Συγκριτικά με τα παλαιότερα χρόνια, τα άτομα που εκδηλώνουν σήμερα την πλαγία μυατροφική σκλήρυνση, δείχνουν να έχουν βραδύτερη εξέλιξη της νόσου και να ζουν περισσότερο.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέιλορ στις ΗΠΑ σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση “Αρχεία Νευρολογίας” αναφέρουν ότι δεν διαπίστωσαν κανέναν ιδιαίτερο παράγοντα, ώστε να μπορέσουν να αιτιολογήσουν τις βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Η ασθένεια που πλήττει τους κινητήριους νευρώνες, ονομάζεται επίσης νόσος Lou Gehrig (από τον παίκτη του μπέιζμπολ Λου Γκέριγκ που απεβίωσε από την ασθένεια το 1941). Όσοι πάσχουν από τη νευρο-εκφυλιστική αυτή πάθηση μπορούν και σκέφτονται φυσιολογικά, αλλά σταδιακά χάνουν την ικανότητά τους να κινούνται, να μιλούν, ν’αναπνεύουν.
Ο δρ. Ανταμ Τζαπλίνσκι και οι συνεργάτες του στο Χιούστον του Τέξας ανέλυσαν το χρόνο επιβίωσης και την εξέλιξη της νόσου σε δύο ομάδες ασθενών:
Η πρώτη ομάδα περιελάμβανε 647 ασθενείς στους οποίους η νόσος εκδηλώθηκε μεταξύ του 1984 και του 1999.
Η δεύτερη ομάδα περιελάμβανε 394 ασθενείς, των οποίων η διάγνωση της νόσου έγινε μεταξύ του 1999 και του 2004.
Ο μέσος όρος επιβίωσης μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων ήταν τα 3,22 χρόνια για τους ασθενείς της πρώτης ομάδας σε σχέση με τα 4,32 χρόνια για τους ασθενείς της πιο πρόσφατης ομάδας.
Ο χρόνος “μιας έκδηλης κλινικά αλλαγής στην κλινική κατάσταση του ασθενή και στην ικανότητά του να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες” ήταν οι 10 μήνες στην τρέχουσα περίοδο, συγκριτικά με τους εννέα μήνες για τους ασθενείς που είχαν ακολουθήσει θεραπεία τα παλαιότερα χρόνια.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η βελτίωση στο αποτέλεσμα δεν θα μπορούσε να αποδοθεί σε κάποια ιδιαίτερη θεραπεία για την πλαγία μυατροφική σκλήρυνση αλλά υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αποκλείσουν μια επίδραση των άλλων ασθενειών που εκδηλώνονται παράλληλα “η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την ιατρική θεραπεία και την επιβίωση”.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν συμπερασματικά ότι υπάρχουν άλλες πιθανές εξηγήσεις στα ευρήματα αυτά, μεταξύ των οποίων η πιθανότητα να υπάρχει πλέον “μια βασική αλλαγή στη φυσική ιστορία της νόσου”.
Πηγή: Reuters, Archives of Neurology (August 2006)
http://health.ana-mpa.gr/ 21-8-2006