Πιο ευάλωτες οι γυναίκες στα αρθριτικά

Κατά τη διάρκεια του 4ου σεμιναρίου «Εξελίξεις στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας», το οποίο διοργανώθηκε από την Πανεπιστημιακή Ορθοπεδική κλινική του Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε μελέτη 2.300 ατόμων μεγαλύτερων των 60 ετών, και των δύο φύλων, που έγινε πρόσφατα στην Ελλάδα, στην οποία βρέθηκε ότι το 67% των γυναικών παραπονούνταν για πόνους και προβλήματα στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στα γόνατα, χέρια και άκρους πόδες. Στους άνδρες το ποσοστό ήταν σημαντικά λιγότερο (31%).

Σύμφωνα με τις εργασίες του σεμιναρίου, οι γυναίκες είναι περισσότερο ευάλωτες στην οστεοαρθρίτιδα (αρθριτικά), που είναι η επικρατέστερη μορφή αρθρίτιδας και χαρακτηρίζεται από εκφυλισμό των αρθρώσεων, ενώ η συχνότητα εμφάνισής της αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.
Κάποιες από τις αιτίες που προκαλούν οστεοαρθρίτιδα στις γυναίκες είναι:

  • Φαίνεται πως η εμμηνόπαυση επιταχύνει μία σειρά εκφυλιστικών μεταβολών σε πολλούς ιστούς π.χ. στο δέρμα, τις αρθρώσεις, τα αγγεία. Έτσι, μετά την εμμηνόπαυση, παρουσιάζεται έξαρση όχι μόνο στην συχνότητα της οστεοπόρωσης, αλλά και της αρθρίτιδας.
  • Το αδύνατο μυϊκό σύστημα της γυναίκας προκαλεί ευκολότερους μικροτραυματισμούς στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα την προοδευτική τους καταστροφή.
  • Οι γυναίκες έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερο σωματικό βάρος σε σχέση με τους άνδρες, κάτι που συμβάλλει στην πρόκληση οσφυαλγίας, ραχιαλγίας και γοναλγίας.
  • Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη προδιάθεση για κύφωση της θωρακικής μοίρας και λόρδωση της αυχενικής και οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Στην σπονδυλαρθρίτιδα, εκτός από τον πόνο παρουσιάζονται συχνά και πιεστικά φαινόμενα στο νωτιαίο μυελό, ή στα εξερχόμενα από την σπονδυλική στήλη μεγάλα νεύρα (ρίζες).

Η φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας γίνεται κυρίως με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ενώ κάποιες φορές -εφ’όσον θεωρηθεί αναγκαίο-πραγματοποιούνται και χειρουργικές επεμβάσεις.

03/04/2009

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Θεραπεία βλαστικών κυττάρων βελτιώνει την κινητικότητα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να συντελέσει στη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στην …

Ηλεκτρική διέγερση για την βάδιση παραπληγικών

Τέσσερις Αμερικανοί, παράλυτοι από τη μέση και κάτω, κατάφεραν να κινήσουν με ελεγχόμενο τρόπο ξανά τα πόδια τους για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια, χάρη σε μια συσκευή ηλεκτρικής …

Ρομποτικές «στολές» από το… μέλλον βοηθούν

Οι ερευνητές αναπτύσσουν ρομποτικές «στολές» για να βοηθούν παραπληγικούς και τετραπληγικούς να κινούνται εντός ή εκτός σπιτιού, να ανεβαίνουν σκάλες κτλ. Ανάλογοι εξωσκελετοί, όπως ονομάστηκαν οι …

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης

Ελπίδα για τη θεραπεία της παράλυσης δίνει το πείραμα επιστημόνων του Χάρβαρντ, οι οποίοι κατάφεραν να κάνουν έναν πίθηκο να κινείται σύμφωνα με τη σκέψη ενός άλλου. …

Ανακάλυψη οδηγεί σε φάρμακο για την οστεοπόρωση;

Ένα φάρμακο για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αναπτύξουν επιστήμονες στις ΗΠΑ, έπειτα από μια ανακάλυψη που φαίνεται ότι ενισχύσει σοβαρά τη δημιουργία νέας οστικής …

Το πρώτο καλλιεργημένο δέρμα με αγγεία

Πριν καν ολοκληρωθούν οι δοκιμές μοσχευμάτων δέρματος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο από κύτταρα του ίδιου του ασθενή, ερευνητές στην Ελβετία αναφέρουν ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα: …