Κανένας Ασφαλιστικός φορέας δεν πληροφορεί τους ασφαλισμένους για τα δικαιώματά τους. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η ενασχόληση με τα ασφαλιστικά ζητήματα και τα δικαιώματα των αναπήρων είναι μη επιστημονική.
Τα φιλανθρωπικά σωματεία μολονότι έχουν πρόσβαση στα ασφαλιστικά ταμεία αφού αντλούν χρήματα από αυτά επίσης δεν ενημερώνουν τον πληθυσμό που ζεί κάτω από συνθήκες αναπηρίας.
Το περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ υπήρξε το μόνο ελληνικό έντυπο για την αναπηρία που ασχολήθηκε με την ταπεινή θεματική ενότητα των παροχών σε είδος. Οι συντάκτες του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ δεν είχαν άλλη πηγή για να πληροφορηθούν παρά μόνο τους ίδιους τους αναγνώστες του περιοδικού.
Έτσι, από τις πολλές συζητήσεις με τους αναγνώστες του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ που είναι ασφαλισμένοι σε όλα τα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΓΑ, ΙΚΑ, Δημόσιο κ.ο.κ.) καταλήξαμε στα παρακάτω συμπεράσματα:
1. Χορηγούνται βοηθητικά θεραπευτικά μέσα και πάσης φύσεως ορθοπεδικά είδη: Για την εκτέλεση θεραπευτικών πράξεων που δε μπορούν να γίνουν από τους φυσικοθεραπευτές, τους εργοθεραπευτές κ.ο.κ.
2. Χορηγούνται βοηθήματα που διευκολύνουν την αποκατάσταση της υγείας ή την αποκατάσταση της επαγγελματικής ικανότητας των ασφαλισμένων.
Συγκεκριμένα όλα τα ασφαλιστικά ταμεία χορηγούν χειροκίνητα αναπηρικά καθίσματα, ουροσυλλέκτες και πεοκαλύπτρες, ορθοστάτες, βοηθητικά θεραπευτικά μέσα για παιδιά με αναπηρίες, παιδικά καροτσάκια.
Το ΙΚΑ και το Δημόσιο χορηγούν και ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα.
Το ΟΓΑ δε χορηγεί ηλεκτροκίνητα αναπηρικά καθίσματα.
Προβλήματα στη χορήγηση βοηθημάτων
Σύμφωνα με τους αναγνώστες του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ παρατηρούνται πολλά προβλήματα σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε όλα τα ταμεία το σοβαρότερο πρόβλημα είναι η κακή συμπεριφορά των (δημοσίων) υπαλλήλων. Βεβαίως υπάρχουν και κάποιοι υπάλληλοι που είναι προσεγγίσιμοι αλλά αυτοί είναι η μειοψηφία.
Στον ΟΓΑ: Πολλοί ανταποκριτές του ΟΓΑ δε γνωρίζουν την ακριβή διαδικασία και αρκετοί ασφαλισμένοι χάνουν χρόνο και χρήματα, λόγω άγνοιας των ίδιων των ασφαλισμένων ή και των ανταποκριτών ΟΓΑ.
Στο Δημόσιο: Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου των μικρών επαρχιακών πόλεων αρκετές φορές συναντούν προβλήματα επειδή οι αρμόδιοι υπάλληλοι δε γνωρίζουν τη νομοθεσία. Για να ξεπεράσουν αυτά τα προβλήματα πρέπει να βρουν τα ΦΕΚ οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.
Στο ΙΚΑ: Τα προβλήματα των ασφαλισμένων του ΙΚΑ αλλάζουν από πόλη σε πόλη, από υποκατάστημα σε υποκατάστημα και από υγειονομική επιτροπή σε υγειονομική επιτροπή. Βοηθήματα που χορηγούνται με ευκολία στο ένα υποκατάστημα του ΙΚΑ, σε κάποιο άλλο μπορεί να χορηγούνται με μεγάλη δυσκολία.
Προβλήματα με ΝΕΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ
Τρία νέα προβλήματα έχουν αναφερθεί από αναγνώστες του περιοδικού ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ:
1. Οι τετραπληγικοί και οι σοβαρά ανάπηροι είναι αυτοί που κατά κανόνα εμποδίζονται επειδή τα μέλη των υγειονομικών επιτροπών δεν πιστεύουν ότι κάποιος ασφαλισμένος με τετραπληγία μπορεί να αναπτύξει δραστηριότητες.
2. Οι εργαζόμενοι με αναπηρίες στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ που προσελήφθησαν με τον 1648 δε γνωρίζουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα διότι το ασφαλιστικό ταμείο της τραπέζης δεν είναι σε θέση να τους πληροφορήσει. Το ίδιο ισχύει και με όσους προσελήφθησαν στην ΙΟΝΙΚΗ ΛΑΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.
3. Κάποιοι άνθρωποι με μυοπάθεια που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων και μερική ή πλήρη παράλυση των άνω άκρων συναντούν προβλήματα επειδή η ασφαλιστική νομοθεσία δεν είναι σαφής ως προς τη σχέση της μυοπάθειας και της… παραπληγίας.