Ο Σταύρος Καμμάς, εκτός των άλλων, είναι ένας εξαιρετικός, χομπίστας φωτογράφος. Στις 5 Ιουνίου 2011 ήταν και εκείνος στο Σύνταγμα απαθανατίζοντας με το φωτογραφικό του φακό όλα όσα του έκαναν εντύπωση…Κάπου μέσα στο πλήθος της Λαϊκής Συνέλευσης της Πλατείας διέκρινε μία νεαρή κοπέλα που καθόταν σε αμαξίδιο, η οποία παρακολουθούσε τις ομιλίες. Και κάπως έτσι, το 81ο τεύχος του ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ βρήκε το εξώφυλλό του.
Στην πορεία, και μέσα από απανωτές ευτυχείς συμπτώσεις, μάθαμε λίγα περισσότερα για τον ίδιο και τις δραστηριότητές του. Ο Σταύρος, έχοντας ο ίδιος ένα δικό του πρόσωπο που μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο, τράβηξε τη φωτογραφία μάλλον συνειρμικά…Θεώρησε αυτή τη λήψη μια καλή ευκαιρία για την ανάδειξη της συμμετοχής «στα κοινά» – ένα κάλεσμα ενεργούς συμμετοχής για όλους.
Αυτό που αρχικά δεν γνωρίζαμε, είναι πως ο Σταύρος Καμμάς εξειδικεύτηκε στην Πληροφορική, και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Royal Holloway του University of London (RHUL), σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μάλιστα, η διδασκαλία του στο τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής πολύ ενδιαφέροντα μαθήματα: «Εφαρμογές Κινητής Τεχνολογίας», «Τεχνολογίες Πολυμέσων» και «Προσβασιμότητα Πολυμεσικών Εφαρμογών».
Αυτό το τελευταίο μάθημα, η «Προσβασιμότητα Πολυμεσικών Εφαρμογών», πραγματεύεται την αλληλεπίδραση ανθρώπων – υπολογιστών, με βασικό στοιχείο το περιβάλλον χρήστη (user interface), δηλαδή το σύνολο των στοιχείων της εφαρμογής με τα οποία ο χρήστης έρχεται σε επαφή και αλληλεπιδρά (π.χ. εντολές, μενού επιλογής, φόρμες, πολυμέσα, εικονική πραγματικότητα, κ.ο.κ.). Κύριος στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών στις βασικές έννοιες, τις μεθόδους, τους κανόνες, τις αρχές σχεδιασμού και τα εργαλεία που βοηθούν στο σχεδιασμό εύχρηστων εφαρμογών, προσαρμοσμένων στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά των χρηστών τους.
Μάλιστα, γίνεται ειδική αναφορά στις Ανάγκες Προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρίες σε πολυμεσικές εφαρμογές, στις οδηγίες για την Προσβασιμότητα του Περιεχομένου του Παγκόσμιου Ιστού, τη διαδικασία Προσβάσιμου Σχεδιασμού, κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες για την επιστημονική δράση του Σταύρου Καμμά και την προσβασιμότητα πολυμεσικών εφαρμογών θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.ct.aegean.gr/people/kammas_s