Η διαχείριση της νευρογενούς ουροδόχου κύστεως και η διαδικασία ουροσυλλογής αποτελούν τεράστιο ζήτημα για κάθε άνθρωπο με παραπληγία ή τετραπληγία από κάκωση νωτιαίου μυελού ή από σκλήρυνση κατά πλάκας. Όλοι μας έχουμε αναπάντητα ερωτήματα και από την εμπειρία φαίνεται πως ακόμη και τα σοβαρά μεγάλα κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού δεν παρέχουν επαρκή ενημέρωση στους «ασθενείς» για όσο διάστημα βρίσκονται σε πρόγραμμα αποκατάστασης. Ωστόσο, υπάρχουν αξιόπιστες απαντήσεις σε πολλές από τις κλασικές απορίες που έχει κάθε άνθρωπος που θέλει να ενημερωθεί ώστε να οργανώσει την καθημερινότητά του υιοθετώντας ένα ασφαλές σύστημα ουροσυλλογής.
Η ουροδόχος κύστη είναι σημαντικό να αδειάζει πριν την υπερπλήρωσή της, δηλαδή πριν γεμίσει πάρα πολύ, για να μην προκληθούν σοβαρά, μόνιμα προβλήματα. Σε ιδανικές συνθήκες, η κύστη θα πρέπει να αδειάζει όταν ο όγκος των ούρων είναι γύρω στα 400ml ή και λιγότερα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως ο μέσος άνθρωπος (που έχει φυσιολογική αισθητικότητα) νιώθει την ανάγκη να ουρήσει όταν η κύστη του φτάσει στα 200ml ούρων. Στα 400ml αυτή η ανάγκη μετατρέπεται σε δυσφορία και στα 550-600 ml σε πόνο!
Πρόσφατη διεθνής έρευνα σε 1450 άτομα που κάνουν διαλείποντες καθετηριασμούς, αποκάλυψε πως το 50% των Αμερικανών με αναπηρία δεν καθετηριάζονται αρκετά συχνά. Οι λόγοι ήταν κυρίως τα έξοδα και η ταλαιπωρία – κάτι που σήμερα δεν δικαιολογείται με τη μεγάλη ποικιλία καθετήρων που είναι διαθέσιμοι στο εμπόριο. Μάλιστα πολλοί από όσους έχουν κάκωση νωτιαίου μυελού βρίσκουν ότι οι υδρόφιλοι είναι πιο εύκολοι στη χρήση, ενώ μειώνουν τις ουρολοιμώξεις και την αιματουρία (λόγω τραυματισμού από τον καθετήρα).
Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως μια παραγεμισμένη κύστη μπορεί να προκαλέσει δυσρεφλέξια ή παλινδρόμηση των ούρων στα νεφρά – το οποίο με τη σειρά του μπορεί να επιφέρει μη αναστρέψιμη βλάβη των νεφρών. Είναι πολύ σημαντικό τα ούρα να είναι λιγότερα από 400ml σε κάθε περίπτωση, και να καταναλώνουμε πολύ νερό, ώστε να έχουν πάντα ένα ελαφρό κίτρινο χρώμα.
Στους καθετηριασμούς πολύ σημαντική είναι και η σωστή τεχνική, ώστε να αδειάζει τελείως η κύστη. Όταν υπάρχουν βακτήρια μέσα της, τα περισσότερα απομακρύνονται με την ούρηση. Όταν η κύστη δεν αδειάζει πλήρως, μένουν μέσα ούρα (υπολειπόμενος όγκος) που δημιουργούν μια στάσιμη λίμνη, δίνοντας ευκαιρία στα βακτήρια να βρουν ένα μέρος για να κρατηθούν και να πολλαπλασιαστούν. Επιπλέον, τα μεταλλικά στοιχεία του υπολειπόμενου όγκου ούρων μπορεί να αποκρυσταλλωθούν και να δημιουργήσουν πέτρες.
Για τον λόγο αυτό, κατά το τελείωμα του καθετηριασμού, θα πρέπει να γίνεται σταδιακά η αφαίρεση του καθετήρα, ώστε να μπορέσουν να βγουν και τα ούρα που έχουν μείνει στον πυθμένα της κύστης. Είναι τέλος σημαντικό να δίνουμε αρκετό χρόνο στη διαδικασία του καθετηριασμού και να καθετηριαζόμαστε συχνά, ώστε να διατηρούμε την κύστη και τα νεφρά μας υγιή και να μειώνουμε τις πιθανότητες επιπλοκών.
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr