ή απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Το δεύτερο σκέλος (Δράση 3.4-ΙΙ), με προϋπολογισμό 32.000.000 ευρώ, έχει αποδέκτες 30.000 άτομα (28.000 άνεργοι, άτομα ευπαθών κοινωνικά ομάδων και 2.000 στρατευμένοι), που είναι επίσης απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας (ΙΕΚ) εκπαίδευσης.
Δράση 3.4 – Ι
Στη δράση 3.4-Ι, κάθε πρόγραμμα κατάρτισης περιέχει υποχρεωτικά εισαγωγικές ενότητες, όπως: «Εισαγωγή στους Υπολογιστές», «Λειτουργικά Συστήματα», «Διαχείριση Αρχείων».
Σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι υποχρεωτικά ενσωματωμένες διδακτικές ενότητες που αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού προγράμματος και αφορούν:
* σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας,
* στην προστασία περιβάλλοντος,
* στις εργασιακές σχέσεις και
* στις βασικές αρχές λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Η κατάρτιση υλοποιείται σε αίθουσες πιστοποιημένες στην Πληροφορική του ΚΕΚ ή άλλου φορέα, από εκπαιδευτές πιστοποιημένους στην Πληροφορική στα ΣΤΕΠ που ορίζονται και σε κάθε εκπαιδευόμενο θα αντιστοιχεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Κάθε πρόγραμμα κατάρτισης ολοκληρώνεται σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερολογιακών ημερών, αλλά σε καμία περίπτωση σε διάστημα μικρότερο των 35 εργάσιμων ημερών, μη συμπεριλαμβανομένης της πιστοποίησης.
Για τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης κατάρτισης, η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης συνδέεται με την πιστοποίηση των βασικών δεξιοτήτων χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Οι εξετάσεις πιστοποίησης είναι υποχρεωτικές για κάθε καταρτιζόμενο, θα αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 4 από τις παραπάνω επιλεγμένες ενότητες του εκπαιδευτικού προγράμματος και πρέπει να υλοποιούνται το αργότερο εντός 15 εργάσιμων ημερών από την τελευταία συνεδρία (σεμινάριο).
Κάθε καταρτιζόμενος έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει μία φορά σε επαναληπτικές εξετάσεις πιστοποίησης για κάθε ενότητα.
Η πιστοποίηση της κατάρτισης θα γίνει βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων και διαδικασιών, από φορείς πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και διεθνώς και διαθέτουν τη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία.
Προβλέπεται υλοποίηση συγκεκριμένου αριθμού προγραμμάτων ανά περιφέρεια.
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 31/12/2007.
Η αναφερόμενη ημερομηνία λήξης είναι συμβατική και αφορά στην ημερομηνία λήξης του συνολικού έργου.
Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης και λήξης κάθε προγράμματος κατάρτισης καθορίζονται από τα ΚΕΚ που το υλοποιούν.
Οροι και προϋποθέσεις:
Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:
* εργαζόμενοι επιχειρήσεων του ιδιωτικού, δημόσιου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή
* αυτοαπασχολούμενοι
όλων των κλάδων και των τομέων της παραγωγικής / επιχειρηματικής δραστηριότητας, που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας (ΙΕΚ) εκπαίδευσης ή απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η κάθε επιχείρηση δεν θα μπορεί να καταρτίζει περισσότερο από το 50% των εργαζομένων της στο σύνολο των προγραμμάτων κατάρτισης του προκηρυχθέντος έργου και καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησής του.
* Η επιλογή των καταρτιζομένων γίνεται με ευθύνη των ΚΕΚ, βάσει των παρακάτω προτεραιοτήτων:
* Συμμετοχή γυναικών (60% στο σύνολο των ωφελουμένων).
* Επιλογή καταρτιζομένων από επιχειρήσεις, όλων των τομέων και κλάδων, με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και ιδιαίτερα στις μικρές.
* Προτεραιότητα σε καταρτιζόμενους που χρήζουν γενικής επαγγελματικής κατάρτισης σε αντικείμενα τα οποία θα καλύπτουν τις ανάγκες ενός ευρέος φάσματος επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων και δραστηριοτήτων.
* Προτεραιότητα στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των καταρτιζομένων και δημιουργίας προϋποθέσεων αύξησης της προσαρμοστικότητας του εργατικού δυναμικού στις εκάστοτε μεταβαλλόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Τι χρηματοδοτείται
Το 60% του κόστους υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης στα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), συμπεριλαμβανομένου του κόστους πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Είδος ενίσχυσης
Το κόστος των προγραμμάτων θα καλυφθεί κατά ποσοστό 40% με ιδιωτική συμμετοχή. Η ιδιωτική συμμετοχή θα μπορεί να καλύπτεται είτε από τους εργαζομένους είτε από τις επιχειρήσεις από τις οποίες προέρχονται οι εργαζόμενοι. Είναι δυνατόν να καταβάλλεται είτε μετρητοίς στον ανάδοχο (ΚΕΚ), προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του έργου και αυτό να αποδεικνύεται από σχετικά παραστατικά, είτε να καλύπτεται από την επιχείρηση από την οποία προέρχονται οι καταρτιζόμενοι, ως δαπάνη μισθοδοσίας, για τις ώρες που αυτοί διατίθενται από την επιχείρηση για κατάρτιση στο ΚΕΚ και εμπίπτουν στο σύνηθες ωράριο εργασίας των επιχειρήσεων, τα ανωτέρω θα αποδεικνύονται δε βάσει σχετικών νόμιμων παραστατικών.
Επίσης, ισχύουν τα εξής:
* Τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) καλύπτουν τις δαπάνες μετακίνησης, διαμονής και διατροφής των καταρτιζομένων για τις ώρες κατάρτισης, όταν η κατάρτιση πραγματοποιείται εκτός των ορίων του δήμου ή της κοινότητας που εδρεύει η επιχείρηση ή διαμένει ο καταρτιζόμενος.
* Η δαπάνη για το κόστος πιστοποίησης είναι επιλέξιμη, μη κυλιόμενη και συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό κόστος του κάθε προγράμματος.
Δράση 3.4 – ΙΙ
Η δράση αφορά στην υλοποίηση από πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και πιστοποίησης σε βασικές δεξιότητες χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, διάρκειας 100 ωρών έκαστο, σε τμήματα 5-20 ατόμων, που περιλαμβάνουν τις παρακάτω υποχρεωτικές εκπαιδευτικές ενότητες:
* επεξεργασία κειμένου,
* λογιστικά φύλλα,
* εφαρμογές στο Διαδίκτυο
* και επιπλέον μία ή και τις δύο κατ’ επιλογήν από τις παρακάτω εκπαιδευτικές ενότητες:
– βάσεις δεδομένων ή
– παρουσιάσεις.
Τα προγράμματα κατάρτισης της δράσης 3.4-ΙΙ θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2007, ενώ η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερομένων προς τα ΚΕΚ λήγει στις 30 Απριλίου.
Ειδικός εκπαιδευτικός στόχος του έργου είναι οι καταρτιζόμενοι/νες να αποκτήσουν βασικές γνώσεις πληροφορικής και να είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τους Η/Υ και τις εφαρμογές τους. Σε κάθε περίπτωση, οι εκπαιδευτικές ενότητες προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του περιεχομένου πιστοποίησης που θα επιλεγεί και στις εκπαιδευτικές ανάγκες των ωφελουμένων.
Για τη διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης κατάρτισης, η υλοποίηση των προγραμμάτων κατάρτισης συνδέεται με την πιστοποίηση των βασικών δεξιοτήτων χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Η συμμετοχή στη διαδικασία πιστοποίησης σε βασικές δεξιότητες είναι υποχρεωτική για όλους τους καταρτιζόμενους σε τουλάχιστον 4 ενότητες (3 υποχρεωτικές και 1 κατ’ επιλογή). Δεν αποκλείεται στους φορείς κατάρτισης αλλά και στους καταρτιζόμενους/ες να συμμετέχουν σε περισσότερες προβλεπόμενες ενότητες, εφόσον αυτές αποτελούν αντικείμενο κατάρτισης ή/και πιστοποίησης. Οι εξετάσεις πιστοποίησης πρέπει να υλοποιούνται το αργότερο εντός 15 εργάσιμων ημερών από την τελευταία συνεδρία (σεμινάριο).
Η πιστοποίηση της κατάρτισης θα γίνει βάσει διεθνώς αναγνωρισμένων προτύπων και διαδικασιών, από φορείς πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και διεθνώς και διαθέτουν τη σχετική εμπειρία και τεχνογνωσία.
Σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι υποχρεωτικά ενσωματωμένες διδακτικές ενότητες που αφορούν:
* στην προετοιμασία του καταρτιζόμενου για την αγορά εργασίας (τεχνικές σύνταξης βιογραφικού, ανάπτυξη προσωπικής στρατηγικής, μέθοδοι εξεύρεσης εργασίας, προσομοίωση συνέντευξης με τον εργοδότη κ.ά.),
* σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας,
* εισαγωγικές ενότητες, σχετικές με την εξοικείωση του καταρτιζόμενου με τη χρήση του υπολογιστή και την αφομοίωση βασικών γνώσεων (εισαγωγή στους Η/Υ, λειτουργικά συστήματα, διαχείριση αρχείων).
Προβλέπεται υλοποίηση συγκεκριμένου αριθμού προγραμμάτων ανά περιφέρεια.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 30/4/2006 αλλά η ημερομηνία λήξης είναι συμβατική και αφορά την ημερομηνία λήξης του συνολικού έργου.
Οι συγκεκριμένες ημερομηνίες έναρξης και λήξης κάθε προγράμματος κατάρτισης καθορίζονται από τα ΚΕΚ που το υλοποιούν.
Οροι και προϋποθέσεις
Δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν:
* Οι εγγεγραμμένοι/ες στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, ανεξάρτητα αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι και είναι απόφοιτοι/ες μεταδευτεροβάθμιας (ΙΕΚ) ή δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
* Ατομα ευπαθών κοινωνικά ομάδων (με τις παραπάνω γραμματικές γνώσεις).
* Στρατευμένοι, απόφοιτοι μεταδευτεροβάθμιας (ΙΕΚ) ή δευτεροβάθμιας ή υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Προϋπόθεση είναι ότι θα απολυθούν εντός έξι μηνών από τότε που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα ενταχθούν.
Ο συνολικός αριθμός των επωφελούμενων από τα εν λόγω προγράμματα κατάρτισης ανέρχεται σε 30.000 άτομα, εκ των οποίων ενδεικτικά 28.000 άνεργοι/ες και 2.000 στρατευμένοι. Η αναλογία ανέργων, στρατευμένων δεν είναι δεσμευτική και δύναται να τροποποιηθεί σε περίπτωση αντικειμενικής αδυναμίας κάλυψης των προσφερόμενων θέσεων κατάρτισης από μία εκ των δύο κατηγοριών ωφελουμένων.
Η επιλογή των καταρτιζομένων γίνεται βάσει των παρακάτω προτεραιοτήτων:
* 65% στο σύνολο των ωφελουμένων: νέοι κάτω των 25 ετών και πριν συμπληρώσουν 6 μήνες ανεργίας και των άνω των 25 ετών πριν συμπληρώσουν 12μηνη διάρκεια ανεργίας για ένταξή τους στην αγορά εργασίας, με την προσφορά ευκαιριών κατάρτισης, απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, απασχόλησης κ.ά. (πρόληψη).
* 35% στο σύνολο των ωφελουμένων: άνεργοι με διαστήματα ανεργίας μεγαλύτερα των ανωτέρω (θεραπεία).
* Συμμετοχή 70% στο σύνολο των ωφελουμένων: γυναίκες.
* Συμμετοχή 10% στο σύνολο των ωφελουμένων: άτομα ευπαθών κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ) που προέρχονται από πληθυσμιακές ομάδες που αποκλείονται ή απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας (άτομα με κινητικές αναπηρίες, άτομα με βαριές κινητικές ή πολλαπλές αναπηρίες που είναι όμως απασχολήσιμα, άτομα με νοητική στέρηση, άτομα με προβλήματα αισθητηρίων οργάνων, άτομα με ψυχικές ασθένειες που διαβιούν εκτός ιδρυμάτων, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, μετανάστες, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες, πρώην χρήστες ουσιών ή άτομα που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης, ειδικές πολιτισμικές ομάδες, άτομα που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας σε περιοχές ή κλάδους υψηλής ανεργίας, μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών, ειδικές κατηγορίες γυναικών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό).
Τι χρηματοδοτείται
* Η συμμετοχή των ωφελουμένων στο πρόγραμμα κατάρτισης (καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος).
* Το κόστος υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης στα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
* Το κόστος πιστοποίησης των βασικών δεξιοτήτων χρήσης τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας (ΤΠΕ).
Είδος ενίσχυσης
Καταβολή εκπαιδευτικού επιδόματος:
* Οι άνεργοι, με ή χωρίς δικαίωμα τακτικού επιδόματος ανεργίας, δικαιούνται εκπαιδευτικού επιδόματος 2,00 ευρώ μεικτά ανά ώρα κατάρτισης. Για τις καταρτιζόμενες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού, το εκπαιδευτικό επίδομα ανά ώρα κατάρτισης ανέρχεται στο ποσό των 5,00 ευρώ μεικτά ανά ώρα κατάρτισης.
* Οι στρατευμένοι, οι οποίοι καταρτίζονται, δεν δικαιούνται επιδόματος κατάρτισης.
Ειδικά για τους/τις επιδοτούμενους/ες ανέργους/ες, γίνεται αναστολή του επιδόματος ανεργίας για όσο χρόνο διαρκεί η κατάρτισή τους.
Το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κατάρτιση συνυπολογίζεται στο χρόνο επιδότησης της ανεργίας τους. Ο/Η επιδοτούμενος/η άνεργος/η, προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να προσκομίσει στον φορέα κατάρτισης, πριν από την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης, στο οποίο έχει ενταχθεί, έγγραφο αναστολής της επιδότησής του/της από τον ΟΑΕΔ.
Το εκπαιδευτικό επίδομα καταβάλλεται στους εκπαιδευόμενους μετά τη λήξη του προγράμματος, το αργότερο με την καταβολή της Β’ δόσης στο ΚΕΚ και με την προϋπόθεση να έχουν συμμετάσχει στις εξετάσεις πιστοποίησης και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτών.
Το κόστος πιστοποίησης των ωφελουμένων καταβάλλεται στο φορέα πιστοποίησης από τον κάθε ανάδοχο φορέα υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης (από τα πιστοποιημένα ΚΕΚ).
Πληροφορίες
Αρμόδιος Φορέας: Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Συγχρηματοδοτούμενων Ενεργειών ΕΚΤ υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
Πληροφορίες για το σκέλος 3.4-1
Πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ)
Προκήρυξη και πληροφοριακό υλικό: http://www.ypakp.gr/index.cfm?Level1=5&Level2=3&Level3=4&Level4=1&Level5=0&Level6=0&PageID=2374
Πληροφορίες για τη θεματολογία των προγραμμάτων κατάρτισης και τα αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας με τα ΚΕΚ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα, μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεών τους και υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις με τον αρμόδιο φορέα.
Πληροφορίες για το σκέλος 3.4-1
Επωνυμία: Τοπικές Υπηρεσίες και Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Προκήρυξη και πληροφοριακό υλικό: http://www.ypakp.gr/index.cfm?Level1=5&Level2=3&Level3=4&Level4=1&Level5=0&Level6=0&PageID=1712 .
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2006 07:00