Κατά τη διάρκεια του 4ου σεμιναρίου «Εξελίξεις στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας», το οποίο διοργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε μελέτη 2.300 ατόμων μεγαλύτερων των 60 ετών, και των δύο φύλων, που έγινε πρόσφατα στην Ελλάδα, στην οποία βρέθηκε ότι το 67% των γυναικών παραπονούνταν για πόνους και προβλήματα στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα, χέρια και άκρους πόδες. Στους άνδρες το ποσοστό ήταν σημαντικά λιγότερο (31%).
Σύμφωνα με τις εργασίες του σεμιναρίου, οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στην οστεοαρθρίτιδα (αρθριτικά), που είναι η επικρατέστερη μορφή αρθρίτιδας και χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό των αρθρώσεων, ενώ η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.
Κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν οστεοαρθρίτιδα στις γυναίκες είναι:
- Φαίνεται πως η εμμηνόπαυση επιταχύνει μία σειρά εκφυλιστικών μεταβολών σε πολλούς ιστούς π.χ. στο δέρμα, τις αρθρώσεις, τα αγγεία. Έτσι, μετά την εμμηνόπαυση, παρουσιάζεται έξαρση όχι μόνο στην συχνότητα της οστεοπόρωσης, αλλά και της αρθρίτιδας.
- Το αδύνατο μυϊκό σύστημα της γυναίκας προκαλεί ευκολότερους μικροτραυματισμούς στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα την προοδευτική τους καταστροφή.
- Οι γυναίκες έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερο σωματικό βάρος σε σχέση με τους άνδρες, κάτι που συμβάλλει στην πρόκληση οσφυαλγίας, ραχιαλγίας και γοναλγίας.
- Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για κύφωση της θωρακικής μοίρας και λόρδωση της αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Στην σπονδυλαρθρίτιδα, εκτός από τον πόνο παρουσιάζονται συχνά και πιεστικά φαινόμενα στο νωτιαίο μυελό, ή στα εξερχόμενα από την σπονδυλική στήλη μεγάλα νεύρα (ρίζες).
Η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γίνεται κυρίως με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ κάποιες φορές -εφ’όσον θεωρηθεί αναγκαίο-πραγματοποιούνται και χειρουργικές επεμβάσεις.
03/04/2009