Χρησιμοποιώντας μία συστοιχία από, λεπτά σαν κλωστή, ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον εγκέφαλό του, ένας 25χρονος κατάφερε να χειριστεί έναν υπολογιστή, να ανοιγοκλείσει ένα προσθετικό χέρι και να χειριστεί έναν ρομποτικό βραχίονα, μόνο με τη σκέψη του. Μία τέτοια διασύνδεση, υπολογιστή-εγκεφάλου μπορεί μία μέρα να αποκαταστήσει την κινητικότητα και την επικοινωνία σε παράλυτα άτομα από κάκωση νωτιαίου μυελού, εγκεφαλικά, και σύνδρομα όπως η μυϊκή δυστροφία και η πλάγια μυατροφική σκλήρυνση (ALS).
Πρώτη φορά έρευνα χρησιμοποίησε τόσο μεγάλο αριθμό μικροηλεκτροδίων σε παράλυτα άτομα, και κανείς δεν ήξερε αν οι νευρώνες στην εγκεφαλική περιοχή που είναι υπεύθυνη για την κίνηση θα μπορούσαν να παράγουν ευδιάκριτα σήματα μετά από χρόνια αχρηστίας.
Στην πιλοτική έρευνα, δύο τετραπληγικοί υποβλήθηκαν σε 3ωρο χειρουργείο. Οι νευροχειρουργοί συνέδεσαν τη συστοιχία ηλεκτρόδιων, η οποία ονομάζεται BrainGate, με μία μικρή βάση μέσα στο κεφάλι κάθε ατόμου, από την οποία έβγαιναν καλώδια συνδεδεμένα με έναν υπολογιστή. Τότε οι ερευνητές ζήτησαν από τους χρήστες να σκεφτούν ότι κουνάνε το χέρι τους ακολουθώντας έναν μικρό κέρσορα στην οθόνη. Με μεγάλη ικανοποίηση είδαν ότι η δραστηριότητα τού εγκεφάλου αλλάζει σύμφωνα με την κατεύθυνση που σκεφτόταν ο άνθρωπος, δεξιά ή αριστερά.
Το επόμενο βήμα ήταν να μεταφράσουν αυτές τις σκέψεις σε πραγματική κίνηση του κέρσορα. Για να το κάνουν αυτό έπρεπε να προγραμματίσουν έναν συγκεκριμένο νευρικό αποκωδικοποιητή για κάθε χρήστη. Το πρόγραμμα επέτρεψε στους άντρες να κινήσουν τον κέρσορα γύρω-γύρω σε μία οθόνη με πολύ μεγαλύτερη ευκολία από τα προηγούμενα πειράματα που είχαν γίνει με ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο ανθρώπων.
Από ‘κει και πέρα, είναι πολύ εύκολο αυτό να μεταφερθεί πέρα από την χρήση του υπολογιστή και σε άλλες συσκευές.. Με το κατάλληλο λογισμικό, ο πρώτος χρήστης εύκολα άνοιξε ένα e-mail, σχεδίασε έναν κύκλο, άλλαξε κανάλια στην TV, έπιασε ένα γλυκό με τεχνητό χέρι και το πέταξε σε κοντινή απόσταση και… τσίμπησε τον υπεύθυνο της έρευνας.
Το BrainGate είναι ακόμα πολλά χρόνια μακριά από κλινική δοκιμή, αλλά οι ερευνητές είναι πολύ αισιόδοξοι, καθώς αυτή η έρευνα τούς πήγε ένα τεράστιο βήμα μπροστά.
Πηγή: news.sciencemag.org
Απόδοση στα ελληνικά: Θάλεια Κιούση
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr
Απρίλιος 2012