Περιορισμένη η πρόσβαση των ΑμΕΑ στις νέες τεχνολογίες

Κάθε τόσο, όλοι μας ακούμε για τα μέτρα που η Πολιτεία λαμβάνει, προκειμένου να κάνει τη ζωή των συνανθρώπων μας με Ειδικές Ανάγκες κατά το δυνατόν πιο εύκολη. Συνήθως, η εξαγγελία των μέτρων αυτών συνοδεύεται από δηλώσεις για την ανάγκη ευαισθητοποίησης όλων των πολιτών έναντι των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και για τις προσπάθειες της Πολιτείας για την ουσιαστική ενσωμάτωσή τους στο καθημερινό κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ωστόσο, κατά τα φαινόμενα, τα άτομα με αναπηρίες έχουν ένα βασικό μειονέκτημα έναντι των υπολοίπων ημών: σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, τα ΑμΕΑ έχουν πλημμελή πρόσβαση στις υποδομές των νέων τεχνολογιών και –κυρίως- ελλιπή εκπαίδευση και κατάρτιση γύρω από τη χρήση των τεχνολογιών αυτών και των ωφελειών που προκύπτουν από τη χρήση τους. Πιο συγκεκριμένα, η διείσδυση της χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών μεταξύ των ΑμΕΑ φθάνει το 24%, έναντι 37% στο γενικό πληθυσμό της χώρας, ενώ οι οικιακές συνδέσεις του Διαδικτύου έχουν διείσδυση 13% στα ΑμΕΑ, έναντι 27,4% στο σύνολο του πληθυσμού.

Επίσης, μόλις το 15% των ΑμΕΑ κάνει χρήση του Internet, έναντι 26% του γενικού πληθυσμού, ωστόσο οι καθημερινοί χρήστες του Διαδικτύου μεταξύ των ΑμΕΑ φθάνουν το 55%, ποσοστό παρόμοιο με αυτό του γενικού πληθυσμού (61%). Σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι μεταξύ των ΑμΕΑ δεν έχει γίνει συνείδηση ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητας, δεδομένου ότι το 28% δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί υπολογιστή, διότι δεν έχει την αίσθηση ότι του είναι απαραίτητος. Επίσης, το 23% δηλώνει ότι δεν έχει τις ικανότητες για χρήση Η/Υ, και το 15% δηλώνει οικονομική δυσπραγία για την απόκτηση Η/Υ και software.

Πάντως, όσοι μεταξύ των ΑμΕΑ χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο είναι ιδιαίτερα ενθουσιώδεις για την αξία του: το θεωρούν πολύ χρήσιμο για την επικοινωνία τους (65%), για ψυχαγωγία (61%), για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους (54%) και για να κερδίζουν χρόνο (46%). Τα παραπάνω στοιχεία κάνουν το Παρατηρητήριο να προτείνει σειρά δράσεων, ώστε τα ΑμΕΑ να ενημερωθούν για την αξία των νέων τεχνολογιών και να αποκτήσουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τη χρήση τους. Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ενίσχυση της Πολιτείας για την αγορά Η/Υ και τη δημιουργία ειδικών ιστοσελίδων για τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες.

www.knowhow.gr, 31/1/2008

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Τα δικαιολογητικά για προσλήψεις ΑμεΑ

Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών, των οποίων η αίτηση-υπεύθυνη δήλωση έχει κριθεί ως έγκυρη από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, θα κληθούν με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της …

Ειδικό τέλος υπέρ ΑμεΑ στις αερομεταφορές

Στην επιβολή ενός νέου τέλους στις αερομεταφορές υπέρ των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Υποδομών, σύμφωνα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να …

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ

Χρυσές δουλειές για το «καλό» των ΑμεΑ Στην Ελλάδα, ακόμη και τα προβλήματα των ΑμεΑ αποτελούν ευκαιρία επαγγελματικής ενασχόλησης για εύκολο κέρδος. Αρκεί να μη χρειαστεί να τους «αντιμετωπίσουμε» …

Δικαίωμα στο θάνατο;

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει για την ευθανασία ότι σε ορισμένες περιπτώσεις «είναι αδιαμφισβήτητο ότι υπάρχει αβάσταχτος πόνος και ότι ο γιατρός θα πρέπει να μην τιμωρείται όταν βοηθάει σε …

Σουμάχερ: Θα τα καταφέρει;

Η βίλα του στη Γενεύη έχει μετατραπεί σε κλινική - Η σύζυγός του, Κορίνα, δεν χάνει στιγμή την ελπίδα της, όμως, πολλοί προειδοποιούν ότι το αστέρι της Φόρμουλα 1 δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος …