Οι πλύσεις στην ουροδόχο κύστη με φυσιολογικό όρο και άλλα θεραπευτικά χημικά, ήταν κάποτε μια πολύ συνηθισμένη διαδικασία στα κέντρα αποκατάστασης στο εξωτερικό από ασθενείς με παραπληγίες και με τετραπληγίες. Αυτό είναι ένα κείμενο που δίνει περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή τη διαδικασία. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ σημαντικό πριν εφαρμόσετε αυτά που αναφέρονται στο κείμενο, να ρωτήσετε εξειδικευμένο ιατρό.
Είναι συχνό φαινόμενο να παρατηρούμε βλέννα στα ούρα και στο σωληνάκι των μόνιμων καθετήρων Foley, ειδικά όταν η χρήση καθετήρα είναι πολύχρονη. Πόσο ασφαλές είναι όμως να «ξεπλένουμε» την κύστη σε τακτά χρονικά διαστήματα, και αν ναι, πόσο νερό ή φυσιολογικό όρο πρέπει να χρησιμοποιούμε και πόσο συχνά;
Καταρχάς, πρέπει να διευκρινίσουμε πως η βλέννα στον καθετήρα είναι η αντίδραση της κύστης στο ξένο σώμα, δηλαδή τον καθετήρα, που μπαίνει μέσα της (το ίδιο ισχύει και για τους υπερηβικούς καθετήρες).
Αν κάποιος εντοπίσει βλέννα στα ούρα του θα πρέπει αρχικά να βεβαιωθεί πως δεν πρόκειται για ουρολοίμωξη ή για πέτρες στην κύστη. Για τον λόγο αυτό, πρώτα θα πρέπει να συμβουλευθεί τον γιατρό του και να αποκλειστούν αυτές τις περιπτώσεις. Αν δεν έχουμε ούτε ουρολοίμωξη ούτε πέτρες, τότε είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσουμε διάλυμα φυσιολογικού ορού (ή αποσταγμένο νερό) για να ξεπλύνουμε την κύστη.
Για να καθαρίσει ο καθετήρας, βάζουμε σε ένα αποστειρωμένο κυπελλάκι ορό ή αποσταγμένο νερό και τραβάμε με μια σύριγγα (έχοντας βέβαια αφαιρέσει τη βελόνα) ποσότητα 30-60 ml. Βάζουμε τη σύριγγα στην ανοιχτή άκρη του καθετήρα και εισάγουμε μέσα τον ορό. Κρατάμε σταθερά τη σύριγγα στην άκρη του καθετήρα και τραβάμε μέχρι να μαζέψουμε πάλι όλο τον ορό από την κύστη. Αυτή τη φορά, ο ορός περιέχει μέσα και βλέννα. Αδειάζουμε τη σύριγγα και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία 5-6 φορές με καθαρό ορό, μέχρι να σταματήσει να βγαίνει βλέννα από τον καθετήρα.
Ένα ξέπλυμα της κύστης μια φορά τη μέρα είναι συνήθως αρκετό. Όταν παρατηρήσουμε πως μειώνεται η βλέννα, κάνουμε τη διαδικασία πλύσης κάθε 3 μέρες, και όσο βελτιώνεται η κατάσταση ελαττώνουμε σταδιακά τις πλύσεις. Αν η βλέννα δεν μειώνεται, θα πρέπει να συμβουλευτούμε ξανά τον γιατρό μας.
Η βιβλιογραφία αναφέρει πως άνθρωποι με μόνιμο καθετήρα (υπερηβικό ή τύπου Foley), που τον έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες και καρκίνο στην ουροδόχο κύστη. Καλό είναι κάθε 2 χρόνια να γίνεται μία κυστεοσκόπηση – στην οποία χρησιμοποιείται ένας καθετήρας με μια μικροσκοπική κάμερα πάνω του για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ανωμαλίες ή πέτρες στο εσωτερικό της κύστης. Επίσης, κάθε χρόνο συνίσταται ένας υπέρηχος και ακτινογραφίες νεφρών, κύστης και ουρητήρων.
Επιμέλεια: Θάλεια Κιούση, πηγή: New mobility
Περιοδικό Αυτονομία – www.disabled.gr
Ιανουάριος 2013